Przepisy kulinarne

Przepis na szarlotkę z kruszonką, której się nie oprzesz

Okazuje się, że szarlotkę można zrobić nie tylko z jabłek. Jednak w kuchni Dzień Dobry TVN Anna Starmach przygotowała klasyczną szarlotkę z jabłek, a ściślej z "Szarej Renety" lub "Antonówki". To - zdaniem Ani - najlepsza odmiana jabłek na szarlotkę. Skorzystajcie z jej przepisu na pyszną szarlotkę z kruszonką. Ile trzeba piec szarlotkę? Skąd się wzięła nazwa "szarlotka"? I, kim jest "brodacz", który towarzyszył Annie Starmach podczas balu Fundacji TVN?

 


Szarlotka
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
220 g masła
160 g cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
pół łyżeczki cynamonu
1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)

Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj i zrób kopczyk, a w nim wgłębienie. Do wgłębienia wbij dwa żółtka, dodaj śmietanę i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż składniki się połączą, zlep w kulkę i przełóż na 30 minut do lodówki. Jabłka obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i jabłka oraz cynamon. Owoce smaż około 15 minut. 1/3 ciasta rozwałkuj przełóż do tortownicy i ponakłuwaj. Piecz 15 minut w 180 stopniach. 1/3 ciasta rozwałkuj w formę wąskiego paska i przyklej do  brzegów tortownicy. Na spód wyłóż jabłka. Ostatnią część ciasta zetrzyj na tarce lub podziel na małe kawałeczki i nieregularnie rozsyp na górze. Ciasto piecz godzinę  180 stopniach. Przed podaniem podsyp cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
65
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0