Przepisy kulinarne

„Przepis na życie”

Kucharze z serialu "Przepis na życie" przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka wyjątkowych potraw.

Desery

1. Carpaccio z ananasa z crumble miętowym

Składniki:
1 świeży ananas,
pęczek świeżej mięty,
cukier,
liście mięty do dekoracji

Przygotowanie:
Ananasa obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki, utrzeć miętę  z cukrem, a następnie nałożyć na  plasterki ananasa, udekorować listkami świeżej mięty,

2. Verrine z kremem mascarpone z esencją kwiatu pomarańczy, malinami, pistacjami i kruszonymi maślanymi ciasteczkami,

Składniki:
Cztery szklaneczki,
4 jajka,
4 łyżki cukru,
250 g mascarpone,
łyżeczka esencji z kwiatów
pomarańczy,
orzechy pistacjowe,
kruche ciasteczka maślane,
świeże maliny i liście mięty do dekoracji

Przygotowanie:
4 żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dalej ucierając dodać mascarpone, dodać  esencję z kwiatów pomarańczy, maliny ugnieść widelcem dodając odrobinę cukru, pistacje zmiażdżyć, pokruszyć ciasteczka. Do szklanki ułożyć kolejno warstwy skruszone ciasteczka, maliny, krem mascarpone, pistacji, kremu mascarpone,  udekorować maliną i liśćmi mięty.

Przystawki:

1. Pomidorki z pastą z tuńczyka

Składniki:
8 równej wielkości pomidorów lub 16 pomidorków cherry,
2 puszki tuńczyka w zalewie naturalnej,
2 dymki,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
sok z cytryny,
papryka mielona (słodka lub ostra),
listki świeżej szałwi lub bazylii (do dekoracji)

Przygotowanie:
Pomidory umyć, odciąć górne części (mogą być z ogonkami). Łyżeczką wydrążyć miąższ, posiekać na kawałki tuńczyka, dymkę opłukać i drobno pokroić, składniki, tj tuńczyka i dymkę,  wymieszać razem, dodać odrobine majonezu i oliwy z oliwek, następnie doprawić solą, pieprzem i papryką, na koniec dodać soku z cytryny. Uzyskaną pastą napełnić pomidory i przykryć czapeczkami z ogonkiem. Udekorować szałwią lub bazylią.

2. Tatar z wędzonego i świeżego łososia z czarną ikrą, orzechami laskowymi i sosem vinaigrette

Składniki:
Łosoś świeży i wędzony (po 200 g),
1 mała słodka cebula,
1 ogórek konserwowy,
koperek,
sok z cytryny,
kapary,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz

Przygotowanie:
Drobno posiekać: łososia, cebulę, ogórka, kapary i koperek, wszystko razem delikatnie wymieszać, dodając oliwy z oliwek, soku z cytryny, na koniec doprawić pieprzem i solą

3. Sałatka z papryki i cukinii z mozzarellą

Składniki:
Kolorowa papryka (zielona, czerwona, żółta i pomarańczowa),
cukinia,
szalotki,
natka pietruszki,
czosnek,
kulka mozzarelli,
czarne oliwki,
sos:
ocet winny,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz

PRzygotowanie:
Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę, szalotkę i natkę pietruszki posiekać, wszystko razem wymieszać.  Ząbek czosnku wycisnąć i zmieszać z oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem,  dodać do warzyw i delikatnie wymieszać, do dekoracji dodać mozzarellę i czarne oliwki

Dania główne:

1. Makaron farfalle z zielonym pesto

Składniki:
500 g suchego makaronu farfalle,
natka pietruszki (duży pęczek),
świeża bazylia (duży pęczek),
oliwa z oliwek,
płatki migdałów,
czosnek,
sól,
pieprz,
parmezan,
Sos Pesto:
liście bazylii,
pietruszka,
2 ząbki czosnku,
5 łyżek tartego parmezanu,
garść migdałów,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz;

Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu zmielić bądź zmiksować i dodając powoli oliwę ucierać na gładką masę. Posolić ugotowany makaron, odcedzić, polać sosem. Udekorować liśćmi bazylii i posypać migdałami i wiórkami parmezanu.

2. Polędwiczki wieprzowe w pistacjach lub orzechach laskowych z puree z marchewki z nutą pomarańczy i zielonymi szparagami

Składniki:
Polędwiczka wieprzowa (dwie całe polędwiczki),
garść pistacji lub orzechów laskowych,
kg marchewki,
50-70 g masła,
sok z jednej pomarańczy,
łyżeczka tartej
skórki z pomarańczy,
pęczek zielonych szparagów,
sól,
pieprz,
olej do smażenia

Przygotowanie:
Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju, piekarni rozgrzać do 180 st, i wstawić polędwiczki na ok 10 min, upieczona polędwiczkę pokroić na plastry (grubości ok 2,5 cm), następnie obtoczyć je w uprzednio posiekanych i uprażonych orzechach laskowych. Marchewkę obrać, ugotować, dodać masła  zblędować na jednolita masę, doprawić: sokiem z pomarańczy, skórką z pomarańczy, solą i pieprzem. Szparagi ugotować al dente.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0