Jesienne przetwory. Przepisy na dżem jagodowy z lawendą, kiszone jabłka, cytryny, marynowane warzywa i frużelinę z mango

Przetwory z pomysłem
Patrycja Machałek, autorka książki „Przetwory z pomysłem” i wcześniejszego bestselleru „Siła ziół”, była gościem w studiu Dzień Dobry Wakacje. Przedstawiła swoje ulubione przepisy na przetwory w kuchni.

Dżem jagodowy z lawendą - przepis

  • 1 kg jagód
    • 150 g cukru
      • 1 łyżka świeżych lub suszonych kwiatów lawendy lub ewentualnie 5–6 gałązek świeżej lawendy
        1. Jagody, cukier i kwiaty lawendy włóż do garnka z grubym dnem i zagotuj. Zmniejsz ogień i smaż powoli, pilnując, żeby konsystencja dżemu była odpowiednia. To powinno zająć około 30 minut. Lawenda jest bardzo intensywną rośliną i 1 łyżka kwiatów zapewni jagodom dość zdecydowany aromat.
          1. Jeśli obawiasz się, czy to nie będzie zbyt wiele, wsyp na początek ½ łyżki i skosztuj. W trakcie gotowania część aromatu się uwolni – zwróć uwagę na niesamowity zapach roznoszący się po kuchni! – więc jeśli uznasz, że wolisz bardziej zdecydowany smak lawendy, dosyp resztę. Uważaj tylko, żeby nie dodawać jej przed samym końcem smażenia. Kwiaty muszą trochę popracować z owocami i potrzebują chwili, żeby zmięknąć.
            1. Jeszcze gorący dżem przełóż do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzuj.
              1. Zwróć uwagę na wyjątkową strukturę dżemu – kwiaty lawendy będą wyraźnie wyczuwalne, bo nie rozpuszczą się pośród owoców. Jeśli to ci nie odpowiada, zamiast suszonych kwiatów dodaj kilka świeżych gałązek lawendy i wyjmij je po zakończeniu smażenia. Aromat lawendowy będzie subtelniejszy, lecz wciąż wyczuwalny.

                Frużelina z mango z kolendrą - przepis

                • 600 g mango (2 sztuki)
                  • 100 ml wody
                    • 1 łyżka soku z cytryny
                      • 100 g cukru
                        • 1 łyżka pektyny
                          • 4 łyżki świeżych liści kolendry (dość drobno posiekanych)
                            • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
                              1. Mango obierz i usuń z nich pestki. Pokrój miąższ na mniejsze kawałki – nie muszą być tej samej wielkości. Pamiętaj jednak, że mango nie rozpadnie się całkowicie podczas gotowania, więc jeśli pokroisz je na większe części, frużelina będzie zawierała dość solidne kawałki owoców.
                                1. Mango przełóż do garnka, wlej wodę i sok z cytryny. Wsyp cukier, wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu. Gotuj przez mniej więcej 20 minut, aż woda odparuje, a owoce zmiękną i częściowo się rozpadną. Cukier zżeluje już trochę twoją frużelinę, dlatego będziesz wyraźnie widziała, że owoce są gotowe do dalszego etapu prac. Kiedy tak się stanie, dodaj liście kolendry i wymieszaj.
                                  1. W osobnym naczyniu przygotuj frużelinowy zagęszczacz: 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaną energicznie z 1 łyżką zimnej wody. Wlej go do mango i porządnie przemieszaj. Frużelina powinna od razu wyraźnie zgęstnieć. Jeśli tak się stanie – jest już gotowa.
                                    1. Jeszcze gorącą przełóż do wyparzonych i suchych słoików i zapasteryzuj. Jeśli jednak frużelinowa galaretka wciąż nie jest wyraźnie zwarta, podgotuj owoce jeszcze przez kilka minut – być może potrzebują trochę więcej czasu. Jeżeli i po tej próbie mango wciąż jest lejące, dodaj jeszcze jedną porcję rozrobionej z wodą mąki ziemniaczanej. Zwykle nie jest to konieczne, ale jeśli zdarzy ci się taka sytuacja, nie martw się. Nic nie zrobiłaś źle, po prostu owoce nie odparowały wystarczająco i marna łyżeczka mąki ziemniaczanej nie zdołała związać pozostałej wody.

                                      Marynowany czosnek z chilli i ziołami - przepis

                                      • 4 główki czosnku
                                        • 2 papryczki chilli

                                          Zalewa:

                                          • 200 ml wody
                                            • 100 ml octu winnego
                                              • 1 łyżeczka soli
                                                • 1 łyżka cukru
                                                  1. Przyprawy na każdy słoiczek: po ½ łyżeczki gorczycy, tymianku, majeranku i suszonych pomidorów w płatkach, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 łyżeczki oliwy z oliwek.
                                                    1. Papryczki chilli opłucz i przepołów. Możesz wyjąć ziarenka, ale nie musisz – nic się nie stanie, jeśli zostaną.
                                                      1. Ząbki czosnku obierz i wrzuć do garnka z gotującym się wrzątkiem. Gotuj przez 2 minuty, a następnie odcedź i przelej czosnek zimną wodą. Składników powinno ci wystarczyć dokładnie na 3 małe słoiczki.
                                                        1. Do każdego z nich powkładaj ząbki czosnku, połówkę papryczki i przyprawy, a następnie przygotuj zalewę.
                                                          1. Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj sól i cukier, a następnie zagotuj. Odstaw na chwilkę. Czosnek w słoiczkach zalej gorącą, ale nie wrzącą zalewą i zostaw 1–2 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
                                                            1. Zakręć słoiki i postaw je do góry dnem. Czosnek nie jest jeszcze gotowy – na przegryzienie się wszystkich smaków potrzeba około 2 tygodni, więc cierpliwości! Ale jest na co czekać. Marynowany czosnek to całkiem smaczna, fikuśna przekąska. Dobrze się sprawdzi na imprezie, na której podasz oliwki, koreczki serowe i korniszonki.

                                                              Marynowana cebula z cytryną i ostrą papryką - przepis

                                                              • 2 duże czerwone cebule
                                                                • 1 mała ostra papryczka
                                                                  • pęczek świeżej kolendry
                                                                    • 1 łyżeczka soli
                                                                      • sok z 1 cytryny

                                                                        Zalewa:

                                                                        • 200 ml wody
                                                                          • 100 ml octu winnego
                                                                            • 1 łyżeczka soli
                                                                              • 2 łyżki cukru
                                                                                • sok z 1 cytryny
                                                                                  1. Cebule pokrój w plastry lub w piórka, ostrą papryczkę – w plasterki, a z kolendry użyj tylko liści (poszatkuj je lekko). Wszystko razem włóż do miski, dodaj 1 łyżeczkę soli i sok z cytryny i zostaw na kilka godzin. Przemieszaj kilka razy zawartość miseczki. Po tym czasie równomiernie rozłóż do niewielkich słoików.
                                                                                    1. Przygotuj zalewę: wodę i ocet wlej do garnka, dodaj sól i cukier i doprowadź do wrzenia. Odstaw na chwilkę i dodaj sok z cytryny. Gorącą zalewą zalej cebulę w słoikach. Następnie zakręć je, postaw do góry dnem i zaczekaj, aż zupełnie ochłodną. Cebula będzie potrzebowała jeszcze 7–10 dni, by nabrać smaku.

                                                                                      Marynowane pomidory z tymiankiem - przepis

                                                                                      • ½ kg pomidorków koktajlowych
                                                                                        • 3–4 ząbki czosnku
                                                                                          • 2 niewielkie słupki korzenia chrzanu
                                                                                            • 5–6 gałązek świeżego tymianku
                                                                                              • 1 baldach kopru
                                                                                                • przyprawy: 3–4 kulki ziela angielskiego, 3–4 ziarna czarnego pieprzu, 1 łyżeczka gorczycy, szczypta chilli

                                                                                                  Zalewa:

                                                                                                  • ½ l wody
                                                                                                    • 200 ml octu winnego
                                                                                                      • 2 łyżki cukru
                                                                                                        • 2 łyżeczki soli
                                                                                                          1. Pomidorki opłucz i powkładaj do słoików. Dodaj ząbki czosnku, chrzan i gałązki tymianku, a na koniec upchnij jeszcze baldach kopru.
                                                                                                            1. Wsyp przyprawy i przygotuj zalewę: wodę, ocet, sól i cukier umieść w garnku, doprowadź do wrzenia i odstaw. W tym wypadku nie zalewamy pomidorów gorącą zalewą, bo ich skórki mogą popękać. A przecież zależy nam na ładnych, okrągłych pomidorkach w czystej, klarownej zalewie. Ciepłą zalewą zalej pomidory, zostawiając 1–2 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.
                                                                                                              1. Zakręć słoiki i odstaw do góry dnem – niech tak stoją, dopóki zupełnie nie ostygną.

                                                                                                                Kiszone jabłka - przepis krok po kroku

                                                                                                                • jabłka
                                                                                                                  • 10 liści porzeczki, wiśni lub winorośli
                                                                                                                    • przyprawy (opcjonalnie): 2 laski cynamonu, 10 goździków, kawałek kłącza imbir
                                                                                                                      • świeże zioła (opcjonalnie): estragon, tymianek, melisa, mięta, szałwia, majeranek

                                                                                                                        Zalewa:

                                                                                                                        • 1 łyżka soli kamiennej na 1 l wody
                                                                                                                          • 1 łyżka miodu

                                                                                                                            Wypełnij jabłkami słoik. Nie odrywaj szypułek i nie myj owoców, włóż je do słoja w całości. To ważne, żeby jabłka nie były w żaden sposób uszkodzone. Jeśli zalewa będzie miała kontakt z miąższem, wniknie do niego i wypłucze z niego smak. Kiszone jabłka muszą być twarde i chrupkie, a jeśli wniknie do nich słona woda, staną się miękkie.

                                                                                                                            Do jabłek dodaj liście (niekoniecznie muszą być tego samego rodzaju) i przyprawy. Uważaj jednak! Zdecyduj się na jedną przyprawę. Cynamon, goździki i imbir – każdy z tych składników nada jabłkom inny charakter, więc lepiej zdecydować się na jeden, góra dwa. Jeśli wybierasz dodatek świeżych ziół, postępuj podobnie. Postaw na jeden smak lub połącz zioła z przyprawami tak, jak lubisz najbardziej, ale zachowaj umiar. Zbyt wiele dodatków zmąci charakterny smak kiszonych jabłek.

                                                                                                                            Przygotuj zalewę: do wody dodaj sól i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia, a gdy zalewa będzie jeszcze ciepła (ale nie gorąca!), dodaj do niej miodu. Rozmieszaj i zaczekaj, aż całkowicie ochłodnie. Zimną zalewą (ewentualnie ledwie ciepłą) zalej jabłka w słoiku i zakręć wieczko. Uważaj, żeby owoce nie wystawały ponad powierzchnię płynu! Jabłka kiszą się dość szybko i nie potrzebują specjalnych warunków. Już po 2 tygodniach spokojnego fermentowania w temperaturze pokojowej w ocienionym miejscu będą gotowe.

                                                                                                                            Kiszone cytryny - przepis

                                                                                                                            • 10 cytryn
                                                                                                                              • 2 laski cynamonu lub kilkanaście goździków
                                                                                                                                • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
                                                                                                                                  • 3 liście laurowe
                                                                                                                                    • sól morska

                                                                                                                                      Zalewa:

                                                                                                                                      • 2 łyżki soli na 2 l wody
                                                                                                                                        • sok z 5 cytryn

                                                                                                                                          Przygotuj słój. Umyte cytryny porozcinaj na ćwiartki do ¾ wysokości. Powinny wyglądać jak delikatnie rozkwitające tulipany. Każdą cytrynę porządnie posól od środka – powinnaś do nich wsypać mniej więcej po łyżeczce soli.

                                                                                                                                          Powkładaj je ciasno do słoja i dodaj wszystkie przyprawy. Przygotuj zalewę: do przegotowanej wody wsyp sól, zamieszaj do jej rozpuszczenia i zaczekaj, aż woda ostygnie. Dodaj sok wyciśnięty z 5 cytryn i zalej owoce ostudzoną zalewą.

                                                                                                                                          Jeśli są upchnięte dość ciasno, nie powinny wypłynąć, ale na wszelki wypadek możesz je docisnąć do dna wyparzonym kamieniem lub mniejszym słoikiem wypełnionym wodą i zakręconym. Cytryny powinny się kisić w chłodnym pomieszczeniu przez 4–5 tygodni. Po tym czasie będą gotowe. Możesz zostawić je w tym słoju, w którym są, i w piwnicy lub lodówce przechowywać przez kolejny rok albo przełożyć do mniejszych słoików i zalać zalewą, w której się ukisiły.

                                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                                          Zobacz wideo: Przetwory z pomysłem

                                                                                                                                          x-news

                                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Fot. SKatzenberger/Getty Images

                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                          Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

                                                                                                                                          Zmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze

                                                                                                                                          Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                                                                                                                                          Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

                                                                                                                                          Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

                                                                                                                                          Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

                                                                                                                                          Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                                                                                                                                          Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

                                                                                                                                          Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                                                                                                                                          Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

                                                                                                                                          Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

                                                                                                                                          Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

                                                                                                                                          Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                                                                                                                                          Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

                                                                                                                                          Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                                                                                                                                          Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

                                                                                                                                          Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

                                                                                                                                          Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

                                                                                                                                          Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

                                                                                                                                          Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

                                                                                                                                          Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

                                                                                                                                          Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                                                                                                                                          Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

                                                                                                                                          "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                                                                                                                                          "Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

                                                                                                                                          Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                                                                                                                                          Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

                                                                                                                                          Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

                                                                                                                                          Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

                                                                                                                                          Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

                                                                                                                                          Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                                                                                                                                          Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

                                                                                                                                          Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                                                                                                                                          Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

                                                                                                                                          10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

                                                                                                                                          Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                                                                                                                                          Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

                                                                                                                                          Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                                                                                                                                          Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

                                                                                                                                          Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                                                                                                                          Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

                                                                                                                                          Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                                                                                                                                          Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

                                                                                                                                          Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

                                                                                                                                          Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                                                                                                                                          Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

                                                                                                                                          Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                                                                                                                                          Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

                                                                                                                                          Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                                                                                                                                          Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

                                                                                                                                          "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                                                                                                                                          "Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

                                                                                                                                          Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                                                          Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                                                                                                                                          Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

                                                                                                                                          Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                                                                                                                                          Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

                                                                                                                                          Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

                                                                                                                                          Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                                                                                                                                          Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

                                                                                                                                          Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                                                                                                                                          Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

                                                                                                                                          Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                                                                                                                                          Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

                                                                                                                                          Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

                                                                                                                                          "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                                                                                                                          "Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

                                                                                                                                          Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                                                                                                                                          Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

                                                                                                                                          "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                                                                                                                                          "Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

                                                                                                                                          Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

                                                                                                                                          Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                                                                                                                          Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

                                                                                                                                          Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                                                                                                                                          Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

                                                                                                                                          Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

                                                                                                                                          Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                                                                                                                                          Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

                                                                                                                                          Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                                                                                                          Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

                                                                                                                                          To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                                                                                                                                          To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

                                                                                                                                          Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                                                                                                                          Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

                                                                                                                                          Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                                                                                                                                          Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

                                                                                                                                          Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                                                                                                                                          Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

                                                                                                                                          E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
                                                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                                                          E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

                                                                                                                                          Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                                                                                                                                          Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

                                                                                                                                          Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                                                                                                                                          Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

                                                                                                                                          Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                                                                                                                                          Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

                                                                                                                                          Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                                                                                                                                          Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

                                                                                                                                          9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                                                                                                                                          9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

                                                                                                                                          Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                                                                                                                          Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

                                                                                                                                          Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                                                                                                                                          Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

                                                                                                                                          #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                                                                                                                          #DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

                                                                                                                                          Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                                                                                                                                          Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

                                                                                                                                          Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                                                                                                                                          Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

                                                                                                                                          Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                                                                                                                                          Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

                                                                                                                                          Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

                                                                                                                                          Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"