Przepis na popcorn z kaszy gryczanej i nie tylko!

W kuchni Dzień Dobry TVN Jakub Kasprzak przygotował potrawy bazujące na kaszy gryczanej. Pan Jakub pokazał między innymi, jak zrobić popcorn z kaszy gryczanej, który jest świetną alternatywą od popcorny z kukurydzy.

Popcorn z kaszy gryczanej

Składniki:

  • kasza gryczana
    • olej
      • ulubione przyprawy do smaku

        Przygotowanie:

        Rozgrzej olej w garnku. Im szersze i płytsze naczynie, tym lepiej. Na sitko wsyp kilka łyżek kaszy gryczanej. Może być na oko. Chodzi o to, żeby porcja nie była zbyt duża. Zanurz sitko z kaszą na kilka sekund w oleju. Wyciągnij, kiedy ziarenka zaczną pękać. Gotową porcję możesz umieścić na papierowych ręcznikach lub innym sitku, aby pozwolić gryczanemu popcornowi ocieknąć z oleju. Popcorn z kaszy gryczanej przesyp do miski i dopraw solą oraz przyprawami do smaku.

        Placuszki z mąki gryczanej z prażoną kaszą, łosoś wędzony, śmietana

        Ciasto na placuszki

        Składniki:

        • 0,5 l kefiru
          • 3 jajka
            • Pół łyżeczki cukru
              • Łyżeczka soli
                • 50 g kwaśnej śmietany
                  • 1 łyżeczka sody
                    • 350-400 g maki gryczanej

                      Przygotowanie:

                      Jajka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i sól, następnie kefir i śmietanę, mieszamy. Dodajemy sodę i mąkę mieszając cały czas. Ciasto powinno być dość lejące. Smażymy na rozgrzanym oleju.

                      • 100g łososia wędzonego
                        • 100 g kwaśnej śmietany
                          • Sól
                            • Sok z połówki limonki

                              Przygotowanie:

                              Śmietanę mieszamy z solą i sokiem z limonki. Po usmażeniu placuszków, nakładamy wędzonego łososia, śmietanę i posypujemy popcornem z kaszy gryczanej.

                              Prażynki z kaszy gryczanej, mus z dorsza, majonez z pietruszki

                              Prażynki z kaszy gryczanej

                              • 100g kaszy gryczanej

                                Przygotowanie:

                                Kaszę gotujemy w osolonej wodzie tak aż zacznie się rozpadać, miksujemy na gładką masę doprawiając solą. Ciasto rozsmarowujemy na papierze do pieczenia i suszymy przez noc w suszarce do grzybów. Następnie smażymy kawałki wysuszonego ciasta w oleju o temp. 200 stopni. Czas smażenia to około 10 sekund po tym czasie odsączamy chipsy na papierze.

                                Mus z dorsza

                                Składniki:

                                • 200g fileta z dorsza
                                  • 400ml mleka
                                    • 4 ząbki czosnku
                                      • Gałązka tymianku
                                        • 50ml oliwy z oliwek
                                          • Sól

                                            Przygotowanie:

                                            Do mleka dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i tymianek, zagotowujemy. Dorsza przekładamy do mleka i na małym ogniu gotujemy około 10 minut. Wyciągamy dorsza i oddzielamy mięso od ewentualnych ości. Mięso miksujemy w blenderze z solą i oliwą z oliwek na gładką masę.

                                            Majonez z pietruszki

                                            Składniki:

                                            • 200 ml oliwy pietruszkowej
                                              • 1 żółtko
                                                • Łyżeczka octu
                                                  • Łyżeczka musztardy
                                                    • Sól

                                                      Przygotowanie:

                                                      Do żółtka dodajemy musztardę i ocet. Cały czas mieszając trzepaczka powoli dodajemy olej. Na końcu doprawiamy majonez solą. Na prażynkę nakładamy mus z dorsza, majonez pietruszkowy i posypujemy popcornem z kaszy gryczanej.

                                                      Kremowy serek z ziołami, orzechami i popcornem z kaszy gryczanej

                                                      Składniki:

                                                      • 150 g serka philadelfia
                                                        • Posiekany szczypiorek, pietruszka, koperek
                                                          • Posiekana garść różnych orzechów
                                                            • 50 g sera gorgonzola

                                                              Przygotowanie:

                                                              Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, ewentualnie doprawiamy sola i pieprzem. Z serka kulamy małe kulki które obtaczamy w popcornie z kaszy gryczanej. Smażone tofu w mące gryczanej, kwaśna śmietana, majonez z chorizo, popcorn z kaszy gryczanej

                                                              Zamarynowane tofu

                                                              Składniki:

                                                              • 300 g tofu
                                                                • 50 ml sosu sojowego
                                                                  • 50 ml sosu ostrygowego
                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                      • Łyżeczka oleju sezamowego
                                                                        • Sok z 1 limonki

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Tofu kroimy na 3 części kostkę. Marynujemy w lodówce przez 24h. wszystkie składniki marynaty mieszamy razem.

                                                                          Doprawiona kwaśna śmietana

                                                                          • Kwaśna śmietana 100g
                                                                            • Sól
                                                                              • Sok z połówki limonki
                                                                                • Śmietanę mieszamy z solą i sokiem z limonki

                                                                                  Majonez z chorizo

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 300 ml oleju
                                                                                    • 200 g chorizo
                                                                                      • 1 żółtko
                                                                                        • Łyżeczka octu
                                                                                          • Łyżeczka musztardy
                                                                                            • Sól

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Chorizo siekamy i zalewamy olejem w garnku. Dusimy na wolnym ogniu przez około 45 minut aż chorizo odda cały smak do oleju. Cedzimy oliwę z kiełbasy. Do żółtka dodajemy musztardę i ocet. Cały czas mieszając trzepaczka powoli dodajemy olej. Na końcu doprawiamy majonez solą.

                                                                                              Ciasto z mąki gryczanej

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 150 g mąki gryczanej
                                                                                                • 120 g mąki kukurydzianej
                                                                                                  • 1 jajko
                                                                                                    • 220 ml mleka
                                                                                                      • Łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                        • Łyżka cukru
                                                                                                          • Łyżeczka soli

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            W misce mieszamy najpierw wszystkie składniki sypkie, potem dodajemy mleko i jajko. Mieszając wszystko na gładką masę. Tofu wyciągamy z marynaty i obtaczamy w cieście, smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Polewamy kwaśną śmietaną i majonezem z chorizo. Posypujemy popcornem z kaszy gryczanej.

                                                                                                            Kofty jagnięce z kaszą gryczaną, jogurt z miętą, ostry sos paprykowy, chrupka kasza gryczana

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 500 g zmielonej jagnięciny np. z łopatki
                                                                                                              • 4 ząbki czosnku
                                                                                                                • Łyżka posiekanej mięty
                                                                                                                  • Łyżka posiekanej pietruszki
                                                                                                                    • Pół łyżeczki mielonego cynamonu
                                                                                                                      • Pół łyżeczki kminu rzymskiego
                                                                                                                        • Pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
                                                                                                                          • Pół łyżeczki mielonej kolendry
                                                                                                                            • Łyżka musztardy
                                                                                                                              • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                                                • Sól, pieprz

                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                  Posiekany czosnek mieszamy z jagnięcina dodają wszystkie przyprawy po kolei. Masę należy wyrabiać około 15 minut. Z mięsa formujemy kofty i smażymy na rozgrzanym oleju.

                                                                                                                                  Jogurt z miętą

                                                                                                                                  • 100 g jogurtu naturalnego
                                                                                                                                    • Sól
                                                                                                                                      • Sok z połówki limonki
                                                                                                                                        • Kilka listków mięty

                                                                                                                                          Jogurt mieszamy z solą i sokiem z limonki oraz posiekanymi liśćmi mięty.

                                                                                                                                          Ostry sos paprykowy

                                                                                                                                          • 200 g papryki czerwonej
                                                                                                                                            • 1 papryczka chilli
                                                                                                                                              • 100 ml octu jabłkowego
                                                                                                                                                • 50 g miodu

                                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                                  Paprykę opalamy nad palnikiem. Przekładamy do naczynia i przykrywamy szczelnie folią spożywczą na około 10 minut. Po tym czasie obieramy paprykę ze skóry. Przekładamy do garnka, dodajemy posiekane chilli, ocet oraz miód. Gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładka masę, doprawiając solą ewentualnie cukrem do smaku.

                                                                                                                                                  Kofty jagnięce upieczone polewamy jogurtem z miętą, ostrym sosem paprykowym i posypujemy popcornem z kaszy.

                                                                                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości