Przepis na tradycyjną wielkanocną babę. Mikołaj Rey zdradza, jaką mąkę wybrać

Dzień Dobry TVN
Czas na wielkanocne potrawy. Na świątecznym stole obowiązkowo musi się znaleźć babka. Jak ją przygotować? Który przepis jest najlepszy? Aby odpowiedzieć na to pytanie, Mikołaj Rey spotkał się Mirką Wilk, pasjonatką gotowania. Jaką mąkę wybrać do wypieku wielkanocnej baby?

Potrawy wielkanocne - babka

Tegoroczne święta Wielkanocne znowu będą mocno odbiegały, od tych, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Choć musimy zrezygnować z rodzinnych spotkań, to - na szczęście - ze świątecznych przysmaków już nie. Co powinno znaleźć się na stole? Przede wszystkim babka. Jak ją przygotować? W tym celu Mikołaj Rej postanowił spotkać się z Mirką Wilk, pasjonatką gotowania z Wielkiego. - Zrobimy babę z przedwojennego przepisu - mówiła w rozmowie z Mikołajem Reyem. Czego potrzebujemy do jej przygotowania?

Składniki na babę wielkanocną:

- Mamy przygotowane 24 żółtka. Dodajemy do nich 30 dag cukru. Miskę z jajkami i cukrem wstawiamy do kąpieli wodnej i ubijamy trzepaczką. Kiedy składniki już połączą, dodajemy 30 dag mąki i mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło - tak 150 g - mówiła Mirka Wilk.

Ciasto trzeba ucierać przez ok. 30 minut. Gdy uzyskamy jednolitą, gładką masę przelewamy do formy i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut.

Ale święta wielkanocne to nie tylko babka. Na stole muszą się znaleźć tradycyjne potrawy jak żurek, barszcz biały czy mięsiwo. Nie może zabraknąć jajek. Co swoim najbliższym serwuje Mirka?

- Na pewno żurek, biała kiełbasa, szynka gotowana w całości z kością - powiedziała gospodyni.

Jaką mąkę wybrać na babę? Mąka orkiszowa, tortowa czy luksusowa?

Mikołaj Rey wyjaśnił, jakie właściwości mają poszczególne rodzaje mąk. Którą wybrać do wielkanocnych wypieków?

- Do babki wielkanocnej najlepsze będą mąki typu 500-550. Będą to m.in. mąka wrocławska, poznańska czy luksusowa. Ale nie tylko. Z powodzeniem możemy użyć także krupczatki lub mąki tortowej. Ta ostania będzie doskonała także do biszkoptów czy ciasta drożdżowego - mówił w Dzień Dobry TVN Mikołaj Rey.

Osoby, które zdecydują się na samodzielne przygotowanie baby, muszą pamiętać, że ciasto nie wyjdzie, jeśli sięgniemy po tzw. mąki bezglutenowe (ryżowa, kukurydziana, gryczana). - Gluten gwarantuje puszystość. Jeśli go zabraknie ciasto, po upieczeniu, będzie bardzo klejące - dodał.

Dzień Dobry TVN

Co się stanie, jeśli do ciasta dodamy zbyt dużo mąki? Odpowiedź znajdziecie w naszym materiale:

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Baby boom u sióstr Mancewicz. "Doszło nawet do tego, że w tym samym czasie robiłyśmy się głodne"

10 tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Zobacz, jak je zrobić

Kiełbasa pieczona w winie, sałatka z wędzonym łososiem i tofurnik. Sprawdź wielkanocne przepisy Martyny Chomackiej

Autor: Katarzyna Oleksik

Reporter: Łukasz Kowalski, Mikołaj Rey

podziel się:

Pozostałe wiadomości