Materiał promocyjny

Jak zrobić świąteczny schab, białą kiełbasę i babkę maślaną? Przepisy Grzegorza Zawieruchy na dania z masłem

Smaczne i proste dania na świąteczny stół
Grzegorz Zawierucha przygotowuje wielkanocne potrawy z masłem. Lubi łączyć różne smaki, a jego ulubione kuchnie to - staropolska, azjatycka, francuska i włoska. Oto przepisy na wyjątkowe świąteczne dania według zwycięzcy 8. edycji programu "MasterChef".

Świąteczny schab pieczony w maśle ziołowym, biała kiełbasa z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym, babka maślana z maślaną polewą

Składniki na świąteczny schab pieczony w maśle ziołowym:

  • 1 kg schabu bez kości
    • 150 g masła
      • 3 ząbki czosnku
        • 2 łyżki posiekanego tymianku
          • 2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
            • 2 łyżki lubczyku
              • 2 goździki
                • ½ laski cynamonu
                  • 1 łyżka suszonego majeranku
                    • 1 łyżka pieprzu świeżo mielonego
                      • 1 łyżka ziół prowansalskich
                        • 2 łyżki oliwy z oliwek
                          • 1 łyżeczka soli

                            Jak przygotować świąteczny schab pieczony w maśle ziołowym?

                            1. Schab nacieramy oliwą, a następnie ziołami prowansalskimi, majerankiem, pieprzem i solą. Odstawiamy na 15 minut.
                              1. W tym czasie przygotowujemy masło ziołowe: do moździerza wrzucamy goździki i cynamon i dokładnie ucieramy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekane świeże zioła. Delikatnie ucieramy, tak żeby zioła puściły lekko aromaty.
                                1. Do miseczki z miękkim masłem przekładamy zawartość moździerza i całość mieszamy ze sobą.
                                  1. Schab układamy na desce i kroimy w plastry o grubości 1.5cm, ale nie do końca, tak żeby kawałek mięsa pozostał w całości.
                                    1. Pomiędzy plastry wkładamy po 1 łyżce masła ziołowego i szczelnie zawijamy w folię aluminiową.
                                      1. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 1 szklanką wody i pieczemy w temp. 190 stopni przez 60 minut.
                                        1. Na 10 minut przed końcem odwijamy folię aluminiową, polewamy mięso sokami, które puściło podczas pieczenia i pieczemy aż się lekko zarumieni.
                                          1. Schab pozostanie soczysty i aromatyczny. Świetnie nadaje się na Wielkanocny obiad.

                                            Biała kiełbasa z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym

                                            Składniki na białą kiełbasę z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym:

                                            • 2 białe kiełbasy
                                              • 8 jaj przepiórczych
                                                • 2 łyżki majonezu
                                                  • ¼ kostki masła
                                                    • 1-2 łyżki oleju
                                                      • 3-4 łyżki mąki
                                                        • 1 szklanki mleka
                                                          • 3 łyżki śmietany 12%
                                                            • sok z połowy cytryny
                                                              • ¼ łyżeczki pieprzu
                                                                • ½ łyżeczki soli
                                                                  • 2 łyżeczki cukru
                                                                    • 4-5 łyżek chrzanu ze słoiczka
                                                                      • 1 łyżeczka kurkumy

                                                                        Jak przygotować białą kiełbasę z przepiórczym jajkiem i sosem chrzanowo-kurkumowym?

                                                                        1. Białą kiełbasę gotujemy, a w osobnym garnku gotujemy na twardo przepiórcze jaja.
                                                                          1. Po ugotowaniu kiełbasę odkładamy do wystudzenia, a jajka obieramy ze skorupek.
                                                                            1. Na patelni rozgrzewamy masło oraz olej. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby się nie przypaliła.
                                                                              1. Następnie powoli dolewamy mleko i cały czas mieszamy, aby nie powstały grudki.
                                                                                1. Sos doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz gałką muszkatołową.
                                                                                  1. Zdejmujemy z ognia i dodajemy chrzan oraz kurkumę. Następnie po wymieszaniu podgrzewamy go jeszcze 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
                                                                                    1. Kiełbasę kroimy w 2.5cm plastry, na wierzchu kładziemy odrobinę majonezu, jajko przepiórcze i w środek wbijamy wykałaczkę. Układamy na talerzu i całość polewamy sosem chrzanowo – kurkumowym. Dekorujemy zielonymi ziołami (rzeżucha, koperek, rukiew wodna).

                                                                                      Uwaga: Jeśli sos będzie bardzo gęsty możemy dolać do niego więcej mleka.

                                                                                      Babka maślana z maślaną polewą

                                                                                      Składniki na babkę maślaną z maślaną polewą:

                                                                                      • 300 g masła, miękkiego
                                                                                        • 300 g drobnego cukru
                                                                                          • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
                                                                                            • 175 g mąki pszennej
                                                                                              • 175 g mąki ziemniaczanej
                                                                                                • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                                  • 6 jajek
                                                                                                    • 2 łyżki mleka
                                                                                                      • Polewa maślana:
                                                                                                        • 100 g cukru pudru
                                                                                                          • 50 g masła
                                                                                                            • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

                                                                                                              Jak przygotować babkę maślaną z maślaną polewą?

                                                                                                              1. Do miski wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy. W oddzielnej misce ubijamy masło razem z cukrem, aż zmieni kolor na jaśniejszy. Dodajemy startą skórkę z cytryny i ciągle ubijając dodajemy po 1 jajku. Zmniejszamy obroty w mikserze i dosypujemy wymieszane mąki, a na koniec 2 łyżki mleka.
                                                                                                                1. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
                                                                                                                  1. Po tym czasie babkę odstawiamy do wystygnięcia.
                                                                                                                    1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mieszamy ze sobą. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z palnika i dodajemy ekstrakt z wanilii. Polewamy, kiedy babka jest jeszcze ciepła.

                                                                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                      Zobacz też:

                                                                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                      Autor: Kamila Glińska

                                                                                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                      Pozostałe wiadomości