Mięso mielone w cieście francuskim - wypróbuj przepis

Paszteciki z mięsem mielonym
MarenWischnewski / Getty Images
Źródło: iStockphoto
Kotlety mielone to częste danie goszczące w polskich domach. Z mielonego mięsa można przyrządzić również gołąbki czy rolady. Do ich przygotowania można wykorzystać również mięso mielone w cieście francuskim. Rolada mięsna w cieście to doskonały pomysł na danie główne dla gości.

Zapraszając gości lub przygotowując domowy niedzielny obiad, często zastanawiamy się, jaką potrawę ugotować. W natłoku innych obowiązków chętnie sięgamy po przepisy, które można wykonać małym nakładem czasu z łatwo dostępnych produktów. A należy do nich na przykład ciasto francuskie. Samodzielnie przyrządzone wymaga sporo pracy, jednak gotowe ciasto francuskie znaleźć w większości sklepów spożywczych. Najczęściej kojarzy się ze słodkimi przekąskami, lecz można wykorzystać je także do dań wytrawnych. Dodając mięso, można przygotować kotlety mielone w cieście francuskim lub roladę z mięsa mielonego zawiniętą w ciasto.

Przepis na mięso mielone w cieście francuskim

Najczęstszym sposobem wykorzystania mięsa mielonego jest przygotowanie z niego kotletów mielonych. Doskonale sprawdzają się z dodatkiem ziemniaków i surówki, tworząc typowy domowy obiad. Jednak kotlety można przyrządzić również w nieco odmienionej formie, z dodatkiem ciasta francuskiego. Podawać je można wówczas z różnymi sosami, na przykład sosem musztardowym lub barbecue.

Do przygotowania 5 porcji tej potrawy potrzebne będą:

· 375 g świeżego ciasta francuskiego,

· 500 g mielonego mięsa wieprzowego,

· 1 cebula,

· 1 łyżka oliwy z oliwek,

· 1 ząbek czosnku,

· 1 łyżeczka suszonego oregano,

· 1 łyżka sosu sojowego,

· 3 łyżki bułki tartej,

· 1 jajko,

· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

· żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania,

· sól i pieprz.

Przygotowanie dania należy zacząć od włożenia do miski mielonego mięsa. Następnie należy pokroić drobno cebulę i zeszklić ją, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę dodać do naczynia z mięsem, doprawić solą, pieprzem, oregano i sosem sojowym. Następnie dodać bułkę tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wyrobić, można dodać również odrobinę wody, żeby mięso było nieco rzadsze. Z masy mięsnej należy ulepić 5 kotletów.

Ciasto francuskie pokroić na 20 pasków, zawinąć kotlety w paski, układając je na krzyż. Umieścić kotlety w cieście francuskim na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, wierzch kotletów można posmarować żółtkiem jaja roztrzepanym z dodatkiem mleka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 35 minut.

Mięso mielone w cieście francuskim - rolada

Mięso mielone kojarzy się z codziennymi potrawami, dlatego wiele osób może zastanawiać się, czy wypada podać je gościom oraz w jakiej formie najlepiej to zrobić. Z ciasta francuskiego i mięsa można przyrządzić roladę. Do jej wykonania potrzebne będą:

· 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,

· 500 g mięsa wieprzowego,

· 8 dużych pieczarek,

· 2 jajka,

· 4 łyżki bułki tartej,

· 1 cebula,

· 1 łyżeczka vegety,

· pół łyżeczki pieprzu,

· 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,

· 6 plasterków sera mozzarella,

· 1 łyżeczka oleju,

· pół łyżeczki słodkiej papryki,

· żółtko do posmarowania rolady.

Najpierw należy zmielić mięso. Cebulkę zeszklić na oleju i wrzucić do niej starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Dodać przyprawy, sól i pieprz i dusić kilka minut. Następnie odstawić do lekkiego przestudzenia i dodać do zmielonego mięsa. Do mięsa dodać także bułkę tartą, jajka, przyprawę do mięsa mielonego oraz doprawić solą i pieprzem. Należy dobrze wyrobić mięso. Ciasto francuskie rozłożyć na wyłożonej papierem blasze, można je delikatnie rozwałkować. Na ciasto wyłożyć farsz, zawinąć boki ciasta, następnie resztę rolady. Na wierzchu ułożyć pokrojony ser mozzarella i posypać słodką papryką. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roladę roztrzepanym żółtkiem jajka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 45 minut. W formie rolady można również podać mięso mielone w cieście francuskim ze szpinakiem . Należy wówczas posmarować jajkiem rozwinięte ciasto francuskie i wyłożyć na nie uduszony na patelni rozdrobniony szpinak z dodatkiem czosnku i przypraw. Następnie ułożyć mięso i postępować jak w powyższym przepisie. Można również podduszony szpinak zmieszać z mięsem mielonym, cebulką, czosnkiem i przyprawami i wyłożyć na ciasto francuskie. Do wykonania tego dania doskonale sprawdzi się szpinak mrożony w formie tafli, który znaleźć można w niemalże każdym sklepie.

Zobacz film: Kotlet mielony.

Zobacz film :Kotlet mielony. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

podziel się:

Pozostałe wiadomości