Przepisy dla serca. Jak dietą wspomagać układ naczyniowy

Lepiej zapobiegać niż leczyć. W Dzień Dobry TVN Maciej i Karolina Szaciłło zaprezentowali swoje przepisy na dania, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy: owsiane placuszki, burger z sałatą, cukinia z dynią i czosnkiem i pyszna szarlotka.

Woda ziołowa

  • Herbatka z głogu, kardamonu, kopru i cynamonu
    • 1 łyżka suszonych owoców głogu
      • 1/2 łyżeczki ziarenek kminu rzymskiego
        • 1/2 laski cynamonu cejlońskiego
          • 1/2 łyżeczka kopru włoskiego
            • 5 ziarenek (zielonych strączków) kardamonu
              • 500 ml wrzątku

                Przyprawy zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy do zaparzenia na 10 minut. Pijemy 1 - 2 szklanki dziennie. Naparu nie pijemy cały czas. Stosujemy 3 - 4 tygodnie i robimy analogiczną przerwę.

                Uwaga: przeciwwskazaniem do stosowania owoców głogu są wrzody i zapalenie okrężnicy. Kardamonu powinny unikać osoby cierpiące na wrzody na żołądku. Z kolei kobiety w ciąży mogą sobie pozwolić tylko na bardzo małą ilość cynamonu w diecie. Lepiej nie używać go również przy tendencji do krwotoków z nosa, wrzodach lub obfitych miesiączkach.

                ŚNIADANIE porcja dla 2 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 20 minut

                Owsiane placuszki w dwóch wersjach

                • 100 g płatków owsianych górskich
                  • 250 ml mleka sojowego (niesłodzonego)
                    • 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego w proszku (do wersji słodkiej)
                      • niewielka ilość oliwy z pierwszego tłoczenia do natłuszczenia patelni
                        • na słodko
                          • różany „cukier puder”:
                            • 2 - 3 łyżki ksylitolu
                              • garstka suszonych płatków róży (najlepiej damasceńskiej)
                                • na słono
                                  • grillowane warzywa:
                                    • 1/2 papryki pokrojonej w paski
                                      • 1/2 średniej wielkości cukinii pokrojona w 1 cm plasterki
                                        • 1 łyżka oleju lnianego (może być ze zmiażdżonym i poszatkowanym czosnkiem)
                                          • do podania:
                                            • rukola
                                              • 1 łyżka nasion konopi (opcjonalnie)

                                                Płatki owsiane miksujemy z mlekiem i cynamonem do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oliwy (najlepiej przy użyciu pędzelka lub ręcznika papierowego). Racuszki pieczemy z dwóch stron na złoty kolor. Najlepiej jest to robić na nieprzywierającej patelni bez teflonu (np. ceramicznej). Wersję słodką podajemy oprószoną „cukrem pudrem”. W między czasie przygotowujemy „cukier puder”: wszystkie składniki miksujemy w młynku do kawy na drobny proszek. Wersję słoną podajemy z z grillowanymi warzywami i rukolą. Przed podaniem polewamy olejem lnianym czosnkowym (niewielką ilością). W między czasie przygotowujemy warzywa: warzywa grillujemy z dwóch stron na suchej patelni, aż będą przypieczone. Warzywa polewamy olejem lnianym czosnkowym.

                                                LUNCH porcja dla 4 - 5 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: około 45 - 50 minut

                                                Burger z sałatą

                                                • masa na burgery:
                                                  • 100 g brązowego ryżu Basmati
                                                    • 200 ml wody
                                                      • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
                                                        • 4 poszatkowane szalotki
                                                          • 250 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach
                                                            • szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej)
                                                              • 250 g rozkruszonego, naturalnego tofu
                                                                • 1 łyżka jasnej pasty miso
                                                                  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
                                                                    • 1 łyżeczka czosnku w proszku
                                                                      • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
                                                                        • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej)
                                                                          • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
                                                                            • świeżo mielony pieprz do smaku
                                                                              • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                                • oliwa z pierwszego tłoczenia do posmarowania blachy

                                                                                  do podania:

                                                                                  • kromki dobrej jakości orkiszowego, żytniego lub gryczanego chleba na zakwasie opieczone z jednej strony na suchej patelni
                                                                                    • zimno tłoczony olej lniany czosnkowy do skropienia chleba
                                                                                      • musztarda sarepska
                                                                                        • sałata rzymska
                                                                                          • szalotka pokrojona w plasterki
                                                                                            • plastry dojrzałego, najlepiej sparzonego pomidora malinowego
                                                                                              • plasterki ogórka małosolnego
                                                                                                • kiełki słonecznika lub rzodkiewki lub lucerny

                                                                                                  Ryż z wodą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na średni. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę. W między czasie na oliwie podsmażamy szalotki, aż się zeszklą. Dodajemy starte pieczarki i szczyptę soli. Całość dusimy przez około 7 minut. Dodajemy rozkruszone tofu. Całość podsmażamy jeszcze chwilę i jednocześnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków, aby masa się połączyła. Dodajemy przyprawy i pieprz. Masę łączymy z ryżem. Zestawiamy z ognia, aby przestygła. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy delikatnie oliwą. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Kulki przekładamy na blachę i spłaszczamy, tak aby uformować burgery. Możemy je też wyrównać rantem szerokiego kubka. Skrapiamy je delikatnie oliwą (np. pędzelkiem). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. z termoobiegiem. Pieczemy na złoto - brązowy kolor. Burgery można później odgrzać na suchej patelni. Burgery podajemy z dodatkami.

                                                                                                  KOLACJA porcja dla 2 - 3 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 30 minut

                                                                                                  Cukinia z dynią i czosnkiem

                                                                                                  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
                                                                                                    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego w ziarenkach
                                                                                                      • 1 - 2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
                                                                                                        • 300 g dyni piżmowej obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę
                                                                                                          • 200 g cukinii pokrojonej w większą kostkę
                                                                                                            • 150 ml wody
                                                                                                              • 150 ml przecieru pomidorowego
                                                                                                                • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
                                                                                                                  • 1/3 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej)
                                                                                                                    • 1/4 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki w proszku
                                                                                                                      • świeżo mielony pieprz do smaku

                                                                                                                        do podania:

                                                                                                                        • 100 - 150 g brązowego ryżu (najlepiej Basmati) lub kaszy orkiszowej lub niepalonej kaszy gryczanej ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu (w trakcie gotowania nie mieszamy)
                                                                                                                          • poszatkowana natka pietruszki
                                                                                                                            • zimno tłoczony olej rzepakowy (najlepiej ekologiczny) lub lniany Budwigowy do polania

                                                                                                                              Na oliwie podsmażamy kmin, aż wydobędzie się aromat. Dodajemy czosnek i podsmażamy prze chwilę, aż się zeszkli. Dodajemy dynię, cukinię i wlewamy wodę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu, aż dynia będzie miękka. Wlewamy przecier. Dodajemy zioła prowansalskie, sól i ostrą paprykę. Gotujemy jeszcze chwilę, aby smaki się połączyły. Dodajemy świeżo mielony pieprz do smaku. Podajemy z brązowym ryżem lub wybraną kaszą. Przed podaniem polewamy zimno tłoczonym olejem i posypujemy natką pietruszki.

                                                                                                                              DESER/PRZEKĄSKA

                                                                                                                              Moczone migdały i orzechy włoskie

                                                                                                                              • 10 migdałów
                                                                                                                                • 3 orzechy włoskie
                                                                                                                                  • letnia woda

                                                                                                                                    Migdały i orzechy zalewamy wodą na noc. Przed spożyciem obieramy migdały ze skórki. Ta przekąska doskonale sprawdzi się w porze drugiego śniadania.

                                                                                                                                    porcja dla 6 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 30 minut

                                                                                                                                    Szarlotka dla serca

                                                                                                                                    spód:

                                                                                                                                    • 100 g złotego siemienia lnianego
                                                                                                                                      • 4 ziarenka zielonego kardamonu
                                                                                                                                        • szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)
                                                                                                                                          • 100 g niesiarkowanych (ciemnych) moreli
                                                                                                                                            • 50 g orzechów włoskich
                                                                                                                                              • 1 łyżka wody
                                                                                                                                                • mus jabłkowy:
                                                                                                                                                  • 600 g pokrojonych na małe kawałki i pozbawionych gniazd nasiennych
                                                                                                                                                    • 100 ml wody
                                                                                                                                                      • 1/2 laski cynamonu cejlońskiego
                                                                                                                                                        • do posypania:
                                                                                                                                                          • poszatkowane orzechy włoskie
                                                                                                                                                            • cynamon cejloński w proszku

                                                                                                                                                              Siemię lniane miksujemy z kardamonem i solą na drobny proszek. Dodajemy morele i miksujemy, aż morele dokładnie połączą się z siemieniem. Dodajemy orzechy i miksujemy jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodajemy łyżkę wody i miksujemy jeszcze przez chwilę. Sprawdzamy czy ciasto jest klejące jak kruche ciasto (przed upieczeniem). Jeśli się nie klei dodajemy jeszcze odrobinę wody. Powstałą kruszonkę przesypujemy na dno posmarowanej tłuszczem tortownicy. Wysypujemy równą warstwę i ubijamy ją tłuczkiem do ziemniaków, aby masa utworzyła równy spód. W między czasie przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka z wodą i cynamonem dusimy pod przykryciem. Kiedy zmiękną, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody. Całość miksujemy na jednolity mus. Przestudzony mus przekładamy na spód ciasta. Wyrównujemy. Posypujemy cynamonem i orzechami.

                                                                                                                                                              Autor: Anna Kobyłka

                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości