Jabłka w cieście francuskim - przepisy na szybką przekąskę

Jabłka w rożkach z ciasta
Fot. foodandwinephotography / Getty Images
Książki kucharskie i kulinarne strony internetowe obfitują w przepisy na słodkości: ciasta, torty, babeczki. Wiele tych receptur wymaga jednak długiego przygotowania i szerokiej listy składników. W sytuacji, kiedy do drzwi zapukają niespodziewani gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga długiego pieczenia, warto sięgnąć po przepisy na jabłka w cieście francuskim.

Ciasto francuskie może stanowić wyzwanie dla niewprawionych cukierników, na szczęście w niemalże każdym sklepie znajdziemy rulony gotowego ciasta. Wystarczy je rozwinąć, dodać ulubione składniki i upiec, by po chwili cieszyć się własnoręcznie sporządzonym wypiekiem. Równie dostępnym produktem są jabłka, które doskonale komponują się z ciastem francuskim, stanowiąc łatwy, szybki i pyszny sposób na osłodę.

Przygotowanie jabłka w cieście francuskim wydaje się bardzo prostym zadaniem. Rzeczywiście nie wymaga specjalnych zdolności kucharskich, jednak można urozmaicić ten najprostszy przepis na jabłka, dodając inne składniki. Bazowy przepis polega na upieczeniu w kwadratach z ciasta francuskiego kawałków owoców posypanych cukrem i cynamonem. Dodając orzechy czy inne owoce, zyskujemy nowe smaki z produktów, które znajdujemy w naszych domach.

Jabłka w cieście francuskim z migdałami na wierzchu

Dobrą propozycją podania jabłek w cieście francuskim, które mają efektownie wyglądać, jest serwowanie ich z płatkami migdałów na wierzchu.

Składniki:

· 4 jabłka,

· 4 łyżki cynamonu,

· 4 łyżki cukru,

· 4 łyżki płatków migdałów,

· 500 g ciasta francuskiego,

· 2 jajka.

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozwałkowania ciasta na grubość około 0,5 centymetra lub jeśli korzystamy z gotowego ciasta - od rozwinięcia go. Ciasto dzielimy na kwadraty o długości boku około 10 centymetrów. Następnie należy obrać jabłka, wydrążyć gniazdo nasienne i wsypać do środka jabłek cukier oraz cynamon. Tak przygotowane jabłko należy położyć na kwadracie z ciasta francuskiego i skleić jego rogi. Ciasto należy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.

Jabłko w cieście francuskim nadziewane orzechami

Innym sposobem przyrządzenia jabłka w cieście francuskim jest nadziewanie go orzechami.

Składniki:

· 4 jabłka,

· 2 łyżki cukru,

· 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,

· 2 łyżeczki cynamonu,

· 1 jajko.

Przygotowanie:

Wykonanie przepisu zaczynamy od przygotowania ciasta francuskiego - rozwałkowane na grubość około 0,5 centymetra dzielimy na kwadraty o boku około 10 centymetrów. Na kwadratach umieszczamy obrane i wydrążone jabłka. Do środka wkładamy cukier, cynamon oraz potłuczone orzechy. Sklejamy rogi ciasta, smarujemy je jajkiem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Tak przygotowane jabłka powinny piec się około 15 minut.

Jabłko w cieście francuskim - przepis na tartę

Ciasto francuskie można podać nie tylko w formie niewielkich ciasteczek, ale również jako tartę.

Składniki:

· 350 g ciasta francuskiego,

· 2 jabłka,

· 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego,

· 50 g masła,

· 50 g cukru pudru,

· 1 jajko,

· 2 łyżeczki likieru amaretto lub likieru waniliowego,

· 50 g mielonych migdałów,

· 20 g mąki.

Przygotowanie:

Przygotowanie tarty rozpoczynamy od obrania jabłek i pokrojenia ich na cienkie plastry o grubości około 2 milimetrów. Następnie przygotowujemy krem, który nałożymy na ciasto: masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy jajko i mieszamy, aż masa będzie lekka. Dodajemy do niej likier, migdały oraz mąkę i mieszamy do połączenia składników.

Ciasto francuskie kładziemy na blaszce, wykładamy na nie przygotowaną wcześniej masę i układamy plastry jabłka - mogą być ułożone na zakładkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na około 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Lekko podgrzanym dżemem brzoskwiniowym smarujemy wierzch ostudzonego ciasta.

Jabłka w cieście francuskim z dodatkiem budyniu

Doskonałym pomysłem na przekąskę, którą można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły, są jabłka w cieście francuskim . Przepisy najczęściej różnią się od siebie dodatkami , jednym z nich może być budyń, który znaleźć można w każdym sklepie.

Składniki na rożki z jabłkiem i budyniem:

· opakowanie ciasta francuskiego,

· 500 ml mleka,

· opakowania budyniu waniliowego,

· jabłko,

· jajko,

· cukier,

· cynamon.

Przygotowanie:

Przygotowanie rożków zaczynamy od sporządzenia budyniu zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Dusimy na małym ogniu z dodatkiem odrobiny cukru i cynamonu, aż zmięknie. Przestudzony budyń i jabłka nakładamy na pokrojone w kwadraty ciasto francuskie. Sklejamy jego rogi, tworząc trójkąt, następnie smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. Wkładamy rożki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 minut.

Zobacz film: Placki z jabłkami. Źródło Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości