Przepisy dla zdrowej skóry. Dieta, która zadba o naszą skórę i ... duszę

Tort czekoladowy
fot. Getty Images/LauriPatterson
Zdrowa i piękna skóra to nie tylko maseczki i kremy. Agata Ziemnicka i Julien Sosso pokazali jak dostarczyć skórze odpowiednich składników, stosując właściwą dietę. Poznajcie ich przepisy na proste dania, które dodadzą nam energii i zadbają o naszą skórę.

ŚNIADANIE: Owsianka na wieczną młodość„Jezioro genewskie” (2 porcje)

  • 4 łyżki płatków owsianych
    • Szklanka napoju migdałowego
      • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
        • ½ banana
          • ¼ jabłka
            • 1 łyżeczka tahini
              • 1 łyżeczka soku z cytryny
                • 1 łyżeczka oleju kokosowego
                  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
                    • 2 łyżki płatków migdałowych
                      • 2 kostki czekolady gorzkiej
                        • 3 łyżki granatu

                          Przepis:

                          Zobacz też: Jak nauczyć się gotować? Porady dla początkujących >>>

                          Płatki rozgnieść z bananem następnie wraz siemieniem lnianym zagotować z napojem migdałowym. W tym samym czasie podprażyć płatki migdałów na suchej patelni. Po zdjęciu z palnika garnka z owsianką dodać olej kokosowy. Jabłko i imbir zetrzeć wraz ze skórką do garnka. Następnie dodać tahini, sok z cytryny i wymieszać. Na sam koniec dla dekoracji dodać podprażone płatki migdałów, stratą czekoladę oraz pestki granatu.

                          LUNCH Healthy bowl – misa mocy

                          • 50g dyni
                            • 3 łyżki czarnej soczewicy
                              • 20g kaszy gryczanej
                                • 2 garści jarmużu
                                  • Orzechowy dressing
                                    • Ser feta (opcjonalnie)

                                      Przepis:

                                      Dynię pokroić wraz ze skórką, ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 35 minut do miękkości. Soczewicę i kaszę ugotować w osolonej wodzie. Miskę wypełnij kaszą, soczewicą, upieczoną dynią, jarmużem. Całość polej orzechowym dressingiem i posyp pokruszonym serem feta.

                                      Zobacz też: Pasta jajeczna na śniadanie i kolację – pomysły i przepisy >>>

                                      Radicchio dressing

                                      • 2 liście cykorii radicchio
                                        • 2 łyżki octu
                                          • 3 szczypty soli
                                            • 6 łyżek oliwy z oliwek

                                              Cykorię raddichio pokroić w kosteczkę. Zmieszać wszystkie składniki oprócz cykorii, a następnie dodaj cykorię ją i znowu wymieszać.

                                              DESER: kojąca słodycz

                                              Ciasto czekoladowe (8porcji)

                                              • 250 gramów masła
                                                • 250 gramów, 2,5 tabliczki Ciemnej czekolady
                                                  • 200 gramów cukru
                                                    • 70 gramów mąki
                                                      • 4 jajka

                                                        Rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. W misce połączyć jajka i cukier, zmiksować na gładką masę aż do uzyskania piany. Gdy czekolada i masło rozpuszczą się dodać mąkę. Wymieszać dokładnie, następnie dodać jajka i cukier i ponownie wymieszać. Wlać masę do natłuszczonej formy.

                                                        Zobacz też: Rozgrzewające zupy - przepisy Darii Ładochy >>>

                                                        LISTA ZAKUPÓW:

                                                        • płatki owsiane górskie (2 szklanki)
                                                          • 2 granaty duże
                                                            • napój migdałowy (opakowanie)
                                                              • siemię lniane (pół szklanki)
                                                                • banan 2
                                                                  • jabłko 2
                                                                    • pasta tahini (3 łyżki)
                                                                      • masło orzechowe (pół słoika)
                                                                        • olej kokosowy (odrobina)
                                                                          • cytryna 4 sztuki
                                                                            • pomarańcza 2 sztuki
                                                                              • imbir w korzeniu 10 cm
                                                                                • 4 tabliczki ciemnej czekolady
                                                                                  • kasza jaglana
                                                                                    • 1 dynia hokkaido
                                                                                      • soczewica brązowa w puszce
                                                                                        • liście jarmużu
                                                                                          • 1 cebula biała
                                                                                            • opakowanie orzechów laskowych
                                                                                              • 3 cebule czerwone
                                                                                                • radicchio (1 sztuka)
                                                                                                  • oliwa z oliwek (szklanka)
                                                                                                    • ser feta (opakowanie)
                                                                                                      • cukier 2 szklanki
                                                                                                        • masło – 2 kostki
                                                                                                          • jajka 8 sztuk
                                                                                                            • mąka – 2 szklanki

                                                                                                              Autor: Filip Yak

                                                                                                              podziel się:

                                                                                                              Pozostałe wiadomości