Materiał promocyjny

Przepisy na dania z superfoods. Rozpocznij zdrowy rok z Anią Starmach

Superfoods, to w 100 proc. naturalne produkty roślinne o najwyższych wartościach odżywczych. Dodając je do codziennego menu, zbilansujesz swoją dietę. W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach pokazuje, jak wykonać smoothie z chlorellą i szpinakiem, kanapki z quacamole i morgingą, ciasteczka kokosowe i kakaową owsiankę. Palce lizać!

Poranna miska mocy

Składniki:

  • 300 ml jogurtu naturalnego lub roślinnego
    • 1 banan
      • 1 łyżeczka acai
        • 1 łyżka maqui
          • 2 łyżeczki goji
            • 2 łyżki supermusli z miechunką
              • 2 łyżeczki miechunki
                • 1/2 kiwi
                  • 1/4 mango

                    Przygotowanie:

                    Jogurt wymieszaj z acai o maqui oraz bananem, przełóż do miseczki. Dodaj musli, goji, miechunkę kiwi oraz kawałki mango.

                    Smoothie z chlorellą i szpinakiem

                    Składniki:

                    • 200 ml mleka roślinnego
                      • duża garść szpinaku
                        • 3 plastry ananasa
                          • 1 łyżka maca
                            • 1 łyżka chlorelli
                              • 1 miękkie awokado
                                • 1 łyżka pestek granatu

                                  Przygotowanie:

                                  Wszystkie składniki oprócz granatu umieść w blenderze kielichowym. Zmiksuj, przed podaniem posyp granatem.

                                  Fot. Kamil Piklikiewicz / East News

                                  Kokosowe ciasteczka

                                  Składniki:

                                  • 4 łyżki mąki kokosowej
                                    • 3 łyżki masła
                                      • 1 łyżka miodu
                                        • 1 łyżka surowego kruszonego kakao

                                          Przygotowanie:

                                          Mąkę, miód, masło wymieszaj, dodaj kakao, z ciasta zrób kulę i wstaw do lodówki, aby się schłodziło. Z masy lep niewielkie kulki, układaj na blasze z papierem do pieczenia, piecz ok. 20 min. w 180 st. C. Schładzaj na kratce.

                                          Fot. Kamil Piklikiewicz / East News

                                          Kakaowa owsianka

                                          Składniki:

                                          • 4 łyżki płatków owsianych
                                            • 150 ml mleka roślinnego
                                              • 1 łyżka kakao
                                                • 1 łyżka surowego kruszonego kakao
                                                  • 1 duża szczypta cynamonu
                                                    • 1 łyżeczka lucumy
                                                      • 1 łyżka morwy
                                                        • 1 łyżka pestek granatu
                                                          • świeża mięta
                                                            • 1 łyżka orzechów laskowych

                                                              Przygotowanie:

                                                              Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy kakao, cynamon, lucumę. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 15 min. Przełóż do miseczek, dodaj kruszone kakao, granat, morwę, miętę oraz posiekane grubo orzechy.

                                                              Fot. Kamil Piklikiewicz / East News

                                                              Kanapki z quacamole i morgingą

                                                              Składniki:

                                                              • 4 kromki chleba razowego
                                                                • 2 miękkie awokado
                                                                  • 1 pomidor
                                                                    • 1/2 papryczki chili
                                                                      • 1/3 cebuli
                                                                        • 1/2 limonki
                                                                          • 1 łyżeczka moringi
                                                                            • szczypta soli himalajskiej

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Awokado rozgniatamy widelcem, cebulę i chili drobno kroimy, pomidora kroimy w kostkę. Awokado mieszamy z cebulą i chili, dodajemy moringę, limonkę i sól oraz pomidora, mieszamy. Guacamole układamy na kromkach chleba, posypujemy czarnuszką.

                                                                              Fot. Kamil Piklikiewicz / East News

                                                                              Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                              >>> Zobacz także:

                                                                              Autor: Iza Dorf

                                                                              Materiał promocyjny
                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości