Przepisy kulinarne

Przepis na zapiekanki krakowskie

W kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała pyszne zapiekanki krakowskie. Smacznego!


Zapiekanki po krakowsku

Składniki:
1 bagietka lub ciabata
1 łyżka masła czosnkowego
1 łyżka masła
300 g pieczarek
250 g żółtego sera np. Gouda
domowy keczup, majonez lub sos czosnkowy
szczypiorek
Dodatkowe składniki:
szynka, salami, szpinak, kiełbasa,  oscypek, żurawina, ogórek kiszony, pomidor

Przygotowanie:
Na maśle przysmaż cebule i pokrojone grzyby. Ser zetrzyj na tarce. Pieczywo przekrój, posmaruj masłem czosnkowym. Na bagietkę wyłóż pieczarki i ser (lub dowolnie wybrane inne składniki). Włóż pod rozgrzany grill w piekarniku i czekaj aż bułka się przyrumieni, a ser rozpuści; podawaj z majonezem/keczupem/sosem czosnkowym i szczypiorkiem.

Domowy majonez

Składniki:
1 jajko
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki białego octu winnego
350 ml oleju roślinnego, np. słonecznikowego (lub więcej, jeśli majonez ma być bardziej gęsty)
szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
Jajko wbij do miski, dodaj sól, pieprz oraz ocet i musztardę. Miksuj składniki na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając. Wolnym strumieniem wlewaj do miski olej. Zwróć uwagę na to, że im więcej dodasz oleju, tym gęstszy wyjdzie majonez. Gdy masa uzyska pożądaną gęstość i konsystencję, przełóż majonez do miseczki lub słoika. Pamiętaj, że należy go zjeść jak najszybciej. Domowy majonez nie zawiera konserwantów, więc psuje się znacznie szybciej niż majonez ze sklepu.

Domowy keczup

Składniki:
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml passaty pomidorowej
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
sól, pieprz

Przygotowanie:
Posiekaj cebulę, czosnek i przysmaż je na oleju. Następnie dodaj koncentrat, passatę, cukier i ocet. Gotuj na małym ogniu, aż ketchup zgęstnieje, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Domowy sos czosnkowy

Składniki:
100 g majonezu
2 łyżki natki pietruszki
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj i zmiksuj za pomocą blendera.

Masło czosnkowe

Składniki:
100 g masła
2 ząbki czosnku
duża szczypta soli

Przygotowanie:
Miękkie masło wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, dodaj sól.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0