Przepisy kulinarne

Przepis na idealnego strogonowa

Anna Stamach zdradza w kuchni Dzień Dobry TVN przepis na idealnego strogonowa. Ani towarzyszyła w naszej kuchni Dominika Słowik, uczestniczka programu "MasterChef", której poślizgnęła się - jak mówi Dorota Wellman - na deseczce i odpadła z programu. Lubicie strogonowa?

Boeuf Strogonow

Składniki:
600 g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu lub pierwszej krzyżowej)
500 ml bulionu wołowego (lub drobiowego lub warzywnego)
1  duża cebula
300 g małych pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
80 ml białego wina
2 łyżeczki słodkiej papryki
|2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka ostrej musztardy
Sól, pieprz
4 łyżki gęstej śmietany
4 ogórki kiszone
Olej lub masło klarowane do smażenia
Ryż lub pieczywo do podania

Przygotowanie:
Cebulę posiekaj. Mięso pokrój w cienkie paski. Pieczarki pokrój w plasterki, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę przysmaż na rozgrzanej patelni, przełóż do miseczki. Na tej samej patelni partiami przysmażaj kawałki mięsa aż zmienią kolor i lekko się przyrumieni. Do mięsa dodaj cebulę, koncentrat, papryki, wymieszaj, po chwili dodaj białe wino, gdy był odparuje dodaj musztardę i bulion, zagotuj. Jeśli korzystasz z polędwicy, gotuj 5 minut, jeśli z innego kawałka mięsa gotuj aż to będzie miękkie. Pieczarki przysmaż na osobnej patelni dodaj do mięsa. Odlej część bulionu, wymieszaj ze śmietaną, wlej śmietanę do gulaszu, dodaj też ogórki, dopraw do smaku. Strogonowa podaj z ryżem, pieczywem lub purée. Aby przygotować purée ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę dodaj masło, śmietanę, dopraw do smaku.

Ważne:
Tradycyjnie Strogonowa przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale możesz użyć też rostbefu lub pierwszej krzyżowej. Obsmażając mięso wrzucaj je na patelnie partiami, w przeciwnym razie zamiast smażyć zacznie się gotować. Doprawiaj gulasz słodką i ostra paprykę, niektórzy doradzają też użycie musztardy. Będzie ci potrzebny bulion, możesz tez użyć rosołu z poprzedniego dnia. Zanim dodasz śmietanę wcześniej wymieszaj ją z ciepłym bulionem w małej miseczce, inaczej śmietana się zważy. Gotowy gulasz możesz przełożyć do słoików i pasteryzować lub po ostudzeniu zamrozić. Tradycyjnie podaje się Strogonowa z ryżem lub purée.

 

 

 

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0