Przepisy kulinarne

Przemycamy warzywa do diety dziecka

Warzywa to niezbędny element w naszej codziennej diecie. Bogate w witaminy, mikro i makro elementy oraz, zbawienny dla naszych jelit, błonnik. Niestety dzieciaki za nimi nie przepadają. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak sprawić, by nasze dzieci zajadały się warzywami!

Pulpeciki warzywne z sosem warzywno-pomidorowym i makaronem razowym
Składniki:
Sos:
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 łyżki oliwy
mały pęczek włoszczyzny, warzywa starte na tarce
2-3 łodygi selera naciowego, pokrojonego w 0,5 cm kawałki
500 ml przecieru pomidorowego
1 brokuł, podzielony na różyczki
sól i pieprz
zioła

Pulpeciki:
2-3 marchewki, starte na tarce o drobnych oczkach
100 g zielonego groszku
400 g mięsa mielonego z szynki
1 jajko
50-70 g otrębów żytnich
sól i pieprz do smaku
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 paczka makaronu razowego spaghetti

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać tartą włoszczyznę i seler naciowy. Podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy. Poddusić całość przez około 20 minut. Następnie zmiksować blenderem na gładką masę. W trakcie duszenia sosu można przygotować pulpeciki.

Marchewkę groszek, mięso, jajko i otręby wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać otrębów. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem. Uformować okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Razem z brokułem wrzucić do gotującego się sosu, gotować na wolnym ogniu, nie mieszając około 15 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Podawać z makaronem razowym.

Buraczkowe brownies
Składniki:
150 g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
100 g masła
4 jajka
5-6 łyżek cukru
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
5-6 łyżek mąki pszennej
110 g mielonych migdałów
0,5 filiżanki orzechów włoskich, posiekanych
1 filiżanka tartych buraków

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Natłuścić prostokątną blachę do pieczenia odrobiną masła i wyłożyć papierem do pieczenia średniej wielkości. Na małym ogniu, w garnku o grubym dnie, rozpuścić czekoladę i masło, odstawić aby przestygło. W misce lekko ubić jajka z cukrem (nie na puszystą pianę). Dodać wanilię, mąkę, migdały, orzechy włoskie, tartego buraka i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.

Burgery warzywne
Składniki:
1 jajko
5-6 marchewek, obranych, pokrojonych na kawałki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, posiekane
1 cebula, posiekana
2 łodygi selera naciowego, pokrojone na 0,5cm kawałki
1 zielona papryka, pokrojona w drobną kostkę
0,5 łyżeczki słodkiej papryki
0,5 łyżeczki oregano
0,5 pęczka natki pietruszki, posiekanej
3-5 łyżek masła orzechowego
5 łyżek otrębów owsianych
zarodki pszenne lub bułka tarta
sól i pieprz
5-6 szt. bułek razowych lub pełnoziarnistych

Mix świeżych sałat
Przygotowanie:
Marchewkę ugotować w małej ilości wody (najlepiej na parze) do miękkości. Odcedzić i dokładnie rozdusić tłuczkiem do ziemniaków.  W dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać czosnek, cebulę, seler i paprykę, podsmażyć około 10 minut. Dodać przyprawy, podsmażać około 2 minuty. Marchewkę wymieszać z warzywami, dodać pietruszkę, jajko, masło orzechowe i otręby owsiane. Wymieszać i zagęścić masę zarodkami pszennymi lub bułką tartą tak, aby można było formować kotleciki.

Mokrymi rękami uformować około 5-6 okrągłych, płaskich burgerów, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C, przez 10-15 minut, następnie odwrócić i piec około 5 minut. Podawać w bułkach z mixem sałat.

Bułki razowe
Składniki:
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
300 ml letniej wody
100 g płatków owsianych, błyskawicznych
200 g mąki pszennej razowej
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić aż masa będzie gładka i elastyczna (nie będzie kleiła się do rąk).  Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8-12 równych części, uformować bułki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Posmarować po wierzchu wodą i posypać płatkami owsianymi, które trzeba lekko docisnąć. Odstawić do kolejnego wyrastania na około kolejną godzinę. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 20 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
55
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0