W kuchni Dzień Dobry TVN dziś pomidorowa! Czy jest tu ktoś, kto jej nie lubi? Kasia Bukowska pokazała, jak zrobić pomidorówkę od podstaw. Jak podsmażyć warzywa, by wydobyć z nich smak i aromat? Jakiego mięsa najlepiej używać na wywar?Klasyczna pomidorowa od podstaw
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 4-5 listków laurowych
- 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
- 1 porcja rosołowa z indyka (np. 1 szyjka, 1 skrzydło)
- ok. 300 g wołowiny (najlepiej szponder)
- 1 słoiczek (ok. 200 g) koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki
- 250 ml śmietany kremówki (30%)
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Tak zawsze zaczynamy gotowanie dobrego bulionu – włoszczyznę (a więc ok.3 marchewek, 1-2 pietruszki, ½ selera, 1 pora) obieramy i wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanym masłem. Warzywa podsmażamy na złoty kolor.
Dosypujemy przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Bardzo często bulion wzbogacamy też innymi dodatkami (skórką cytrynową, łodyżką selera naciowego, ząbkiem czosnku, goździkami, suszonymi grzybami, cebulą, kawałkiem imbiru).
Wszystko smażymy na niewielkim ogniu, a gdy warzywa są złoto-brązowe i pachnące wlewamy zimną wodę – około 3 litrów. Dokładamy opłukane pod wodą mięso (indyka i wołowinę) i całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 5 godzin. Możemy skrócić czas jego gotowania do ok. 2 godzin i nieco zwiększyć ogień. Jeżeli na powierzchni pojawiają się szumowiny z mięsa, możemy je zbierać łyżką cedzakową, jednak przy powolnym gotowaniu i zalaniu zimną wodą jest ich naprawdę mało.
Gdy bulion jest aromatyczny przyprawiamy go intensywnie solą i próbujemy. Dobry bulion to dobra pomidorowa!
Koncentrat pomidorowy mieszamy w misce z mąką, by nie było żadnych grudek. Dolewamy śmietanę, ponownie mieszamy, po czym wlewamy chochlę gorącego wywaru. Mieszamy i wlewamy całość do zupy. Gotujemy około 5 minut. Jeżeli chcemy, żeby nasza pomidorowa była intensywniejsza stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy więcej koncentratu i próbujemy, czy osiągnęliśmy idealny efekt.
Dopiero, gdy zupa zgęstnieje doprawiamy ją solą, pieprzem i cukrem – do smaku (zwykle około 1-2 łyżeczek).
Podajemy z ugotowanym makaronem lub ryżem, posypujemy posiekaną natką pietruszki, ewentualnie z kleksem kwaśnej śmietany.
Intensywnie pomidorowa na rosole
Składniki:
- 2 litry dobrego rosołu
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 marchewki z rosołu
- 10 suszonych pomidorów
- 1 ½ łyżki mąki
- 250 ml śmietany kremówki (30%)
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Rosół gotujemy w dużym garnku i dolewamy do niego passatę pomidorową. Całość gotujemy na małym ogniu wraz z łodyżkami natki pietruszki (listki zostawiamy do dekoracji).
Do blendera wkładamy 2 ugotowane marchewki z rosołu, suszone pomidory, półtorej łyżki mąki i wszystko miksujemy na gładko. Mieszamy ze śmietanką i przelewamy do gorącej zupy.
Gotujemy około 5 minut, by zupa zgęstniała po czym próbujemy i doprawiamy do smaku – solą, cukrem i przede wszystkim pieprzem – pomidorówka powinna być pieprzna.
Podajemy z makaronem lub ryżem, posypujemy natką pietruszki.
Kamil Piklikiewicz/East News
Krem z pomidorów z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 – 1 papryczka chilli (według upodobań)
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 puszka mleka kokosowego
- ½ łyżeczki miodu
- sól i pieprz
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- makaron ryżowy
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła. Gdy tłuszcz się nagrzeje dokładamy obrane marchewki, pietruszkę i seler, pokrojoną w ćwiartki cebulę, obrane ząbki czosnku i kawałek (według upodobań) ostrą papryczkę. Wszystko podsmażamy na złoty kolor, warzywa mają zacząć pięknie pachnieć i wyglądać.
Następnie do garnka wlewamy około 1-1 ½ litra wody (by zupa była kremowa, jeżeli wolimy rzadszą konsystencję dolewamy jej więcej). Gotujemy około godziny pod przykryciem na wolnym ogniu.
Po tym czasie z bulionu wyjmujemy seler i pietruszkę, za to dodajemy pomidory pelatti i mleko kokosowe. Gotujemy około 5 minut, przyprawiamy miodem, solą i pieprzem.
Całość blendujemy na gładko. Gotujemy jeszcze 2 minuty i już możemy podawać. Najlepiej z makaronem ryżowym i świeżą kolendrą.
Kamil Piklikiewicz/East News
Zobacz też:
Autor: Magdalena Gudowska
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"