W kuchni Dzień Dobry TVN Samar Khanafer wyjawiła swoje sposoby na smaczne ciasto drożdżowe. Dowiedzieliśmy się również, jak prawidłowo przygotować zaczyn. Szybkie ciasto drożdżowe
Składniki:
100 g masła
25 g drożdży
1 szkl. mleka
1 szkl. cukru
3,5 szkl.i mąki pszennej
4 jajka – 2 żółtka i 2 jajka w całości
1/3 szkl. rodzynek
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 krople aromatu rumowego
Opcjonalnie na górę:
przed pieczeniem: ulubione owoce (śliwki, maliny, truskawki, jabłka, gruszki, porzeczki itd.), kruszonka;
po upieczeniu: lukier, cukier puder
Przygotowanie:
Mieszamy parę łyżek ciepłego mleka, łyżeczkę cukru, trochę mąki, szczyptę soli i drożdże. Miksturę zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, a potem mleko. Podgrzewamy aż wszystko się rozpuści i połączy. Rondelek ściągamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Do zaczynu dodajemy lekko ciepłą mieszankę z rondelka, mąkę, esencję waniliową, aromat rumowy oraz jajka. Całość zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto – można to zrobić przy pomocy łyżki, miksera lub robota kuchennego. Pod koniec dodajemy rodzynki.
Ciasto wykładamy do formy (najlepiej okrągłej, o średnicy 28 cm lub prostokątnej ok. 30×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Na górę opcjonalnie można dodać ulubione owoce lub kruszonkę (albo po upieczeniu udekorować lukrem lub cukrem pudrem). Pieczemy przez ok. 40 min. w ok. 160 st. C.
Wieniec drożdżowy
Składniki:
1/2 szklanki ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 szkl. mąki
szczypta soli
2 łyżki roztopionego masła
1 żółtko
Masa cynamonowa:
4 łyżki rozpuszczonego masła
4 łyżki cukru
3 łyżeczki cynamonu
Masa daktylowa:
200 g daktyli suszonych
100 g obranych pistacji
2 łyżki wody różanej
Przygotowanie:
Ciasto: mieszamy lekko ciepłe mleko, drożdże oraz cukier i odstawiamy na kilka minut. Drożdże powinny zacząć się pienić. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy drewnianą łyżką, następnie zagniatamy dłonią. Formujemy kulę, układamy ją w misce wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok. godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Przekładamy ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm; smarujemy jedną z mas: daktylową lub cynamonową. Kroimy ciasto wzdłuż, zwijamy je w ruloniki. Jeszcze raz kroimy i przekładamy jedną część nad drugą, przecięciem do góry. Formujemy okrąg i zlepiamy końcówki.
Przekładamy ciasto na blachę do pieczenia, smarujemy wierzch pozostałym masłem z cynamonem i cukrem. Pieczemy przez 30-35 min.
Masa daktylowa: daktyle rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody, następnie dodajemy wodę różaną i blendujemy na gładką masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami.
Masa cynamonowa: topimy masło i mieszamy z cukrem i cynamonem.
Chlebek drożdżowy z ziołami
Składniki:
300 g mąki (+25 g do podsypywania)
150 g ciepłej wody
5 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Ulubione świeże zioła (razem 1 duży pęczek, można łączyć): bazylia / koperek / natka z pietruszki / rozmaryn / kolendra /mięta / lubczyk / majeranek / oregano
75 g masła lub oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
100 g parmezanu (lub inny ulubiony ser; można też pominąć)
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie wraz z oliwą, solą i cukrem. Dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy na jednolite ciasto. Czosnek obieramy i blendujemy na gładką masę z ziołami, oliwą i solą. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy masą ziołowo-czosnkową, posypujemy startym parmezanem. Następnie kroimy w grube paski, składamy w harmonijkę i wkładamy do formy. Pozostawiamy na 20-30 min. do wyrośnięcia, następnie pieczemy przez 25 min. w nagrzanym do 200 st. piekarniku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"