Lara Gessler i przepis na duńskie śniadanie

W kuchni Dzień Dobry TVN Lara Gessler przygotowała naleśniki gryczane z porem, szynką i serem Gruyere oraz kanapkę curry ze słodkim korzenny śledziem. Smacznego!

Naleśniki gryczane z porem, szynką i serem Gruyere

Składniki:

  • mąka
    • sól
      • jaja
        • mleko
          • masło
            • por
              • szynka
                • śmietana
                  • ser Gruyere
                    • gałka muszkatołowa
                      • sól do smaku

                        Przygotowanie:

                        Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Jaja roztrzep z mlekiem i dodaj do mąki. Zmiksuj i dodaj następnie roztopione masło, ponownie zmiksuj. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 min. Rozgrzej dobrze małą patelnię o średnicy ok. 18-20 cm. Przed nabieraniem ciasta łyżką wazową wymieszaj je. Wylej niewielką porcję ciasta, rozprowadź je po powierzchni patelni i smaż do zrumienienia, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni, można dodać więcej wody i zmiksować. Otrzymamy ok. 15 naleśników.

                        Na drugiej patelni rozpuść łyżkę masła i wrzuć na nie posiekanego w paseczki pora. Gdy po 2 min. zaczniesz czuć przyjemny zapach dodaj szynkę. Smaż razem około 5 min. Dodaj śmietanę, połowę tartego sera Gruyere. Pozwól, aby ser się rozpuścił i dodaj świeży pieprz oraz otartą gałkę muszkatołową. Sól dodaj do smaku na końcu - w zależności od rodzaju szynki możesz potrzebować jej więcej lub mniej. Odparuj całość tak, by móc nakładać farsz łyżką.

                        Nakładaj po 2 łyżki na środek naleśnika i zamykaj boczne skrzydełka naleśnika do środka. Posyp tartym serem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C z opiekaniem od góry przez 2-4 min. - aż ser się rozpuści. Przed podaniem posyp siekanym szczypiorkiem.

                        Kanapka curry ze słodkim korzenny śledziem

                        Składniki:

                        • 2 grube filety śledzia w oleju
                          • chleb żytni na zakwasie
                            • 4 młode ziemniaki
                              • 2 jajka na twardo
                                • 100 g majonezu
                                  • 1 łyżka śmietany
                                    • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
                                      • sól
                                        • pieprz świeży
                                          • curry
                                            • koperek
                                              • masło

                                                Marynata:

                                                • 100 ml oleju słonecznikowego
                                                  • 100 ml octu winnego
                                                    • 3 łyżki cukru trzcinowego
                                                      • 10 goździków
                                                        • 4 liście laurowe
                                                          • 6 ziaren ziela angielskiego
                                                            • 1 łyżeczka ziaren kolendry
                                                              • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości