Niejednokrotnie szukamy inspiracji na szybki obiad, łatwy do przygotowania ze składników, które zwykle mamy w lodówce. Jednym z takich dań jest makaron z kiełbasą i jajkiem lub pieczarkami. To idealne rozwiązanie w sytuacji, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie lub zwyczajnie nie chcemy przyrządzać bardzo skomplikowanych dań.

Makaron z kiełbasą może zostać wzbogacony wieloma składnikami. Wszystko zależy od naszych upodobań i dostępnych dodatków. Starajmy się wybierać chude wędliny, dobrej jakości, gdyż są one podstawą dania. Makaron z kiełbasą i sosem pomidorowym oraz warzywami będzie stanowić pożywny obiad lub kolację. Używając ulubionych przypraw i sosów, za każdym razem możemy stworzyć inną smakowo potrawę.

Makaron z kiełbasą i sosem śmietanowym – przepisy, które warto wypróbować

Do przygotowania potrawy możemy użyć dowolnego makaronu, jednak bardzo dobrze sprawdzają się świderki oraz penne. Jak zostało już wspomniane, podstawą dania jest kiełbasa, jak zatem wybrać odpowiednią? Po pierwsze powinna zawierać minimum 75% mięsa. Zwróćmy szczególną uwagę na to, czy w składzie znajduje się coś jeszcze oprócz mięsa i przypraw. Wybierajmy wędliny średnio lub grubo rozdrobnione, łatwiej wtedy zauważyć, czy zawierają dodatkowe substancje. Makaron z kiełbasą i śmietaną posiada wyrazisty smak dzięki dobrej jakości mięsa. Na przykład za kiełbasę chorizo warto zapłacić nieco więcej, aby później nie żałować. Musimy zaopatrzyć się dodatkowo w 12-procentową śmietanę, pół opakowania pieczarek, pół cebuli oraz żółty ser. Zaczynamy od pokrojenia wędliny i pieczarek na plasterki, zaś cebuli w kostkę. Jeśli przygotowujemy makaron z kiełbasą i serem żółtym tylko dla siebie, wystarczy jedno pęto. Zaczynamy od podsmażenia na oliwie wszystkich składników. Trzymamy na ogniu przez kilkanaście minut, do momentu aż będą rumiane, a cebulka zeszklona. Po tym czasie wlewamy na patelnię łyżkę lub dwie śmietany, aby zagęścić całość. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz gałką muszkatołową. W tym samym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Gdy masa zgęstnieje, makaron z kiełbasą w sosie śmietanowym będzie gotowy. Danie możemy dodatkowo udekorować pietruszką.

Warto przetestować różne wersje potrawy, aby sprawdzić która najbardziej nam odpowiada. Równie smaczny i prosty w wykonaniu jest makaron z kiełbasą i pomidorami oraz papryką . Możemy doprawić go chili lub sosem tabasco, aby otrzymać bardziej intensywny smak. Na jedną porcję potrzebujemy dwa średniej wielkości pomidory, jedną paprykę, pół cebuli i pęto wędliny. Zaczynamy od pokrojenia cebulki na kawałki, a kiełbasy na plasterki. Wrzucamy je na patelnię i podsmażamy na oliwie. Gdy będą już zarumienione, dodajemy paprykę oraz pomidory. Makaron z kiełbasą i przecierem pomidorowym będzie bardziej gęsty, dlatego przepis można wzbogacić passatą lub całkowicie zastąpić nią świeże pomidory. Gdy wszystkie składniki są już na patelni, doprawiamy je solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz w razie potrzeby, dodatkowymi ostrymi sosami. Chwilę wcześniej gotujemy makaron według instrukcji, tak aby był al dente. Po upływie zalecanego czasu, dorzucamy go na patelnię, do pozostałych składników. Smażony makaron z kiełbasą przejdzie smakami pomidorów i papryki, dzięki czemu danie będzie znacznie bardziej apetyczne. Po przełożeniu na talerz, może udekorować całość posiekaną pietruszką.

Przepis na makaron z kiełbasą w wersji zapiekanej

W jaki jeszcze sposób można zmodyfikować makaron z kiełbasą? Zapiekany w naczyniu żaroodpornym posiłek smakuje zupełnie inaczej niż ten z patelni. Warto więc przetestować również tę wersję. Danie świetnie skomponuje się z samodzielnie przygotowanym sosem – na przykład grzybowym. Aby przyrządzić makaron z kiełbasą i pieczarkami , przepis wymaga nie tylko wspomnianych dwóch składników. Musimy zaopatrzyć się także w cebulę, paprykę i żółty ser. Zaczynamy od podsmażenia pęta kiełbasy z połową cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Gdy będą już zarumienione, dodajemy pokrojoną w paski jedną sztukę papryki. Dla prawdziwych mięsożerców polecany jest makaron z kiełbasą i boczkiem . Ostatni składnik dorzucamy na patelnię w tym samym czasie co wędlinę. Na jedną porcję wystarczy użyć około 150 gramów. Gdy wszystkie składniki będą już rumiane i podsmażone, zdejmujemy je z ognia. Na osobną patelnię wrzucamy pół opakowania pieczarek lub innych grzybów i smażymy na maśle razem z drugą połową cebuli. Po kilku minutach pieczarki puszczą wodę, poczekajmy więc aż odparuje i dolejmy 200 ml 18-procentowej śmietany. Makaron z kiełbasą i cebulą w sosie grzybowym powinien mieć wyrazisty smak, musimy więc odpowiednio doprawić pieczarki. Oprócz soli i pieprzu, warto użyć pieprzu ziołowego, gałki muszkatołowej i nieco chili. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy patelnię z kuchenki. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy składniki z pierwszej patelni i całość zalewamy sosem. Przepis na makaron z kiełbasą i grzybami wymaga, aby danie spędziło w piekarniku co najmniej pół godziny. Odpowiednia temperatura to 180 st. C. Po upływie zalecanego czasu, wyciągamy naczynie, a całość posypujemy startym żółtym serem.

Zobacz film: Pasta fresca - domowy makaron


Pasta fresca - domowy makaron. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
84
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0