Przepisy kulinarne

„Przepis na życie”

Kucharze z serialu "Przepis na życie" przygotowali dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka wyjątkowych potraw.

Desery

1. Carpaccio z ananasa z crumble miętowym

Składniki:


1 świeży ananas,


pęczek świeżej mięty,


cukier,


liście mięty do dekoracji



Przygotowanie:


Ananasa obrać i pokroić na bardzo cienkie plasterki, utrzeć miętę  z cukrem, a następnie nałożyć na  plasterki ananasa, udekorować listkami świeżej mięty,



2. Verrine z kremem mascarpone z esencją kwiatu pomarańczy, malinami, pistacjami i kruszonymi maślanymi ciasteczkami,

Składniki:


Cztery szklaneczki,


4 jajka,


4 łyżki cukru,


250 g mascarpone,


łyżeczka esencji z kwiatów


pomarańczy,


orzechy pistacjowe,


kruche ciasteczka maślane,


świeże maliny i liście mięty do dekoracji



Przygotowanie:


4 żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dalej ucierając dodać mascarpone, dodać  esencję z kwiatów pomarańczy, maliny ugnieść widelcem dodając odrobinę cukru, pistacje zmiażdżyć, pokruszyć ciasteczka. Do szklanki ułożyć kolejno warstwy skruszone ciasteczka, maliny, krem mascarpone, pistacji, kremu mascarpone,  udekorować maliną i liśćmi mięty.



Przystawki:

1. Pomidorki z pastą z tuńczyka

Składniki:


8 równej wielkości pomidorów lub 16 pomidorków cherry,


2 puszki tuńczyka w zalewie naturalnej,


2 dymki,


oliwa z oliwek,


sól,


pieprz,


sok z cytryny,


papryka mielona (słodka lub ostra),


listki świeżej szałwi lub bazylii (do dekoracji)



Przygotowanie:


Pomidory umyć, odciąć górne części (mogą być z ogonkami). Łyżeczką wydrążyć miąższ, posiekać na kawałki tuńczyka, dymkę opłukać i drobno pokroić, składniki, tj tuńczyka i dymkę,  wymieszać razem, dodać odrobine majonezu i oliwy z oliwek, następnie doprawić solą, pieprzem i papryką, na koniec dodać soku z cytryny. Uzyskaną pastą napełnić pomidory i przykryć czapeczkami z ogonkiem. Udekorować szałwią lub bazylią.



2. Tatar z wędzonego i świeżego łososia z czarną ikrą, orzechami laskowymi i sosem vinaigrette

Składniki:


Łosoś świeży i wędzony (po 200 g),


1 mała słodka cebula,


1 ogórek konserwowy,


koperek,


sok z cytryny,


kapary,


oliwa z oliwek,


sól,


pieprz



Przygotowanie:


Drobno posiekać: łososia, cebulę, ogórka, kapary i koperek, wszystko razem delikatnie wymieszać, dodając oliwy z oliwek, soku z cytryny, na koniec doprawić pieprzem i solą



3. Sałatka z papryki i cukinii z mozzarellą

Składniki:


Kolorowa papryka (zielona, czerwona, żółta i pomarańczowa),


cukinia,


szalotki,


natka pietruszki,


czosnek,


kulka mozzarelli,


czarne oliwki,


sos:


ocet winny,


oliwa z oliwek,


sól,


pieprz



PRzygotowanie:


Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę, szalotkę i natkę pietruszki posiekać, wszystko razem wymieszać.  Ząbek czosnku wycisnąć i zmieszać z oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem,  dodać do warzyw i delikatnie wymieszać, do dekoracji dodać mozzarellę i czarne oliwki



Dania główne:

1. Makaron farfalle z zielonym pesto

Składniki:


500 g suchego makaronu farfalle,


natka pietruszki (duży pęczek),


świeża bazylia (duży pęczek),


oliwa z oliwek,


płatki migdałów,


czosnek,


sól,


pieprz,


parmezan,


Sos Pesto:


liście bazylii,


pietruszka,


2 ząbki czosnku,


5 łyżek tartego parmezanu,


garść migdałów,


oliwa z oliwek,


sól,


pieprz;



Przygotowanie:


Wszystkie składniki sosu zmielić bądź zmiksować i dodając powoli oliwę ucierać na gładką masę. Posolić ugotowany makaron, odcedzić, polać sosem. Udekorować liśćmi bazylii i posypać migdałami i wiórkami parmezanu.



2. Polędwiczki wieprzowe w pistacjach lub orzechach laskowych z puree z marchewki z nutą pomarańczy i zielonymi szparagami

Składniki:


Polędwiczka wieprzowa (dwie całe polędwiczki),


garść pistacji lub orzechów laskowych,


kg marchewki,


50-70 g masła,


sok z jednej pomarańczy,


łyżeczka tartej


skórki z pomarańczy,


pęczek zielonych szparagów,


sól,


pieprz,


olej do smażenia



Przygotowanie:


Polędwiczkę natrzeć solą i pieprzem, zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju, piekarni rozgrzać do 180 st, i wstawić polędwiczki na ok 10 min, upieczona polędwiczkę pokroić na plastry (grubości ok 2,5 cm), następnie obtoczyć je w uprzednio posiekanych i uprażonych orzechach laskowych. Marchewkę obrać, ugotować, dodać masła  zblędować na jednolita masę, doprawić: sokiem z pomarańczy, skórką z pomarańczy, solą i pieprzem. Szparagi ugotować al dente.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0