Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem. Poznaj przepis Darii Ładochy

Sałatka jarzynowa – must have każdych świąt
Sałatka jarzynowa na co dzień i od święta. W Dzień Dobry TVN Daria Ładocha, Koło Gospodyń "Malowane Szminką" i sam Antek Smykiewicz rozważali nad najlepszym smakiem sałatki jarzynowej. Poznajcie przepis Darii Ładochy na tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem. Daria zdradziła też, kilka swoich sprawdzonych sposobów i patentów na tę tradycyjną potrawę.

Do sałatki jarzynowej wybieramy warzywa korzeniowe o podobnej wielkości. Marchew, pietruszkę oraz pół selera wkładamy do zimnej wody i gotujemy z odrobiną soli. Osobno gotujemy ziemniaki oraz jaja na twardo. Wszystkie warzywa gotujemy w mundurkach, lubią to zwłaszcza ziemniaki, które dzięki obróbce w łupinach będą twarde, ale nie będą kruche.

Po wystudzeniu warzyw kroimy je w kostkę w wielkości wedle uznania.Patenty na sałatkę jarzynową:narzędzia ułatwiające krojenie w kostkę: tanie nożyki żyłkowe do krojenia jajek i warzyw przygotowywanie smaku sałatki z uwzględnieniem równowagi kolorów: jeśli jest zbyt czerwona, to znaczy, że może być zbyt słodka, jeśli zbyt biała, to znak, że nasza sałatka będzie zbyt mdła.

Zobacz film: Sałatka jarzynowa – must have każdych świąt

Przepis na sałatkę jarzynową - przepis tradycyjny

Składniki na sałatkę jarzynową:

  • 4 marchewki
    • 2 pietruszki
      • 1 średni ziemniak (opcjonalnie)
        • 1/2 niedużego selera
          • 4 ogórki kiszone lub konserwowe
            • 1 cebula lub nieduży por
              • 2 jajka na twardo
                • 1 jabłko
                  • 1 puszka groszku konserwowego
                    • 4 czubate łyżki majonezu
                      • sól
                        • pieprz

                          Przygotowanie sałatki jarzynowej:

                          1. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj. W zależności od tego, jak lubisz, ugotuj do miękkości lub pozostaw lekko twarde.
                            1. Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek. Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę, w zależności od tego, jak lubisz.
                              1. Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku.
                                1. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

                                  Rady:

                                  • Sałatkę możesz wykonać z warzyw, które posłużyły np. do ugotowania wywaru czy rosołu.
                                    • Niektórzy zamiast groszku dodają fasolę, są też wersje z kukurydzą i papryką.
                                      • Kompozycja sałatki zależy od upodobań, można ją doprawić słodką sproszkowaną papryką lub curry.

                                        Przepis na domowy majonez

                                        Składniki:

                                        • 1 jajo
                                          • 1 łyżeczka musztardy
                                            • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny/limonki
                                              • sól, pieprz
                                                • 350 ml oleju roślinnego

                                                  Autor: Jola Marat

                                                  Źródło: Daria Ładocha

                                                  Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości