Przepis Polana na najlepsze naleśniki! Kto ich nie lubi?

W kuchni Dzień Dobry TVN zapachniało naleśnikami. Andrzej Polan przygotował je w wersji klasycznej i nie tylko. Co powiecie naleśniki z czekoladą, miętą i jogurtem lub naleśniki serowe z borówkami?

Puszyste naleśniki

Składniki:

  • 8 jajka
    • 160g mąka
      • 120g cukier
        • 100ml mleko
          • 50g masło rozpuszczone
            • Cukier wanilinowy
              • Proszę do pieczenia
                • 1 łyżka sok z cytryny

                  Przygotowanie:

                  Oddzielamy żółtko od białek. Żółtko mieszamy z mlekiem, dodajemy rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z odrobiną soli pod koniec dodając cukier z cukrem wanilinowym. Kiedy piana będzie niczym masa na bezę, dodajemy sok z cytryny. 1/3 piany dodajemy do ciasta mieszamy łopatką i kiedy tylko masy nam się połączą przekładamy pozostałe białka, delikatnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wykładamy wysokie porcje ciasta niczym beza. Na patelnię wylewamy 2-3 łyżki wody, przykrywamy pokrywką patelnię i smażymy pod przykryciem ok. 4 minuty, przekładamy na drugą stronę, ponownie wlewamy na patelnię odrobinę wody i przykrywamy.

                  • 1op mieszanka kompotowa
                    • Cytryna
                      • Białe bratki
                        • Cukier puder
                          • Miód wielokwiatowy

                            Owoce przesmażamy na patelni, dodajemy sok z cytryny, skórkę. Usmażone naleśniki podajemy z owocami, polewamy miodem, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy kwiatkami.

                            >>> Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana.

                            Naleśniki z czekoladą, miętą i jogurtem

                            Składniki:

                            • 4 jajka
                              • 400g mąka
                                • 500ml mleko
                                  • 2 łyżki masła rozpuszczonego
                                    • 500ml woda
                                      • 500ml jogurt gęsty
                                        • Jagody w syropie
                                          • 500g Truskawki
                                            • Białe i czerwone stokrotki

                                              Przygotowanie:

                                              Czekoladę rozpuszczamy i wylewamy na pergamin, wstawiamy do lodówki do stężenia. Żółtka mieszamy dokładnie z mlekiem, wodą, masłem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec pianę z białek ubitych z cukrem i cukrem wanilinowym. Patelnię z masłem rozgrzewamy w piekarniku, na rozgrzaną wylewamy część ciasta, na ciasto kładziemy czekoladę, przykrywamy pozostałym ciastem i wstawiamy do pieczenia w piekarniku w temp. 180 stopni na około 15 minut.

                                              Na wierzch wykładamy jogurt wymieszany z mięta, posypujemy cukrem i truskawkami.

                                              >>> Zobacz też: Bardzo kolorowa kuchnia. Na wiosnę!

                                              Naleśniki ze smażonymi jabłkami, cynamonem

                                              Składniki:

                                              • 4 jajka
                                                • 400g mąka
                                                  • 250ml śmietanka 30%
                                                    • 250ml mleko
                                                      • 500ml woda
                                                        • Sól

                                                          Jajka mieszamy z wodą, śmietanka, mlekiem, łączymy z mąką i solą. Smażymy klasyczne naleśniki.

                                                          • 1kg jabłka polskie
                                                            • Cynamon
                                                              • Miód
                                                                • Cukier puder
                                                                  • Melisa

                                                                    Jabłka przesmażamy z miodem, podlewamy w tracie niedużą ilością wody. Cukier łączymy z cynamonem.

                                                                    >>> Zobacz też: Gofry na słodko i na ostro!

                                                                    Naleśniki serowe z borówkami

                                                                    Składniki:

                                                                    • 4 jajka
                                                                      • 400g mąka
                                                                        • 250g ser ricotta
                                                                          • 200ml mleko
                                                                            • Ok. 100ml woda
                                                                              • 3 łyżki cukier
                                                                                • Borówka amerykańska
                                                                                  • Proszek do pieczenia
                                                                                    • Fioletowe, liliowe bratki

                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                      Żółtka mieszamy z serem, mlekiem i wodą. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, do żółtek dodajemy białka, mąkę i borówki. Wypiekamy nieduże placki, podajemy posypane cukrem pudrem.

                                                                                      >>> Zobacz też: Na śniadanie. Omlet z owocami i bułeczki ze szpinakiem.

                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości