Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego

Kalafior jest smaczny i ma wiele właściwości odżywczych. Często króluje w naszej kuchni, jednak nie zawsze mamy pomysł, jak go przyrządzić. Z pomocą przychodzi Piotr Kucharski. Oto jego propozycje na pyszne dania z tym warzywem.

Kalafiorowa z kurkami

Składniki:

  • 1 por
    • 1 marchewka
      • 2 ziemniaki
        • 2 łyżki oleju do smażenia
          • 2 łyżki masła
            • 1 kalafior
              • 200 g kurek
                • 1 pęczek koperku
                  • liść laurowy
                    • 2 ziarenka ziela angielskiego
                      • 2 litry wywaru warzywnego
                        • sól i pieprz
                          • cytryna

                            Sposób przygotowania:

                            1. Por i marchewkę pokroić i razem z przyprawami, podsmażyć na oleju. Dodać ziemniaki pokrojone. Kalafior podzielić na małe różyczki i dodać do garnka z zupą. Łodygę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osobnym rondelku a następnie zmiksować na puree.
                              1. Warzywa w garnku zalać wywarem i ugotować, aż będą miękkie.
                                1. W tym czasie na patelni podsmażyć kurki i dodać pod koniec gotowania razem z puree kalafiorowym i posiekanym koperkiem. Pogotować jeszcze kilka minut.
                                  1. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

                                    Kalafior z kukurydzą i orzechami laskowymi

                                    Składniki:

                                    • 1 kalafior
                                      • Sól
                                        • 1 łyżka cukru
                                          • 4 łyżki masła
                                            • 1 cebula
                                              • 3 kolby kukurydzy
                                                • sól i pieprz
                                                  • szczypta kminu rzymskiego
                                                    • szczypta cynamonu
                                                      • świeży tymianek
                                                        • 200 ml śmietany kremówki
                                                          • około 200 g świeżych orzechów laskowych

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Kalafior ugotować w całości w osolonej i posłodzonej wodzie. W tym czasie na patelni na maśle podsmażyć cebulkę, a następnie poddusić ziarna obcięte z kukurydzy. Przyprawić kminem, cynamonem, solą i pieprzem. Następnie podlać kremówką i dusić, aż ziarna będą miękkie.
                                                              1. Kukurydzę zmiksować na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, podlać wodą.
                                                                1. Kalafiora pokroić na cztery części, osuszyć i podsmażyć na maśle, polewając masłem w trakcie smażenia.
                                                                  1. Ćwiartkę kalafiora podawać na kremie z kukurydzy. Polać masłem z patelni a na wierzch zetrzeć na tarce orzechy laskowe.

                                                                    Steki z kalafiora z grzybami i jajkiem

                                                                    Składniki:

                                                                    • połówka ugotowanego zielonego kalafiora (romanesco)
                                                                      • masło
                                                                        • 300 g rydzy
                                                                          • sól i pieprz
                                                                            • świeży tymianek
                                                                              • czosnek
                                                                                • 2 jajka
                                                                                  • natka pietruszki

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    1. Rydze podsmażyć na maśle z dodatkiem tymianku i czosnku. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Na tej samej patelni usmażyć z obu stron plastry kalafiora na złoty kolor.
                                                                                      1. Na osobnej patelni usmażyć jajka tak, aby żółtka były płynące.
                                                                                        1. Steki podać z rydzami i jajkami. Wierzch posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

                                                                                          "Klejący" kalafior

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 1 kalafior
                                                                                            • 3 łyżki mąki ryżowej
                                                                                              • 1 łyżka oleju
                                                                                                • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                                  • Około 80 ml wody

                                                                                                    Sos:

                                                                                                    • 2 łyżki oleju sezamowego
                                                                                                      • 5-6 łyżek sosu sojowego
                                                                                                        • 1 łyżka octu ryżowego
                                                                                                          • 1-2 łyżki ostrego sosu paprykowego
                                                                                                            • 3 cm kawałek imbiru
                                                                                                              • 4 ząbki czosnku
                                                                                                                • 3 łyżki miodu
                                                                                                                  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                                                    • 80 ml wody

                                                                                                                      Do podania:

                                                                                                                      • sezam
                                                                                                                        • dymka
                                                                                                                          • papryczka chili
                                                                                                                            • ryż basmati

                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                              1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Kalafiora podzielić na różyczki. W miseczce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną z olejem i wodą. Różyczki kalafiora obtoczyć w tej miksturze i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut.
                                                                                                                                1. W tym czasie w rondelku połączyć ze sobą olej sezamowy, ocet ryżowy, sos paprykowy, posiekany imbir i czosnek. Gotować około 5-6 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do rondelka. Gotować jeszcze 3-4 minuty aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać miód.
                                                                                                                                  1. Upieczonego kalafiora wymieszać w sosie, aż każdy kawałek się obtoczy. Podawać z ryżem, posypane sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery

                                                                                                                                    Królowa jesiennych stołów, czyli jak wyhodować dynię o imponujących rozmiarach?

                                                                                                                                    Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

                                                                                                                                    Autor: Wioleta Pyśkiewicz

                                                                                                                                    Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości