Kucharze z serialu "Przepis na życie" przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka wyjątkowych potraw.Desery
1. Carpaccio z ananasa z crumble miętowym
Składniki:
1 świeży ananas,
pęczek świeżej mięty,
cukier,
liście mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Ananasa obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki, utrzeć miętę z cukrem, a następnie nałożyć na plasterki ananasa, udekorować listkami świeżej mięty,
2. Verrine z kremem mascarpone z esencją kwiatu pomarańczy, malinami, pistacjami i kruszonymi maślanymi ciasteczkami,
Składniki:
Cztery szklaneczki,
4 jajka,
4 łyżki cukru,
250 g mascarpone,
łyżeczka esencji z kwiatów
pomarańczy,
orzechy pistacjowe,
kruche ciasteczka maślane,
świeże maliny i liście mięty do dekoracji
Przygotowanie:
4 żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dalej ucierając dodać mascarpone, dodać esencję z kwiatów pomarańczy, maliny ugnieść widelcem dodając odrobinę cukru, pistacje zmiażdżyć, pokruszyć ciasteczka. Do szklanki ułożyć kolejno warstwy skruszone ciasteczka, maliny, krem mascarpone, pistacji, kremu mascarpone, udekorować maliną i liśćmi mięty.
Przystawki:
1. Pomidorki z pastą z tuńczyka
Składniki:
8 równej wielkości pomidorów lub 16 pomidorków cherry,
2 puszki tuńczyka w zalewie naturalnej,
2 dymki,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
papryka mielona (słodka lub ostra),
listki świeżej szałwi lub bazylii (do dekoracji)
Przygotowanie:
Pomidory umyć, odciąć górne części (mogą być z ogonkami). Łyżeczką wydrążyć miąższ, posiekać na kawałki tuńczyka, dymkę opłukać i drobno pokroić, składniki, tj tuńczyka i dymkę, wymieszać razem, dodać odrobine majonezu i oliwy z oliwek, następnie doprawić solą, pieprzem i papryką, na koniec dodać soku z cytryny. Uzyskaną pastą napełnić pomidory i przykryć czapeczkami z ogonkiem. Udekorować szałwią lub bazylią.
2. Tatar z wędzonego i świeżego łososia z czarną ikrą, orzechami laskowymi i sosem vinaigrette
Składniki:
Łosoś świeży i wędzony (po 200 g),
1 mała słodka cebula,
1 ogórek konserwowy,
koperek,
sok z cytryny,
kapary,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Drobno posiekać: łososia, cebulę, ogórka, kapary i koperek, wszystko razem delikatnie wymieszać, dodając oliwy z oliwek, soku z cytryny, na koniec doprawić pieprzem i solą
3. Sałatka z papryki i cukinii z mozzarellą
Składniki:
Kolorowa papryka (zielona, czerwona, żółta i pomarańczowa),
cukinia,
szalotki,
natka pietruszki,
czosnek,
kulka mozzarelli,
czarne oliwki,
sos:
ocet winny,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz
PRzygotowanie:
Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę, szalotkę i natkę pietruszki posiekać, wszystko razem wymieszać. Ząbek czosnku wycisnąć i zmieszać z oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem, dodać do warzyw i delikatnie wymieszać, do dekoracji dodać mozzarellę i czarne oliwki
Dania główne:
1. Makaron farfalle z zielonym pesto
Składniki:
500 g suchego makaronu farfalle,
natka pietruszki (duży pęczek),
świeża bazylia (duży pęczek),
oliwa z oliwek,
płatki migdałów,
czosnek,
sól,
pieprz,
parmezan,
Sos Pesto:
liście bazylii,
pietruszka,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek tartego parmezanu,
garść migdałów,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz;
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu zmielić bądź zmiksować i dodając powoli oliwę ucierać na gładką masę. Posolić ugotowany makaron, odcedzić, polać sosem. Udekorować liśćmi bazylii i posypać migdałami i wiórkami parmezanu.
2. Polędwiczki wieprzowe w pistacjach lub orzechach laskowych z puree z marchewki z nutą pomarańczy i zielonymi szparagami
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa (dwie całe polędwiczki),
garść pistacji lub orzechów laskowych,
kg marchewki,
50-70 g masła,
sok z jednej pomarańczy,
łyżeczka tartej
skórki z pomarańczy,
pęczek zielonych szparagów,
sól,
pieprz,
olej do smażenia
Przygotowanie:
Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju, piekarni rozgrzać do 180 st, i wstawić polędwiczki na ok 10 min, upieczona polędwiczkę pokroić na plastry (grubości ok 2,5 cm), następnie obtoczyć je w uprzednio posiekanych i uprażonych orzechach laskowych. Marchewkę obrać, ugotować, dodać masła zblędować na jednolita masę, doprawić: sokiem z pomarańczy, skórką z pomarańczy, solą i pieprzem. Szparagi ugotować al dente.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"