Cukier cynamonowy - jak przygotować i z czym podawać?

cukier, cynamon
R.Tsubin/Getty Images
Cukier cynamonowy to ciekawsza wersja zwykłego cukru. Sprawia, że przeciętna kawa nabiera wspaniałego smaku i aromatu. Cukier cynamonowy można także stosować w wielu przepisach, a jego przygotowanie jest bardzo proste.

Cukier cynamonowy to dodatek, który warto mieć w swojej kuchni. Można go kupić w sklepie, a także zrobić samemu. Takie rozwiązanie jest bardzo wygodne, ponieważ można dostosować proporcje do własnych upodobań. Jak zrobić cukier cynamonowy?

Cukier cynamonowy – jak go używać?

Cukier cynamonowy to mieszanka cukru i sproszkowanej kory cynamonu. Stanowi idealne dopełnienie przepisów na ciasta owocowe, a także gofry, naleśniki, kompoty czy owocowe sałatki. Popularny niegdyś ryż na mleku doprawiony cukrem z cynamonem to prawdziwy rarytas, idealny do przygotowania na śniadanie. Warto wiedzieć, że cukier z cynamonem sprawdzi się także jako słodzik do kawy czy kakao. W sklepach można znaleźć cukier cynamonowy w saszetkach, a także w młynku. Lepiej jednak spróbować przygotować go samodzielnie.

Cukier cynamonowy – przepis

Jest to jeden z prostszych przepisów. By cieszyć się smakiem domowego cukru cynamonowego, wystarczą zaledwie dwa składniki i odrobina dobrych chęci.

Składniki (na ok. 40 porcji):

  • 1 szklanka cukru,
    • 2 łyżki cynamonu,
      • 1 laska kory cynamonu.

        Przygotowanie:

        1. Wsyp cukier do miski.
          1. Dodaj cynamon i dokładnie wymieszaj.
            1. Przesyp cukier do szklanego, czystego pojemnika z zamknięciem lub słoika.
              1. Dodaj korę cynamonu połamaną na kilka kawałków.
                1. Potrząśnij pojemnikiem z cukrem, by kawałki kory dobrze się wmieszały w cukier.
                  1. Pozostaw cukier na kilka dni, by nabrał aromatu.

                    Cukier cynamonowy do kawy

                    Cukier cynamonowy będzie wspaniałym dodatkiem do kawy.

                    Składniki (na 2 porcje):

                    • 3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy,
                      • 1 szklanka wody,
                        • 2 łyżeczki cukru cynamonowego,
                          • ½ szklanki mleka,
                            • 2 szczypty wiórków czekoladowych.

                              Przygotowanie:

                              1. Kawę przygotuj w ulubiony sposób, choć najlepiej do tego celu użyć kawiarki.
                                1. Podgrzej mleko i ubijaj, by powstała pianka.
                                  1. Gotową kawę przelej do filiżanek.
                                    1. Dodaj cukier cynamonowy i wymieszaj.
                                      1. Dodaj spienione mleko.
                                        1. Posyp kawę wiórkami czekoladowymi.

                                          Zdrowsza wersja kawy z cukrem cynamonowym

                                          Wiele osób z przyczyn zdrowotnych musi zrezygnować z picia kawy i mleka. Wówczas warto skorzystać z zamienników i cieszyć się pysznym smakiem kawy bez wyrzutów sumienia.

                                          Składniki (na 2 porcje):

                                          • 2 łyżeczki kawy z cykorii instant,
                                            • 1 szklanka wody,
                                              • ½ szklanki ulubionego mleka roślinnego,
                                                • 2 łyżeczki cukru cynamonowego.

                                                  Przygotowanie:

                                                  1. Kawę wsyp do filiżanek.
                                                    1. Zagotuj wodę.
                                                      1. Zalej kawę ciepłą, ale nie wrzącą wodą.
                                                        1. Dodaj cukier cynamonowy.
                                                          1. Dodaj mleko.

                                                            Jabłecznik z cukrem cynamonowym

                                                            Dobrym towarzystwem dla kawy będzie deser z dodatkiem cynamonowego cukru. Aromatyczny jabłecznik z polskich jabłek będzie tutaj pasował jak ulał.

                                                            Składniki (na formę o średnicy 24 centymetrów):

                                                            Ciasto:

                                                            • 2 szklanki mąki pszennej,
                                                              • 1 kostka masła,
                                                                • ½ szklanki cukru,
                                                                  • 1 jajko,
                                                                    • 2 łyżki śmietany 18%,
                                                                      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

                                                                        Jabłkowe nadzienie:

                                                                        • 1 kg jabłek szara reneta,
                                                                          • 1 szczypta soli,
                                                                            • ½ łyżeczki cynamonu,
                                                                              • 2 łyżki cukru.

                                                                                Do posypania:

                                                                                • 3 łyżki cukru cynamonowego.

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  1. Do dużej miski wsyp mąkę.
                                                                                    1. Dodaj miękkie masło, cukier, jajko oraz śmietanę i sodę oczyszczoną.
                                                                                      1. Ugniataj ciasto.
                                                                                        1. Włóż ciasto do lodówki.
                                                                                          1. Jabłka dokładnie umyj, obierz i usuń z nich gniazda nasienne.
                                                                                            1. Pokrój jabłka na kawałki średniej wielkości.
                                                                                              1. Wrzuć jabłka do garnka i podgrzewaj, aż zmiękną.
                                                                                                1. Dodaj cynamon i cukier i pozostaw na ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
                                                                                                  1. Rozgrzej piekarnik do 180℃.
                                                                                                    1. Podziel ciasto na 2 części.
                                                                                                      1. Pierwszą połowę rozwałkuj i wyłóż nią formę do pieczenia.
                                                                                                        1. Wyłóż jabłka na ciasto.
                                                                                                          1. Drugą połówką przykryj ciasto lub wycinaj z niego listki czy inne kształty i ułóż na jabłkach.
                                                                                                            1. Włóż do piekarnika na pół godziny.
                                                                                                              1. Po tym czasie wyjmij ciasto i posyp cukrem cynamonowym.
                                                                                                                1. Włóż do piekarnika jeszcze na około 5 minut.

                                                                                                                  Naleśniki z cukrem cynamonowym

                                                                                                                  To wspaniały przepis dla fanów naleśników. Są przepyszne i można je podawać na śniadanie dla całej rodziny.

                                                                                                                  Składniki (na 4 porcje):

                                                                                                                  • 8 naleśników przygotowanych według sprawdzonego przepisu,
                                                                                                                    • 350 g dobrego twarogu,
                                                                                                                      • 2 łyżki miodu,
                                                                                                                        • 14 łyżek śmietany 18%,
                                                                                                                          • 8 łyżek cukru cynamonowego,
                                                                                                                            • 4 łyżki konfitury morelowej.

                                                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                                                              1. Przygotuj naleśniki.
                                                                                                                                1. Ugniataj twaróg przy pomocy widelca lub przepuść go przez maszynkę do mięsa.
                                                                                                                                  1. Dodaj miód i 6 łyżek śmietany.
                                                                                                                                    1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
                                                                                                                                      1. Posmaruj naleśniki nadzieniem i zawiń.
                                                                                                                                        1. Następnie obtaczaj naleśniki w cynamonowym cukrze.
                                                                                                                                          1. Podawaj z resztą śmietany i konfiturą.

                                                                                                                                            Zobacz także:

                                                                                                                                            Budyń w roli głównej! Zobacz, na ile sposobów przyrządza go Szymon Czerwiński

                                                                                                                                            Słodkości z dżemem i powidłami. Przepisy Sebastiana Olmy

                                                                                                                                            Proste bułki i słodkie bułeczki. Poznaj domowe przepisy

                                                                                                                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości