Kotlet to jedno z najczęściej przyrządzanych dań obiadowych w polskich domach. Dostarcza dużo białka, tłuszczu, a z odpowiednimi dodatkami - węglowodanów. Oprócz kotletów mielonych czy tradycyjnych kotletów schabowych warto od czasu do czasu ugotować danie z kuchni regionalnej - dobrą propozycją jest pochodzący z Lubelszczyzny kotlet schabowy po lubelsku.
Kotlet schabowy to jedna z najbardziej znanych polskich potraw. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się już w 1860 roku w poradniku z przepisami na niedrogie obiady. W ostatnich latach na popularności zyskuje nie tylko kuchnia egzotyczna, ale również regionalna. Pochodzące z niej potrawy podawane są już nie tylko w restauracjach, ale często przyrządzane również w domach. Dzięki temu do łask powrócił kotlet schabowy po lubelsku .
Kotlet schabowy po lubelsku od tego zwykłego różni się przede wszystkim panierką, a raczej jej całkiem inną formą. Ten tradycyjny panierowany jest w mące, jajku oraz bułce tartej, podczas gdy przepis z Lubelszczyzny nie zawiera bułki tartej, a kotlet dzięki dużej ilości jajka przypominać może z wyglądu omlet. W kuchni regionalnej dużą wagę przywiązuje się do jakości produktów, z których gotuje się potrawy. Dlatego, żeby schabowy był soczysty, warto zaopatrzyć się w mięso ze sprawdzonego źródła. Na kotlety najlepiej sprawdzi się część schabu od głowy, mięso z fragmentem kości będzie jeszcze soczystsze. Również sposób rozbijania mięsa jest ważny, należy robić to ostrożnie, żeby z mięsa nie wyciekł cały sok. Do doprawienia wystarczy sól i pieprz, a więcej aromatów powinno znaleźć się w serwowanych z kotletem dodatkach.
Kotlet schabowy po lubelsku - przepis
Schabowy po lubelsku podawany jest w wielu restauracjach, zwłaszcza na Lubelszczyźnie, choć ludzie często nie zdają sobie sprawy, że to właśnie tę potrawę jedzą. Taki kotlet nierzadko wygląda jak omlet, a to za sprawą dużej ilości jaja, w którym jest smażony.
Składniki na 4 porcje:
· 4 kawałki mięsa na kotlet,
· 4 jajka,
· mąka gryczana,
· olej do smażenia,
· sól i pieprz.
Przygotowanie:
Mięso należy rozbić delikatnie tłuczkiem, uważając, żeby nie straciło całej swojej wilgoci. Następnie należy natrzeć je pieprzem i solą i włożyć do lodówki na około godzinę. Jajko należy roztrzepać z dodatkiem soli. Przygotowane i schłodzone mięso panierujemy w mące gryczanej, a następnie obtaczamy obficie w jajku i kładziemy na patelnię. Smażymy do uzyskania złotego koloru po obu stronach.
Poza tą tradycyjną wersją kotleta schabowego po lubelsku, warto od czasu do czasu urozmaicić nasza kuchnię poprzez przygotowanie wariacji na jego temat. Jedną z nich jest przepis na kotlet schabowy po lubelsku z jajkiem sadzonym na wierzchu.
Składniki na 4 porcje:
· 4 kawałki mięsa na kotlety,
· 8 jajek,
· mąka gryczana,
· olej do smażenia,
· pieprz i sól.
Przygotowanie:
Najpierw należy przygotować tradycyjnego kotleta po lubelsku - rozbite kawałki mięsa nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki. W czasie, kiedy mięso się chłodzi, roztrzepujemy 4 jajka z dodatkiem soli. Po około godzinie wyjmujemy mięso z lodówki, obtaczamy je w mące gryczanej oraz jajku i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. W tym przepisie mięso może być na patelni nieco krócej, bo zaraz wstawimy je jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Przestudzone nieco kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, na każdy z nich delikatnie wbijamy surowe jajko. Należy uważać, żeby żółtko nie pękło. Naczynie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni. Pieczemy około 5-10 minut, należy obserwować i wyjąć naczynie w momencie, kiedy białko jajek się zetnie.
Kotlet schabowy po lubelsku - jakie dodatki?
W polskiej tradycyjnej kuchni poza mięsem na obiad należy podać również węglowodanowy dodatek. Schabowy po lubelsku najczęściej podawany jest w towarzystwie kaszy, kapusty zasmażanej lub ziemniaków. Pieczone ziemniaki w ziołach są najbardziej uniwersalną propozycją dodatku, ponieważ zjedzą je chętnie również dzieci.
Składniki:
· ziemniaki,
· kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu,
· oliwa z oliwek lub olej,
· 2 ząbki czosnku,
· pieprz, sól, chilli.
Przygotowanie:
Zaczynamy od obrania i pokrojenia ziemniaków. Cząstki ziemniaka powinny być mniej więcej tej samej wielkości, żeby równomiernie się upiekły. Najpierw należy je podgotować w osolonej wodzie, przyspieszy to nieco proces pieczenia. Po odcedzeniu ziemniaków skrapiamy je oliwą, dodajemy przyprawy wedle uznania, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz połamane gałązki tymianku i rozmarynu. Ziemniaki w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut.