Ania Starmach i uczestnik MasterChefa w kuchni Dzień Dobry TVN. Na talerzu m.in. przepiórka z sosem winnym i gorzką czekoladą

W kuchni Dzień Dobry TVN mnóstwo przysmaków z karmelem: krem mascarpone karmelowy z jadalną ziemią z kruszonki i migdałów; tarta z bananami i karmelem; tort czekoladowy z karmelem oraz przepiórka z dyniowym assiette i sosem winnym, przyprawiona gorzką czekoladą. Przygotowali je Ania Starmach i Dawid Budzich - uczestnik programu MasterChef. Smacznego!

Przepisy Dawida:

Przepiórka z dyniowym assiette i sosem winnym, przyprawiona gorzką czekoladą

Składniki:

przepiórka

dynia hokkaido

świeży tymianek

świeży rozmaryn

główka czosnku

2 kostki masła

kilka szalotek

500 ml śmietanki 30%

olej z pestek dyni

tabliczka gorzkiej czekolady 70–80%

200 g wędzonego boczku dobrej jakości

czerwone wytrawne wino

olej

sól

pieprz

Przygotowanie:

Z przepiórki wycinamy piersi i odcinamy udka, trybujemy je z kości. Piersi i udka nacieramy solą i pieprzem, smażymy z dodatkiem rozmarynu, tymianku i ząbków czosnku (udka po ok. 2–3 min. z każdej strony, piersi natomiast 2–3 min. od strony skóry i minutę od strony mięsa). Po tym czasie ściągamy patelnię z gazu, dodajemy masło i polewamy spienionym masłem mięso.

Dynię hokkaido obieramy i wycinamy z niej ok. 4 kostek (3x3x3cm), za pomocą obieraczki wycinamy dość długie wstążki. Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody ze szczyptą soli, gdy dynia zmięknie odparowujemy nadmiar płynu, dodajemy kilka łyżek śmietanki 30%, kilka kropel oleju z pestek dyni i łyżkę masła. Kostki dyni pieczemy do miękkości i chrupkiej powierzchni w piecu nagrzanym do 200 st. C. Wstążki smażymy na głębokim oleju, gdy staną się złote i chrupkie przerzucamy na papierowy ręcznik i jeszcze ciepłe solimy.

Resztki przepiórki rozdrabniamy i karmelizujemy z szalotką do uzyskania złotobrązowego koloru, dodajemy czosnek i tymianek, deglasujemy czerwonym winem i redukujemy, wykańczamy łyżeczką zimnego masła.

Danie polewamy gorzką czekoladą.

Krem mascarpone karmelowy z jadalną ziemią z kruszonki i migdałów

Składniki:

serek mascarpone

cukier

1 l mleka

laska wanilii

2 laski cynamonu

200 g płatków migdałów

mąka

Przygotowanie:

Na patelnię wsypujemy kilka łyżek cukru, karmelizujemy go aż uzyska piękny bursztynowy kolor, odstawiamy na chwilę, aby ciut przestygł i wlewamy szklankę mleka oraz wrzucamy laskę cynamonu, stawiamy ponownie na gaz. Karmel rozpuszczamy w mleku, a całość redukujemy aż powstanie gęsty sos, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę masła.

Gdy sos przestygnie, to połowę łączymy z mascarpone, a połowę zostawiamy do wykończenia deseru.

Do mascarpone z sosem dodajemy nasiona z jednej laski wanilii i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną.

W proporcjach: 160 g mąki, 100 g masła i 40 g cukru zagniatamy kruszonkę, wysypujemy na wyłożoną pergaminem blachę i pieczemy ok. 10–15 min. Upieczoną i przestudzoną kruszonkę rozdrabniamy w rękach i łączymy z rozdrobnionymi prażonymi migdałami.

Przepisy Ani:

Tarta z bananami i karmelem

Składniki:

Spód:

300 g kruchych ciasteczek

100 g masła

Masa:

300 g kajmaku

100 g gorzkiej czekolady

100 g mascarpone

Ponadto:

5 bananów

250 g śmietanki kremówki

5 łyżek karmelu

Przygotowanie:

Ciasteczka rozdrabniamy w robocie kuchennym, mieszamy z rozpuszczonym masłem, przekładamy do formy na tartę, schładzamy w lodówce. Czekoladę rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z mascarpone, a następnie z kajmakiem. Masę przekładamy na wystudzony spód, dodajemy pokrojone banany, bitą śmietanę, całość polewamy karmelem.

Tort czekoladowy z karmelem

Składniki:

Ciasto (2 spody):

5 tabliczek czekolady gorzkiej

2 kostki masła

500 g cukru

150 g mąki

6 jajek

150 ml wody

Masa:

200 g masła orzechowego

100 g mascarpone

100 g bitej śmietany

Ponadto

3 łyżki karmelu

orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy czekoladę i masło. Gdy składniki się roztopią, mieszamy je. Kiedy masa wystygnie, dodajemy mąkę i jaja, mieszamy, rozlewamy do dwóch tortownic, pieczemy ok. 25 min. Masło orzechowe mieszamy z mascarpone i śmietaną. Ostudzone spody przekładamy masą, dekorujemy orzechami i karmelem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości