Przepis na prawdziwą włoską pizzę

Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy zaprosiliśmy do kuchni Dzień Dobry TVN właściciela włoskiego bistro Alfredo Boscolo, który wraz z Darią Ładochą przygotował dla nas pyszne pizzy.

Ciasto do pizzy

Składniki:

3 1/3 szkl. mąki pszennej typ 500 +1/4 mąki razowej typ 2000 (zamiast mąki pszennej i razowej można zastosować 3,5 szkl. włoskiej mąki DOPPIO ZERO)

2 paczuszki drożdży instant suchych

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

1 1/4 szkl. cieplej wody (45 st. C)

2 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie:

Do naczynia wsyp oba rodzaje maki, cukier, sol i wszystko wymieszaj. Powoli wlewaj wodę, a potem oliwę, cały czas mieszaj. W kilkanaście sekund powinno powstać dość zwarte ciasto. Jeśli tak się nie stało, dodaj trochę wody i ponownie wymieszaj. Odstaw ciasto na 2-3 min., aby składniki połączyły się. Ciasto powinno się lepić. Wyrabiaj ciasto dopóki nie nabierze właściwej konsystencji i zacznie odchodzić od naczynia. Trwa to dość długo. Przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę lub inną ciepłą powierzchnię i uformuj gładką kulę. Umyj naczynie i wysmaruj je oliwą. Rozgrzej piecyk do 30-50 st. C. Włóż ciasto do natłuszczonego naczynia i odwróć je tak, aby natłuszczana warstwa znalazła się na górze. Pokryj naczynie plastikową przykrywą lub folią kuchenną, aby nie wysuszyło się. Włóż naczynie do piecyka lub odstaw w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką oraz nadaj mu kształt cylindra, a potem podziel na dwie części. Z każdej części zacznij formować prostokąt wymiarów blachy. Kiedy ciasto jest już uformowane, można nakładać składniki.

Pieróg z mozzarellą i pomidorami w środku

Składniki:

2 puszki pomidorów krojonych lub pomidory w szklanej butelce

2 ząbki czosnku

oregano suszone

rozmaryn świeży

2 świeże twarde mozzarelle

1 butelka oleju

oliwa extra vergine tylko dla smaku

sól gruboziarnista

Pizza bianca (z mozzarellą, karczochami i szynką)

Składniki:

1 słoiczek lub puszka karczochów w oliwie

2 mozzarelle twarde i świeże

10 dkg szynki parmeńskiej

1 pęczek pietruszki.

Pizza marinara (z mozzarellą, pomidorami, czosnkiem i pietruszką)

Składniki:

2 puszki pomidorów krojonych lub pomidory w szklanej butelce

duża garść świeżych pomidorów cherry (słodkie i bardzo czerwone)

4 pęczki świeżej pietruszki

4 świeże główki czosnku

ostra papryka (świeża lub sucha w całości)

oliwki czarne lub zielone - bez pestek

oliwa extra vergine

sól gruboziarnista

Przygotowanie:

W moździerzu wsyp szczyptę soli gruboziarnistej, ostrą paprykę oraz 4 główki czosnku. Utłucz wszystko na miazgę. Wsyp wcześniej pokrojoną pietruszkę, dalej ugniataj. Oliwki przepłucz woda, odsącz. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos pomidorowy – użyj do tego czosnek i pomidory. Na cienkim cieście rozłożonym na blasze układaj najpierw sos pomidorowy, a potem umyte oraz posolone świeże pomidorki. Włóż do piekarnika na 4-5 min. i piecz w 250 st. C. Kiedy pizza będzie gotowa, pokryj ją pietruszką z moździerza oraz oliwkami.

Sałatka do pizzy

Składniki:

rukola

ser kozi

oliwki

orzeszki pini

suszone pomidory

zielone pesto

cytryna

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości