Przepisy kulinarne

Przepis na faszerowaną kapustę mistrza Polana

W naszej kuchni Andrzej Polan w towarzystwie - uwaga - młodej i uwielbianej przez wszystkich kapusty! Skorzystajcie z przepisów naszego kucharza na: kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką, faszerowaną kapustę oraz łososia z kapustą młodą i purée jabłkowym. I pamiętajcie, że młodej kapusty nie trzeba długo parzyć.

Kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
3 żółtka
sól, pieprz
1/2 główki kapusty młodej
lubczyk świeży
koperek
pęczek cebuli dymki
boczek wędzony surowy kilka plasterków
100 g ser dojrzewający
1/2 główki młodej kapusty

Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z mąką, żółtkami, pieprzem i solą. Od razu po wyrobieniu kroimy na małe kopytka i gotujemy w wodzie z dodatkiem gałązek kopru. Na oleju przesmażamy pokrojony boczek, dodajemy cebulę dymkę, lubczyk. Łączymy z kopytkami, posiekanym koprem. Posypujemy serem dojrzewającym i zapiekamy w piekarniku kilka minut. Kapustę przesmażamy tylko na patelni, wrzucamy ją na podsmażoną wędzonkę i dymkę. Możemy delikatnie podlać wodą, ale nie jest to konieczne, gdyż dodając kopytka i tak troszkę tej wody otrzymają. Ma być zielona i lekko chrupiąca.

Faszerowana kapusta
Składniki:
1 główka kapusty młodej
200 g pieczarek
1 kg karkówki
natka pietruszki
koperek
cebula dymka
100 suszonych moreli
100 g słonecznika
cząber świeży lub suszony
100 ml śmietany

Przygotowanie:
Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy w wodzie, obieramy z większych liści, środek siekamy drobno. Mięso mielimy w maszynce. Na patelni przesmażamy pieczarki do momentu, aż odparuje nadmiar płynu, dodajemy cebulę dymkę i posiekaną kapustę. Następnie dodajemy śmietanę. Mięso łączymy z przesmażonymi warzywami, dodajemy słonecznik, posiekane morele. Doprawiamy cząbrem, solą oraz pieprzem. Miskę wykładamy gazą. Układamy liście na przemian z farszem. Zwijamy tworząc główkę kapusty. Kapustę parujemy lub gotujemy w wodzie.

Łosoś z kapustą młodą i purée jabłkowym
Składniki:
300 świeżego łososia
1 kg jabłek
1/2 główki młodej kapusty
1 cytryna
sól i pieprz

Przygotowanie:
Łososia sprawiamy solą i pieprzem. kapustę kroimy w grubsze kawałki i obsmażamy na patelni podlewając ją tylko niedużą ilością wody. Solimy z wierzchu. Jabłka prużymy na patelni i miksujemy, doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. Łososia smażymy z jednej strony 3-4 minuty, przekładamy na stronę drugą i wyłączamy palnik. Ryba dojdzie nam na patelni. Podajemy łososia z chrupiącą kapusta i purée jabłkowym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0