Przepis na stek idealny!

"Sezonowany kucharz" Piotr Pielichowski, uczestnik ostatniej edycji programu MasterChef, pokazał nam dziś, w kuchni Dzień Dobry TVN, jak w warunkach domowych przyrządzić idealny stek!

WAŻNE:

  • Mięso najlepiej ze sprawdzonego źródła, najlepiej sezonowane mięso lub mrożone przez kilka dni aby skruszało :) zapach świeży słodko pachnący krwią
    • Polędwice wystarczy pokroić w steki lub podać w całości można tez Zamarynować w oliwie, czosnku i rozmarynie z odrobiną wódki opcjonalnie szczyptą musztardy
      • Pamiętaj, aby wyciągnąć steki z lodówki i opakowania minimum 30 minut przed grillowaniem, unikniesz w ten sposób szoku termicznego i zapobiegniesz nierównomiernemu wysmażeniu mięsa.
        • Stek smażony/grillowany na patelni zwykłej lub grillowej wymaga temperatury 150°C. Jeśli użyjesz masła, spali się ono w temperaturze powyżej 130°C. Zmarnujesz i steki, i zdrowie. Idealnym rozwiązaniem jest używanie do tego celu masła klarowanego, które dobrze znosi wysokie temperatury, lub oleju, który lubi wysokie temperatury (np. oleju słonecznikowego). Pamiętaj, żeby dobrze natłuścić patelnię grillową. Tłuszcz dobrze przewodzi ciepło, a co najważniejsze – mięso nie będzie przyklejać się do patelni. Jeśli bardzo lubisz masło, możesz dodać odrobinę, ale gdy gotowy stek jest już na powietrzu.
          • Steki solimy na desce, przed smażeniem. Połóż steki na desce i równomiernie je posól. Mięso solimy przed smażeniem od tej strony, na której układamy mięso na patelni grillowej. Jeśli solisz stek na patelni, solisz mięso, ale również inne składniki, i wówczas, gdy robisz sos, może on być za słony.
            • Po położeniu steków na patelni nie ruszaj ich! Pozwól, aby powierzchnia mięsa zbrązowiała, tworząc skorupkę. Będzie chronić ona wnętrze steku i zatrzyma sok oraz aromat wewnątrz mięsa.
              • Dobrze podsmażone mięso przewracamy szpatułką, łopatką lub szczypcami (najlepiej drewnianymi). Nie nakłuwaj go widelcem. Jeśli to zrobisz, sok wypłynie, a mięso – niestety, straci i smak, i aromat. Nigdy też nie kroimy mięsa, żeby zobaczyć, czy już jest dobrze wysmażone. Po prostu dotknij: im bardziej twarde, tym bardziej wysmażone.
                • Nie kroimy mięsa zaraz po usmażeniu. To najważniejsza zasada. Po usmażeniu steków odstawiamy je na chwilę. W momencie przekrojenia steku zaraz po usmażeniu krew wypłynie, a środek nie będzie miał dobrej tekstury, a co za tym idzie, mięso nie będzie tak miękkie, jak powinno być. Odstawienie mięsa będzie umożliwiało równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku mięsa. Dzięki temu rozluźniają się włókna, mięso zachowuje równy kolor, jest miękkie i delikatne. Mięso po zdjęciu z patelni lub grilla odstawiamy bez przykrycia na kilka minut (najlepiej na kratce z piekarnika). Dzięki temu zabiegowi wilgoć odparuje, a skórka pozostanie chrupiąca i aromatyczna.
                  • Pamiętaj, że nie wolno przykrywać mięsa, aby się dalej nie smażyło. W momencie podawania steku podgrzewamy go w temperaturze 160°C w piekarniku przez 2-3 minuty. Mięso będzie krwiste, ale równomiernie upieczone.
                    • Na mięso wyciągnięte z piekarnika nakładamy kawałek masła. Mięso kroimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
                      • Steki obsmażamy ponieważ nie ma koloru nie ma smaku, po 1,5 min z każdej strony w zależności od ich grubości, następnie dociągamy w piekarniku również w zależności od grubości dobieramy czas od 15 do 25 minut

                        Polędwica wołowa na grillowanych szparagach i pomidorach koktajlowych

                        Składniki:

                        Środkowa cześć polędwicy wołowej na szerokość dwóch pieści nie przerośnięta

                        1 sztuka Chili usunięte pestki

                        Kilka gałązek Tymianku

                        Kilka gałązek rozmarynu

                        Kilka gałązek bazylii

                        Garść żółtych pomidorów

                        Garść czerwonych pomidorków koktajlowych

                        Kieliszek czerwonego wina wytrawnego

                        Jedna duża czerwona cebula

                        Masło pół kostki

                        Łyżka masła klarowanego

                        Półtorej główki czosnku

                        Pęczek zielonych szparagów

                        Sól i pieprz do smaku

                        Szczypta brązowego cukru

                        Kilka kropli soku z cytryny

                        Przygotowanie:

                        Polędwicę najwyższej jakości obtaczamy w soli i pieprzu świeżo mielonym

                        Rolujemy rękoma aby nadając jej piękny kształt

                        Rozgrzewamy patelnie, po jej rozgrzaniu na maśle klarowanym, obsmażamy z każdej strony na patelni żeby uzyskać kolor, po około 30 s z każdej strony, obsmażamy również boki (końce) stawiając polędwicę na pionowo.

                        Zdejmujemy z ognia, a polędwicę układamy na środku, kładziemy główkę czosnku przeciętego na pół, przecięta częścią do dołu, dokładamy zwykłego masła 1/4 kostki i gałązki tymianku lub rozmarynu

                        Wkładamy patelnie z naszym daniem na kwadrans do rozgrzanego piekarnika termoobieg na 200c

                        W tym czasie przygotujemy warzywa:

                        Na patelni z oliwa podsmażamy czerwona cebule przez minutę, potem dokładamy pokrojone w talarki chili, pól główki czosnku przeciętej na pól i pomidorki koktajlowe, smażymy przez 3 minuty potrząsając tylko patelnia, a na samym końcu wrzucamy zielone szparagi, tylko ich górną polowe i doprawiamy pieprzem, sola oraz kilkoma kroplami cytryny i smażymy przez jeszcze 3 minuty,

                        Na sam koniec posypujemy świeżo posiekana bazylia, delikatnie mieszamy i nakładamy na środek talerza

                        Wyciągamy polędwicę z piekarnika, zdejmujemy ja z patelni i odkładamy na deskę aby odpoczęła przez kilka minut

                        Przygotowujemy sos czyli wszystko co pozostało na patelni zalewamy winem i redukujemy sos czyli odparowujemy wodą. Na sam koniec kiedy już zdejmiemy patelnie z ognia dodajemy łyżkę masła i mieszamy nasz sos, przecedzamy przez sitko do sosjerki.

                        Polędwicę kroimy w plastry na dwa palce i układamy na warzywach, całość polewamy sosem, kładziemy połówkę czosnku z patelni i gałązkę ziół

                        Smacznego!!!

                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

                        Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

                        Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                        Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                        Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                        Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                        Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                        Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                        Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                        Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                        Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                        Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                        Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
                        Materiał promocyjny

                        Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

                        Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

                        Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

                        Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                        Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                        "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                        "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                        Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                        Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                        Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
                        Materiał promocyjny

                        Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

                        Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                        Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                        Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                        Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                        10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
                        Materiał promocyjny

                        10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

                        Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                        Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                        Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                        Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                        Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                        Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                        Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                        Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                        Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
                        Materiał promocyjny

                        Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

                        Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                        Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                        Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                        Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                        Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                        Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                        "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                        "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                        Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
                        Materiał promocyjny

                        Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

                        Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                        Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                        Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                        Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                        Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
                        Materiał promocyjny

                        Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

                        Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                        Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                        Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                        Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                        Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                        Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                        Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
                        Materiał promocyjny

                        Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

                        "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                        "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                        Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                        Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                        "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                        "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                        Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
                        Materiał promocyjny

                        Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

                        Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                        Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                        Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                        Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                        Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
                        Materiał promocyjny

                        Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

                        Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                        Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                        Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                        Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                        To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                        To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                        Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                        Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                        Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                        Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                        Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                        Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                        E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
                        Materiał promocyjny

                        E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

                        Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                        Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                        Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                        Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                        Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                        Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                        Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                        Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                        9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                        9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                        Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                        Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                        Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                        Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                        #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                        #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                        Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                        Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                        Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                        Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                        Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                        Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                        Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

                        Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"