Materiał promocyjny

Przepisy idealne na przyjęcia i bankiety

Dziś w kuchni przepisy idealne na przyjęcia i bankiety... Przygotowali je mistrzowie: Robert Sowa, Andrzej Polan, Grzegorz Łapanowski oraz Joseph "Józek" Seeletso.

Przepis Roberta Sowy:

AROMATYCZNE OWOCE MORZA Z PATELNI Z POMIDORAMI I ZIOŁAMI

Składniki dla 4 osób:

300 g krewetek Black Tiger 16/20

150 g mięsa z ugotowanej ośmiornicy

150 g małż

2 cebule szalotki

Miąższ z 4 pomidorów

Kilka listków świeżej bazylii

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

Sok z 1 cytryny

1 szklanki białego wina

2 łyżki masła ziołowego

1 posiekana czuszka

1 szklanki oliwy z oliwek

Sól, chili pieprz cayenne Prymat

Przygotowanie:

Posiekaną szalotkę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać owoce morza, smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię, doprawić do smaku solą i chili pieprz cayenne. Tak przygotowane aromatyczne owoce morza podawać z ryżem lub ciepłą białą bagietką.

Przepisy Józka:

SEREK KOZI W SKORPUCE Z ORZESZKÓW PINIOWYCH I CUKINII

Składniki:

4 plastry sera koziego

100 g orzechów piniowych posiekanych i uprażonych na patelni

4 długie plastry cukinii

50 ml oliwy

50 g posiekanych ziół

Przygotowanie:

Wymieszaj zioła z orzechami, ułóż na serze i zawiń każdy kawałek w plaster cukinii. Skrop oliwą i piecz 5 minut w 180 stopniach.

ROLMOPSY Z DRESSINGIEM BURACZANYM I PIANĄ WANILIOWĄ

Składniki:

200 g wypłukanych rolmopsów

50 ml koncentratu barszczu

100 ml oliwy

20 ml sosu sojowego

sól, pieprz

4 pomidorki koktajlowe

1 ogórek pokrojony w kostkę

Piana waniliowa:

2 żółtka

100 ml półsłodkiego białego wina

nasiona wyskrobane z 1 laski wanilii

Przygotowanie:

W misce wymieszaj olej, sos sojowy, barszcz. Zanurz w miksturze rolmopsy na noc. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pomidorami i ogórkiem. Na wierzchu ułóż pianę waniliową. Wymieszaj składniki w misce, a potem ubij trzepaczką nad garnkiem z wrzącą wodą, aż powstanie piana.

PIERSI KACZKI Z CONFIT Z MANGO

Składniki:

4 piersi kaczki

100 g soli morskiej

100 g cukru

100 g posiekanego imbiru

1 obrane i pokrojone w kostkę mango

50 ml miodu

6 goździki

150 ml oleju

50 ml octu winnego

50 g masła

100 g obranej, pokrojonej w kostkę papai

Przygotowanie:

Wymieszaj sól, cukier, imbir i 100 ml oleju. Powstałą marynatą zalej kaczkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie przepłucz kaczkę pod wodą. Osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smaż 8 minut z obu stron. Kaczkę pokrój w długie plastry, zroluj i zepnij wykałaczką. Podawaj z confit.

Confit z mango: W garnku wymieszaj mango, papaję, ocet, miód, goździki, dodaj 100 ml wody. Gotuj, aż mango będzie miękkie. Wyjmij goździki, dodaj masło i zmiksuj na puree.

Przepis Andrzeja Polana:

PROFITEROLKI Z KREMEM I GALARETKĄ MALINOWĄ

Składniki na galaretkę malinową:

1 kg maliny mrożonej

400 g cukru

50 g żelatyny

Przygotowanie:

Maliny rozmrażamy i łączmy z cukrem. Podgrzewamy i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wylewamy do płaskiej formy i odstawiamy do stężenia. Przygotowujemy ciasto parzone.

Składniki na ciasto parzone:

250 g mąki

250 g wody

100 g masła

4 jaja

szczypta soli

Przygotowanie:

Wodę zagotowujemy z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody dodajemy mąkę i mieszamy do momentu aż na dnie garnka pojawi się biała warstwa. Odstawiamy i za pomocą miksera wcieramy do ciasta kolejno po jednym jajku. Na pergamin wyciskamy małe kulki z ciasta. pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut.

Składniki na masę:

500 ml mleka

10 żótek

100 g masła

100 g cukru

15 g mąki ziemniaczanej

15 maki pszennej

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z połową szklanki mleka i żółtkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy masę i wszystko razem zagotowujemy. Odstawiamy i dodajemy do gorącej masy masło. Gotowym kremem napełniamy upieczone mini ptysie.

Składniki na sos czekoladowy:

400 g czekolady

200 ml śmietany

50 g masła

Przygotowanie:

Śmietanę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło. Na koniec można dodać troszkę alkoholu. Gotowe ptysie polewamy sosem czekoladowym.

Przepisy Grzegorza Łapanowskiego:

MINI CAPRESE Z PALUSZKAMI GRISSINI I SZYNKĄ DOJRZEWAJĄCĄ

Składniki:

spora garść gruntowych pomidorków koktajlowych

100 g koziego sera bryndzy lub bundzu

świeża natka pietruszki bazylia

3 łyżki octu winnego

2 duże ząbki czosnku

12 łyżek oliwy

sól pieprz

ew. czerwona cebula, kiełki lucerny do dekoracji

Przygotowanie:

Na pierwszy ogień idzie dressing. Czosnek siekam drobno, ucieram z solą. Dodaję pieprzu, octu, porwaną bazylię i pociętą natkę. Oliwa, mieszam i gotowe. Pomidorki kroje na pół ew. jeśli są małe mogą pozostać w całości. Ser rwę na kawałki wielkości pomidorów. Mieszam wszystko razem i podaje z paluchami owiniętymi polską bio-szynką długo dojrzewającą.

PALUSZKI GRISSINI Z DOJRZEWAJĄCĄ SZYNKĄ

Składniki:

2/3 kubka wody

3 łyżki zakwasu

1 i 1/2 szklanki mąki żytniej 2000

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżkigrubo mielony pieprz

1 łyżka grubej soli

2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Wodę mieszam z oliwą, drożdżami i cukrem. Do przesianej mąki dodaję sól i wodny rozczyn. Mieszam wszystko i wyrabiam intensywnie przez ok 10 minut. Gotową bułę o gładkiej konsystencji odstającej od palców, smaruje oliwą i odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut. Następnie cienko wałkuję, kroję w cieniutkie paseczki i piekę w 220 C na spodzie piekarnika, aż się pięknie zarumienią i zapieką. Podaje owinięte długo dojrzewającą szynką. Przystawkę serwuję w kieliszku na spodzie z sałatką, w którą wtykam paluszki i ozdabiam kiełkami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości