Przepis na szybkie ciasto drożdżowe

W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer wyjawiła swoje sposoby na smaczne ciasto drożdżowe. Dowiedzieliśmy się również, jak prawidłowo przygotować zaczyn.

Szybkie ciasto drożdżowe

Składniki:

100 g masła

25 g drożdży

1 szkl. mleka

1 szkl. cukru

3,5 szkl.i mąki pszennej

4 jajka – 2 żółtka i 2 jajka w całości

1/3 szkl. rodzynek

1 łyżeczka esencji waniliowej

2 krople aromatu rumowego

Opcjonalnie na górę:

przed pieczeniem: ulubione owoce (śliwki, maliny, truskawki, jabłka, gruszki, porzeczki itd.), kruszonka;

po upieczeniu: lukier, cukier puder

Przygotowanie:

Mieszamy parę łyżek ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, trochę mąki, szczyptę soli i drożdże. Miksturę zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, a potem mleko. Podgrzewamy aż wszystko się rozpuści i połączy. Rondelek ściągamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

Do zaczynu dodajemy lekko ciepłą mieszankę z rondelka, mąkę, esencję waniliową, aromat rumowy oraz jajka. Całość zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto – można to zrobić przy pomocy łyżki, miksera lub robota kuchennego. Pod koniec dodajemy rodzynki.

Ciasto wykładamy do formy (najlepiej okrągłej, o średnicy 28 cm lub prostokątnej ok. 30×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Na górę opcjonalnie można dodać ulubione owoce lub kruszonkę (albo po upieczeniu udekorować lukrem lub cukrem pudrem). Pieczemy przez ok. 40 min. w ok. 160 st. C.

Wieniec drożdżowy

Składniki:

1/2 szklanki ciepłego mleka

15 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

2 szkl. mąki

szczypta soli

2 łyżki roztopionego masła

1 żółtko

Masa cynamonowa:

4 łyżki rozpuszczonego masła

4 łyżki cukru

3 łyżeczki cynamonu

Masa daktylowa:

200 g daktyli suszonych

100 g obranych pistacji

2 łyżki wody różanej

Przygotowanie:

Ciasto: mieszamy lekko ciepłe mleko, drożdże oraz cukier i odstawiamy na kilka minut. Drożdże powinny zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy drewnianą łyżką, następnie zagniatamy dłonią. Formujemy kulę, układamy ją w misce wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm; smarujemy jedną z mas: daktylową lub cynamonową. Kroimy ciasto wzdłuż, zwijamy je w ruloniki. Jeszcze raz kroimy i przekładamy jedną część nad drugą, przecięciem do góry. Formujemy okrąg i zlepiamy końcówki.

Przekładamy ciasto na blachę do pieczenia, smarujemy wierzch pozostałym masłem z cynamonem i cukrem. Pieczemy przez 30-35 min.

Masa daktylowa: daktyle rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody, następnie dodajemy wodę różaną i blendujemy na gładką masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami.

Masa cynamonowa: topimy masło i mieszamy z cukrem i cynamonem.

Chlebek drożdżowy z ziołami

Składniki:

300 g mąki (+25 g do podsypywania)

150 g ciepłej wody

5 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych

szczypta cukru

1/2 łyżeczki soli

5 łyżek oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

Ulubione świeże zioła (razem 1 duży pęczek, można łączyć): bazylia / koperek / natka z pietruszki / rozmaryn / kolendra /mięta / lubczyk / majeranek / oregano

75 g masła lub oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

100 g parmezanu (lub inny ulubiony ser; można też pominąć)

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z oliwą, solą i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy na jednolite ciasto. Czosnek obieramy i blendujemy na gładką masę z ziołami, oliwą i solą. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy masą ziołowo-czosnkową, posypujemy startym parmezanem. Następnie kroimy w grube paski, składamy w harmonijkę i wkładamy do formy. Pozostawiamy na 20-30 min. do wyrośnięcia, następnie pieczemy przez 25 min. w nagrzanym do 200 st. piekarniku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości