W kuchni Dzień Dobry TVN swoje propozycje dań bazujących na polskiej wołowinie zaproponował nam Robert Koczwara, który zdobył II miejsce w kategorii danie główne, III miejsce w kategorii przystawka i nagrodę specjalną Akademii Gastronomicznej w Polsce podczas XI Gali Wine&Food Noble Night. Tosty z pieczonym rostbefem
Składniki:
1) ½ szt chleb tostowy dobrej jakości
2) 60 g marynowane ogórki
3) 1 szt jajko
Zagotować wodę z octem w wysokim garnku zrobić łyżką wir i wbić do wody 1 jajko. Gotować 2 min.
4) 40 g pomidor
5) 1 łyżka octu spirytusowego
6) 60 g (1 porcja) pieczony rostbef
Pieczony rostbef
1 kg rostbef
2 kg wody
150 g cukru
100 g soli
20 g pieprzu
5 g ziaren gorczycy
2 g ziaren kopru włoskiego
2 g chili
1 szt. liść laurowy
piec ok 4-4,5 h temp. w środku 55-60 stopni Celsjusza
7) 1 p sos holenderski
8) 2 listki sałaty dębowej czerwonej.
Sos holenderski 4 p.
1) 4 żółtka
2) 120 g masła
3) Sok z cytryny, biały pieprz mielony
4) 1 nabój do syfonu
Masło rozpuścić ,żółtka ubić na parze wlewać powoli masło tak aby powstała konsystencja gęstego sosu. Całość wlać do syfonu i wbić nabój i wstrząsnąć
Tatar wołowy z kaparami i gorczycą
Składniki:
1) 350 g rostbef
2) 30 g kapary
3) 60 g szalotka
4) 30 g musztardy z gorczycą
5) 3 jajka
6) 50 ml oliwa extra
7) 40 g bułka tarta
8) 100 ml olej uniwersalny
Mięso należy oczyścić z błon , schłodzić pokroić w drobną kostkę. Szalotkę obieramy i drobno kroimy dodajemy do mięsa. Kapary drobno kroimy i dodajemy do mięsa razem z musztardą francuską (z gorczycą ). Dodajemy do mięsa oliwę doprawiamy solą i pieprzem całość mieszamy powoli do połączenia składników. Oddzielamy z jajka białko od żółtka ,żółtko oprószamy bułką tartą. Olej nagrzewamy w garnku wrzucamy do nagrzanego tłuszczu żółtko i krótko smażymy. Gotowego tatara układamy na talerzu na tatara kładziemy smażone żółtko.
Antrykot /polędwica wołowa/ bavett
Składniki:
250 antrykot /bavett / polędwica wołowa250g
50g masło
1) 400g cebuli
2) 100g marchewki
3) 50g pietruszki
4) 400g pomidor
5) 30g seler naciowy
6) 100g bakłażan
7) 2g liofilizowany zielony pieprz
Warzywa płuczemy i obieramy kroimy drobno i pieczemy w piekarniku ok 20 min w temp 160stopni. Po upieczeniu warzywa przekładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy ok 2h. Przecedzamy płyn i redukujemy do gęstości sosu .Dodajemy 2g liofilizowanego zielonego pieprzu .
Masło czosnkowe
1) 3 g szczypiorek
2) 1 ząbek czosnku
3) 150g masło
Masło pozostawiamy na zewnątrz aby zmiękło. Czosnek obieramy ścieramy na drobnej tarce. Szczypiorek płuczemy i drobno kroimy. Masło ,starty czosnek i szczypiorek mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Rolujemy w foli w walec.
Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem
1) 1kg ziemniaków
2) 70ml oliwa extra vergin
3) 2 gałązki rozmarynu
4) 2 ząbki czosnku
Ziemniaki myjemy ,obieramy i kroimy w kostkę. W garnku wstawiamy 2l wody dodajemy ½ płaskiej łyżki soli i zagotowujemy. Do zagotowanej wody wrzucamy pokrojone ziemniaki gotujemy ok 5min. Rozmaryn płuczemy ,kroimy drobno. Czosnek obieramy i kroimy drobno. Po wyjęciu z wody ziemniaków dodajemy pokrojony czosnek rozmaryn ,oliwę extra vergin, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 220stopni z termoobiegiem na ok 30min.
Sól pieprz do smaku.
Tiramisu pistacjowe
1) 250g mascarpone
2) 2szt. żółtko
3)2szt białko
4) 50g cukier
5)50g pasta pistacjowa
6) 50g pistacje
Żółtka oddzielamy od białek dodajemy 1/3cukru i miksujemy. Do ubitych żółtek dodajemy mascarpone , pastę pistacjową i mieszamy. Białko ubijamy na sztywno z cukrem, ubite białko dodajemy partiami do masy pistacjowej.
Biszkopt do tiramisu
1)3szt jajka
2)75g mąka pszenna
3)80g cukru
4)10g cukier puder
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywno z cukrem . Do ubitego białka dodajemy powoli żółtka mieszamy i partiami dodajemy przesianą mąkę. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe formy na matę cukierniczą, posypujemy cukrem pudrem i pozostawiamy na ok 5min. Pieczemy w temp 175 stopni Celsjusza ok 12 min.
Kawa do tiramisu
1)15g kawa rozpuszczalna
2)50ml amaetto
Kawę rozpuszczamy w ok. 200ml gorącej wody ,studzimy i dodajemy likier. Biszkopty namaczamy w kawie.
Układamy na talerzu biszkopt ,posypujemy kakao i nakładamy warstwę masy posypujemy kakao i obranymi pistacjami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"