Przepisy kulinarne

„Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”

Aktorka Monika Mrozowska, promotorka diety wegetariańskiej i zdrowego trybu życia, wraz z mężem Maciejem Szaciłło napisała książkę kulinarną „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”. W Dzień dobry TVN przygotowała wspólnie z kucharzem Grzegorzem Łapanowskim kilka swoich ulubionych, wegetariańskich potraw.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem

Składniki:


3 duże ziemniaki


3 łyżki mąki groszkowej


1 szklanka mrożonego szpinaku


sól, pieprz



Przygotowanie:

Ziemniaki ucieramy na drobnej tarce, dodajemy rozmrożony szpinak, sól i pieprz do smaku oraz mąkę groszkową. Placki smażymy na rozgrzanym oleju słonecznikowym, aż przyrumienią się z dwóch stron.



Pierogi ze szpinakiem

Składniki farszu:


ok. 200 g świeżego szpinaku


1 ząbek czosnku


gałka muszkatołowa (ok. 1/2 łyżeczki)


1/2 kostki białego tłustego twarogu


1/4 szklanki bułki tartej


2 łyżki oliwy


łyżka masła


Ciasto:


1,5 szklanki mąki ( plus ok. 1/2 szklanki mąki do podsypywania)


woda (ok. 3/4 szklanki)



Przygotowanie:

Ciasto wyrabiamy delikatnie wlewając wodę do mąki , cały czas ja mieszając, tak by powstało luźne ciasto. Czosnek drobno kroimy i smażymy na oliwie z masłem. Gdy się lekko przyrumieni dorzucamy do niego dobrze umyty pokrojony, szpinak i wszystko dusimy ok. 10 min. Do szpinaku dodajemy sól, pieprz, gałkę , zdejmujemy z gazu i mieszamy z serem i bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy cieniutko na posypanym mąką blacie, kroimy na małe kwadraty . Na ich środku układamy po pół łyżeczki farszu, składamy po przekątnej, rant dociskamy widelcem i gotujemy 3 min w osolonym wrzątku. Farsz znakomicie nadaje się również jako pasta do smarowania kanapek.



Makaron razowy z domowym pesto

Składniki na 6 osób:


500 g makaronu razowego (najlepiej spaghetti)


Pesto:


12 orzechów brazylijskich


6 łyżek sezamu


2 ząbki czosnku


mały pęczek natki pietruszki


2 garście rukoli


sok z 1/2 cytryny


oliwa z oliwek (ok. 5 łyżek)


ok. 50 g parmezanu



Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno siekamy, a następnie razem z innymi składnikami (sezamem, sokiem z cytryny oraz oliwą) miksujemy na jednolitą masę. Po zmiksowaniu podgrzewamy chwilę na gorącej patelni i mieszamy z ugotowanym makaronem.



Tortille z soczewicy

Składniki cista:


1 szklanka białej mąki


1 szklanka czerwonej soczewicy


1/4 łyżeczki soli


woda


posypka:


1 szklanka startego na najdrobniejszych oczkach parmezanu


2 łyżki słodkiej papryki w proszku


1/2 łyżeczki soli



Przygotowanie:

Soczewicę mielimy porcjami w młynku do kawy na mąkę i mieszamy ją z mąką białą i solą. Dodajemy tyle ciepłej wody, by uzyskać gęste ciasto, z którego formujemy wałek o średnicy ok. 4cm. Następnie kroimy go na plastry o grubości 1,5 cm, które rozwałkowujemy podsypując białą mąką na cienkie placki. Każdy placek kroimy na osiem części i smażymy kilka sekund w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu. Gorące posypujemy papryką, solą i startym parmezanem.



Gofry z mąki razowej z malinami

Składniki:


1 szklanka mąki pszennej razowej graham


0,5 szklanki mąki gryczanej


0,5 szklanki mąki białej


2 łyżki cukru trzcinowego


szczypta soli


5 łyżek oleju



Przygotowanie:

Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta w gofrownicy pieczemy gofry. Czekamy aż przyrumienią się z dwóch stron i gorące podajemy z sosem malinowym.



Sos malinowy:


200 g malin


4 łyżki brązowego cukru


200 g malin wrzucamy do garnuszka, zasypujemy 4 łyżkami cukru brązowego i pod przykrywką, na małym ogniu gotujemy ok. 20 minut.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
66
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0