W kuchni Dzień Dobry TVN: Ewelina, Mariusz, Lena i Maja Szkutnik, czyli autorzy rodzinnego bloga kulinarnego. Co spowodowało, że postanowili się dzielić swoją kuchenną pasją z internautami? Specjalnie dla naszych widzów przygotowali kilka propozycji dań wielkanocnych. Smacznego!
Przygotowanie:
Do miski przenieś rozdrobnione drożdże, dodaj ciepłe mleko, słodki syrop i 3 łyżki mąki. Wymieszaj i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Dodaj resztę mąki, sól, olej i zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców. Wyrabiaj przez chwilę. Zostaw ciasto na 10 minut pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto podziel na w miarę równe części. Każdy kawałek rolujemy w dłoniach, zwijamy uszy i formujemy „ogonek” królika. Pieczemy w 170 stopniach ok. 15-20 minut.
CHLEB ORKISZOWY
Składniki:
400 g mąki orkiszowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżka oleju
1 łyżeczka miodu
320 ml letniej wody
garść nasion słonecznika
garść pestek dyni
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki łączymy w dużej misce, dolewamy olej i wodę, dokładnie mieszamy. Przykrywamy wszystko folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrastania. Formę na chleb smarujemy olejem i posypujemy otrębami lub płatkami owsianymi. Przekładamy ciasto do brytfanki i odstawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wstawiamy chleb i pieczemy 20 minut, po tym czasie sprawdzamy - jeśli jest bardzo zarumieniony od góry - przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Studzimy na kratce. SMACZNEGO!!!
PASTA Z TUŃCZYKA
Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 łyżki serka kremowego typu Philadelphia
1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Garść posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz do smaku
Do podania: kiełki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy razem przy pomocy blendera ręcznego. Podajemy na kanapce z chleba orkiszowego z kiełkami.
JAJKA MUFFINKI
Składniki (na 6 sztuk)
6 kromek chleba
6 suszonych pomidorów
Kilka listków szpinaku
6 jajek
Dodatki: Rukola, kiełki
Przygotowanie:
Formę na muffinki posmarować oliwą. Z kromek chleba wyciąć koła na rozmiar foremek, układać na dnie. Liście szpinaku rozłożyć wkoło, po ściankach. Na chlebie położyć pomidora, wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i piec ok.15 minut. Podawać na rukoli, z dodatkiem kiełków. Smacznego!
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie myjemy, osuszamy. Sałatę, dymkę i groszek siekamy. Rzodkiewkę i ogórek kroimy w cienkie półplasterki. W międzyczasie gotujemy jajka przepiórcze przez 3 minuty we wrzącej wody. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, polecamy oliwą, sosem sojowy i sokiem z limonki. Mieszamy dokładnie. Dekorujemy obranymi i przekrojonymi na pół jajkami przepiórczymi.
Przygotowanie:
Płatki owsiane i pestki dyni umieszczamy w pojemniku blendera ręcznego lub malakserze. Miksujemy przez chwilę, dodajemy resztę składników do uzyskania klejącej konsystencji. Formujemy kulki – trufle. Możemy obtoczyć w kakao lub rozdrobnionych pestkach dyni. Gotowe!
JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo
1 dojrzałe awokado
½ limonki
1-2 ząbków czosnku
Szczypiorek
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę a następnie miąższ do miski. Dodajemy żółtka z jajek, posiekany czosnek i sok z limonki. Ugniatamy widelcem do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorem i mieszamy. Farsz nakładamy do jajek w miejsce żółtek. Podajemy.