Przepisy kulinarne

Przepis na kwaszone pomidory i piklowane rzodkiewki

Kucharz Adam Kozanecki przygotowuje dziś w kuchni Dzień Dobry Wakacje w Uniejowie, razem z Ulą Chincz, z regionalnych produktów Ziemi Łódzkiej, kwaszone pomidory, piklowane rzodkiewki w zalewie solankowej oraz cytrynową grillowaną pierś z drobiu z zieloną kapustą z agrestem. Skorzystajcie z przepisów na naszej stronie! Smacznego!

Kwaszone pomidory
Składniki:
2 kg pomidorów (mogą być zielone i czerwone)
1 ½ l wody solankowej
2 czerwone papryki
kilka liści czarnej porzeczki
kilka liści wiśni
świeży korzeń chrzanu
1 łyżka nasion kopru, lub ususzony kwiatostan kopru
nasiona białej gorczycy
4 łyżki oleju

Przygotowanie:
Wodę z solą zagotować i ostudzić. Zdrowe, twarde i nieduże pomidory myjemy, odsączamy i ściśle układamy słoikach, przekładamy umytymi osączonymi liśćmi czarnej porzeczki i wiśni, nasionami lub kwiatostanami kopru, białą gorczycą, umytą, wydrążoną pokrojoną w mniejsze kawałki papryką, oraz obranymi umytymi kawałkami chrzanu. Pomidory ułożone w słoikach zalewamy ostudzonym płynem. Dodajemy olej. Słoiki szczelnie zamykamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-4 dni. Przez pierwsze dni słoje najlepiej pozostawić na tacy, ponieważ podczas burzliwej fermentacji część płynu wypłynie. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.

Piklowane rzodkiewki w zalewie solankowej
Składniki:
kilka kolorowych rzodkiewek
4 ogórki gruntowe
świeży koper
świeży cząber
200 g twarogu
2 łyżki cukru
100 ml octu jabłkowego
500 ml wody solankowej
12% śmietana
czarny pieprz

Przygotowanie:
Wodę gotujemy z octem i cukrem, lekko studzimy, pokrojone w krążki rzodkiewki zalewamy płynem, pozostawiamy do ostygnięcia. Umyte ogórki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, lekko solimy, odstawiamy. Twaróg mieszamy z posiekanym koprem i cząbrem, doprawiamy pieprzem. Odsączone ogórki które dzięki solenie puściły wodę dodajemy do twarogu wraz z 2 łyżkami śmietany. Całość mieszamy. Przygotowaną masę podajemy z piklowanymi rzodkiewkami.

Cytrynowa grillowana pierś z drobiu z zieloną kapustą z agrestem
Składniki:
piersi z drobiu
świeży koper i lubczyk ogrodowy
sól
pieprz
czosnek
2 cytryny, sok i otarta skórka
woda solankowa
olej do smażenia

Przygotowanie:
Piersi z drobiu rozbijamy na płasko, tak aby mniej więcej kawałek mięsa był równomierny na grubość, doprawiamy solą, pieprzem, nacieramy czosnkiem, skórka z cytryny i posiekanymi ziołami, podczas grillowania lub smażenia skrapiamy sokiem z cytryny, lekko podlewamy wodą solankową.

Zielona kapusta
Składniki:
1 młoda zielona kapusta
1 szczypior
1 marchew
1 cytryna
sól
czarny pieprz
cukier
bezwonny olej roślinny
świeży koper i lubczyk ogrodowy

Przygotowanie:
Kapustę pozbawiamy twardej części. Szatkujemy. Składniki przekładamy do miski. Młodą cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zioła siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem z kapustą, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, cukrem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Źródło: Dzień Dobry Wakacje |
Co sądzisz o tym artykule?
60
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0