Przepisy na dania z jabłkami

Chronią przed zawałem, wspomagają odchudzanie i zapobiegają miażdżycy... jabłka. W kuchni Dzień Dobry TVN bloger Tomasz Sarjusz-Wolski przygotował potrawy z jabłek: klasyczną tartę, pierś z kaczki z kulkami z buraków i waniliowymi jabłkami i pieczony camembert. Co da się wycisnąć z jabłek oprócz soku? :)

Klasyczna tarta Tatin

Lista zakupów:

Tuńczyk 300g (najlepiej; jak nie - to łosoś surowy 300g)

Jabłka gany Smith 3kg

Szalotki jedna paczka

Czosnek 1 główka

Cytryny 5 sztuk

Szczypiorek cienki 2 pęczki

Ogórek zielony 1 duży

Buraki 2 sztuki

Bulion wołowy w kostce - paczka

Ziemniaki 1kg

Masło 1 kostka

Śmietana 18% łaciata 1 litr

Śmietana łaciata 30% 1 litr

Wanilia 1 laska

Ruccola 1 paczka

Ser camembert Turek 1 sztuka

Krem z octu balsamicznego biały i ciemny lub ocet balsamicny

Cynamon w proszku 2 paczki

Syrop klonowy (jeśli będzie taka opcja)

Ciasto francuskie 1 paczka

Rozmaryn świeży parę gałązek

Pierś z kaczki ze skórą 1-2szuki

Cukier puder 0,5kg

Sól

Pieprz

Oliwa z oliwek 1 butelka

Czerwone wino 1 butelka

Avocado 1 sztuka (miękka)

Kolendra 1 pęczek

Pieczywo tostowe 1 paczka

Właściwości jabłek:

chronią przed zawałem

zapobiegają zaparciom

zapobiegają miażdżycy

wzmacniają zęby

wspomagają leczenie wrzodów

wspomagają odchudzanie

przeciwdziałają starzeniu się skóry

Wartości odżywcze w 100 g jabłek:

Witamina C (4,6 mg)

Witamina B1 (0,017 mg)

Witamina A (0,003 mg)

Witamina K (0,002 mg)

Witamina E (0,18 mg)

Potas (107 mg)

Wapń (6 mg)

Magnez (5 mg)

Sód (1 mg)

Tarta tatin

ciasto francuskie:

100-200 g cukru

śmietana 30%

100 g masła

jabłka

Przygotowanie:

Plastry lub polksieżyce jabłka karmelizujemy na maśle z cukrem tak, by nic nie przywarło. Czasem warto dodać wody (uwaga: może pryskać). Zdejmujemy z ognia i przykrywamy ładnie wyciętym kółkiem z ciasta francuskiego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220C na 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni. Wujmujemy, przykrywamy patelnię talerzem i odwracamy. Podajemy z dobrze ubita śmietaną, najlepiej bez cukru, bo sama tarta jest słodka.

Chrupiąca pierś z kaczki z kulkami z buraków i waniliowymi jabłkami z sosem z czerwonego wina

200 ml czerwonego wina

100 ml śmietany 18%

1-2 piersi kacze

laska wanilii

2 ziemniaki

30 g masła

20 g cukru

sól, pieprz

rozmaryn

2 jabłka

2 buraki

Przygotowanie:

Nacinamy skórę kaczki na krzyż. Solimy i pieprzymy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Następnie piersi odwracamy i wstawimy do piekarnika 180 C 10-15 minut w zależności od wielkości piersi. Po wyjęciu musimy dać im odpocząć 5 minut. Kroimy na kawałki na skos - skóra do dołu. Kuleczki wycięte z jabłka krótko gotujemy w bardzo małej ilości wody z cukrem i wanilią (cała laska bez nasion). Kulki z buraków dusimy w wodzie z cukrem. Ułożenie na talerzu jest dowolne. Możemy podać z ładnie przysmażonymi ziemniakami.

Tatar z tuńczyka

200-300 g tuńczyka

pęczek szczypiorku

pieczywo tostowe

ząbek czosnku

2 szalotki

avocado

ogórek

jabłko

Przygotowanie:

Jabłko, szalotkę, czosnek, szczypiorek i ogórka kroimy w drobną kostkę i zalewamy oliwą i sokiem z połowy cytryny. Świeżą rybę kroimy na drobne kawałki. Mieszamy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Całość możemy podać na plastrach awokado z tostami.

Pieczony camembert

1 ser camembert

10 g cynamonu

syrop klanowy

200 g ruccoli

rozmaryn

cytryna

jabłko

Przygotowanie:

Na ser kładziemy listki tymianku lub rozmarynu i wystawiany do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ruccolę mieszkamy z oliwą z oliwek, sokiem z połówki cytryny i jablkiem pokojowym w kostkę. Dobrawiamy solą i pieprzem. Plasterki jabłek smażymy na patelni z odrobiną oliwy. Jabłko układamy do okoła talerza, ruccolę na środek i ser na górę. Całość polewamy syropem klonowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości