Przepis na słodkie śniadanie wg Beaty Kartowicz

Dziś w kuchni DDTVN Beata Kartowicz przedstawiła swoje propozycje na śniadanie na słodko. Poznajcie jej przepisy na: jaglankę na mleku migdałowym z masłem orzechowym i bananami, pancakes z konfiturą malinową i serkiem mascarpone, pudding z tapioki z mlekiem kokosowym i mango, puszysty omlet na słodko z piekarnika i chałkę po francusku z cynamonem i miodem.

Jaglanka na mleku migdałowym z masłem orzechowym i bananami

Składniki:

  • 2 szklanki mleka migdałowego
    • 4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych
      • 1 banan
        • Łyżka masła orzechowego
          • Serek waniliowy
            • Owoce sezonowe lub konfitury
              • Migdały, orzechy włoskie uprażone na patelni

                Sposób przygotowania:

                Mleko migdałowe podgrzać, dodać płatki jaglane, odczekać do zagotowania.

                Wykładamy na miseczkę, dodajemy pozostałe składniki (karmelizujemy banana z cukrem brązowym i masłem klarowanym)

                Dekorujemy owocami sezonowymi i ziołami

                Zobacz też: Co jeść na podwieczorek przy odchudzaniu – praktyczne porady i wskazówki >>>

                Pancakes z konfiturą malinową i serkiem Mascarpone

                Składniki:

                • 2 szklanki maślanki
                  • 2,5 szklanki mąki pszennej
                    • 1 łyżka proszku do pieczenia
                      • ½ szklanki oleju słonecznikowego
                        • 3 jajka
                          • 3 białka ubite
                            • Serek mascarpone 50g
                              • Konfitura malinowa 100g

                                Przygotowanie

                                Maślankę, olej, jaja, proszek do pieczenia wymieszać w misce, dodajemy mąkę, ubijamy na sztywno pianę z białek i delikatnie mieszamy

                                Na rozgrzaną patelnie wlewamy kilka łyżek oleju, formujemy placuszki i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wykładamy na talerz i dekorujemy serkiem mascarpone i konfiturą malinową, dodajemy świeże owoce i prażone płatki migdałowe.

                                Zobacz też: Przepis na muffinki bananowe. Jak upiec muffinki bezglutenowe, bez jajek i z truskawkami? >>>

                                Pudding z tapioki z mlekiem kokosowym i mango

                                Składniki:

                                • ½ litra mleka kokosowego
                                  • 200 g drobnej tapioki
                                    • 3 łyżki syropu z agawy
                                      • 100 ml puree z mango
                                        • Jedno dojrzałe mango
                                          • Świeża mięta

                                            Przygotowanie:

                                            Do garnka wlać mleko, dodać tapiokę i gotować około 25/30 minut aż tapioka będzie szklista.

                                            Dodajemy syrop z agawy, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

                                            Do szklanych pojemników wkładamy tapiokę, wlewamy puree z mango i dekorujemy pokrojonym mango oraz świeżą miętą.

                                            Zobacz też: Ile jajek można jeść dziennie? Najnowsze zalecenia specjalistów >>>

                                            Puszysty Omlet na słodko z piekarnika

                                            Składniki:

                                            • 4 jajka
                                              • 3/4 szklanki mleka
                                                • 3/4 szklanki mąki pszennej
                                                  • serek waniliowy
                                                    • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
                                                      • szczypta soli
                                                        • masło
                                                          • karmelizowane jabłka i gruszki
                                                            • borówka amerykańska, maliny
                                                              • do podania: cukier puder, klarowane masło, sok z cytryny

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową

                                                                Nagrzać piekarnik do 220 stopni, włożyć żeliwną patelnię żeby się nagrzała

                                                                Masło podgrzać w garnuszku, do miski wbić jajka, dodać ciepłe mleko, mąkę, cukier waniliowy i sól

                                                                Wszystko zmiksować na jednolitą masę

                                                                Do nagrzanej patelni wlać wcześniej ubitą masę

                                                                Piec bez przykrycia 20 minut aż wierzch się zrumieni

                                                                Posypać obficie cukrem pudrem, nałożyć owoce lub konfitury oraz serek waniliowy

                                                                Chałka po francusku z cynamonem i miodem

                                                                Składniki:

                                                                • Chałka (1 sztuka)
                                                                  • 2 szklanki mleka
                                                                    • 3 jaja
                                                                      • Cynamon
                                                                        • Cukier brązowy
                                                                          • Miód
                                                                            • Masło klarowane
                                                                              • Jogurt naturalny
                                                                                • Konfitura malinowa
                                                                                  • Czekolada gorzka
                                                                                    • Cukier puder
                                                                                      • Szczypta soli

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Pokroić chałkę na 2 cm kawałki, do miski wlać mleko, wbić jajka, dodać cynamon, szczyptę soli, brązowy cukier, wszystko razem wymieszać, chałkę obtaczamy w miksturze i smażymy na zloty kolor na maśle klarowanym, posypujemy cukrem pudrem, na wierzch kładziemy jogurt i konfiturę, dekorujemy świeżymi owocami.

                                                                                        Autor: Filip Yak

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości