Kotlet po hawajsku bez panierki - przepisy

Kotlety z ananasem na patelni
Fot. Anetlanda / Getty Images
Zdecydowana większość Polaków chętnie sięga po mięso, zwłaszcza w porze obiadowej. Na stole często goszczą kotlety, nieco zdrowszą alternatywą dla typowego kotleta schabowego może być kotlet po hawajsku bez panierki.

Tradycyjne kotlety schabowe, kotlety mielone, smażona pierś z kurczaka często goszczą w polskich domach przy okazji rodzinnych obiadów. Warto jednak czasami urozmaicić podawane gościom dania i poszukać potraw inspirowanych kuchniami egzotycznych krajów. Przykładem takiego dania jest kotlet hawajski . To smażony kotlet z dodatkiem ananasa, jednak rezygnacja z panierki pozwoli nieco zmniejszyć jego kaloryczność. Kotlet po hawajsku pozwoli cieszyć się domową, ciepłą potrawą, a przy okazji ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu. Przygotowanie tej potrawy jest stosunkowo proste i nie wymaga dużo czasu czy dużego nakładu pracy, a składniki do jego przygotowania - mimo egzotycznej nazwy dania - są łatwo dostępne w polskich sklepach.

Kotlet po hawajsku - przepis

Kotlet hawajski jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga również wyszukanych składników. Najbardziej tradycyjna forma tego dania to kotlet drobiowy z dodatkiem ananasa, jednak przepis można urozmaicić, dodając szynkę i ser.

Składniki na 6 porcji:

· 1 podwójny filet z kurczaka,

· 6 plastrów ananasa świeżego lub z puszki,

· 6 plasterków szynki,

· 6 plasterków sera żółtego,

· przyprawa do kurczaka,

· olej do smażenia,

· pieprz i sól.

Przygotowanie:

Podwójny filet kurczaka należy podzielić na 6 kawałków, następnie natrzeć je solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Tak przygotowane mięso należy położyć na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć przez kilka minut do zarumienienia z obu stron. Następnie na każdym kotlecie należy położyć plaster szynki, plaster ananasa oraz pokrojony w paski żółty ser. Smażyć jeszcze chwilę do uzyskania pożądanego koloru mięsa i stopienia sera żółtego. Podczas smażenia można przykryć patelnię pokrywką, co przyspieszy topienie się sera.

Zobacz film: Kotlety wołowe. Źródło Dzień Dobry TVN

Kotlet po hawajsku z ananasem, żurawiną i wiórkami kokosowymi

Jeszcze więcej egzotyki dostarcza przepis na kotlet po hawajsku bez panierk i z ananasem i żurawiną. Opcjonalnie osoby, które zdecydują się na panierowanie, mogą przygotować panierkę z dodatkiem wiórków kokosowych.

Składniki na 4 kotlety:

· 1 podwójna pierś z kurczaka,

· 4 plastry ananasa świeżego lub z puszki,

· 4 plastry sera żółtego,

· sól i pieprz,

· 4 łyżeczki żurawiny ze słoika,

· olej do smażenia.

Do przygotowania panierki potrzebne będą:

· 2 jajka,

· 150 g wiórków kokosowych,

· 2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:

Wykonanie tego przepisu należy rozpocząć od podzielenia piersi z kurczaka na 4 porcje. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posolić i doprawić pieprzem. Tak przygotowane kotlety należy smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na każdym kotlecie umieścić plaster sera żółtego oraz plaster ananasa i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem do środka ananasa włożyć należy łyżeczkę żurawiny. Przepis można urozmaicić, panierując kotlety przed smażeniem w panierce z wiórków kokosowych. Najpierw należy roztrzepać jajka, dodać sól i umoczyć w tej mieszance surowe mięso, następnie obtoczyć je w wiórkach kokosowych zmieszanych z bułką tartą. Kotlety należy wówczas smażyć do uzyskania złotego koloru, należy jednak uważać, żeby wiórki kokosowe się nie przypaliły.

Zapiekany z warzywami kotlet hawajski - przepis

Kotlet po hawajsku podać można także zapieczony z warzywami.

Składniki na 4 porcje:

· 1 duża pierś z kurczaka,

· 4 plastry ananasa,

· olej do smażenia,

· 100 g startego żółtego sera,

· pieczone ziemniaczki,

· opakowanie mrożonych warzyw na patelnię,

· sól i pieprz.

Przygotowanie:

Wykonanie przepisu rozpocząć od pokrojenia piersi z kurczaka na 4 części. Następnie rozbić kotlety tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso smażyć na patelni z rozgrzanym olejem do zarumienienia. Na osobnej patelni usmażyć mrożone warzywa zgodnie z instrukcją przedstawioną na opakowaniu. W żaroodpornym naczyniu ułożyć usmażone warzywa, kawałki upieczonych wcześniej ziemniaków i na górze usmażone kotlety. Na każdy kotlet położyć plaster ananasa i posypać startym serem. Naczynie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 10 minut, do rozpuszczenia się sera. Jako dodatek do tego dania można podać ulubione sosy: ketchup, majonez, sos czosnkowy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości