Czy zjadłbyś naleśniki z jabłkami i kaszanką lub gruszki ugotowane w soku buraczkowym? Czy takie potrawy mogą być smaczne? Wypróbuj przepisy kucharza Josepha "Józka" Seeletso. Zapraszamy do kuchni Dzień Dobry TVN! Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Ugotowane gruszki w soku buraczkowym i pieczone śliwki
Składniki:
2 surowe buraki
150 g cukru
2 obrane gruszki
250 g śliwek
25 g migdałów
50 g cukru pudru
1 gałązka cynamonu
Przygotowanie:
Obierz i podziel buraki, włóż do wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykrywką przez 15 minut. Następnie zdejmij z palnika i wyjmij buraki. Teraz od gotującej się wody dodaj cynamon i cukier, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Obierz i wydrenuj gruszki, podziel na 8 kawałków, następnie gotuj przez 5 minut w soku buraczkowym. Po czym pozostaw do ostygnięcia w naczyniu. Przetnij śliwki na połowy i wyjmij pestki. Pokrój na kawałki i połóż w misce, następnie posyp cukrem pudrem i migdałami. Wymieszaj dobrze, tak żeby śliwki były dobrze zakryte/przykryte. Poukładaj na tacy do pieczenia i piecz w temp. 205 stopni przez ok. 8-10 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Ułóż wszystkie ugotowane składniki w szklanym naczyniu, podawaj z bitą śmietaną.
Ricotta i tarta z musem/nadzieniem jabłkowo-imbirowym
Składniki:
200 g ciasta francuskiego
1 filiżanka ricotty
1 jajko plus 2 żółtka
2 łyżki wina Marsala
Przygotowanie:
Rozgnieć ciasto francuskie i przy użyciu szklanki potnij na okrągłe części. Pozostaw na 20 minut. Ogrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż ricottę do miski, dodaj jajka, żółtka, wino cukier i proszek cytrynowy. Ugniataj, aż będzie miękkie/gładkie, następnie wymieszaj z rodzynkami. Umieść ten mix w (podłużnych) filiżankach i piecz przez 20 minut lub aż nadzienie urośnie i ciasto francuskie będzie złociste i chrupiące. Pozostaw tartę do ostygnięcia przed wyjęciem. Podawaj z sosem jabłkowym.
Do musu jabłkowego
Składniki:
1,5 kg jabłek
2 ząbki czosnku
250 ml białego octu winnego
100 g rodzynek
50 g świeżego imbiru
Szczypta soli
Szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Obierz, wydrenuj i pokrój na kawałki jabłka. Połóż w dużym naczyniu z czosnkiem i octem. Gotuj na wolnym ogniu aż jabłka będą miały konsystencję gęstego puree. Dodaj cukier i rodzynki, dopraw. Następnie piecz przez 20-25 minut.
Naleśniki z jabłkami i kaszanką
Składniki:
50ml oleju roślinnego
50ml wody gazowanej
250ml mleka
1 jajko
Mąka
Sól
Szczypiorek
1szt jabłko
¼ szklanki cukru
50g masła
1 pętko kaszanki
Olej
Przygotowanie:
1 jajko podbijamy, dodajemy mleko, wodę gaz i olej, całość dobrze miksujemy doprawiamy solą, pieprzem i szczypiorkiem, następnie dodajemy przesianą mąkę do uzyskania kremowej konsystencji. Smażymy na gorącej patelni z małą ilością oleju na złoty kolor. Na rozgrzaną patelnię z masłem układamy jabłko pokrojone w małe cząstki, po lekkim zrumienianiu jabłek dodajemy cukier i smażymy do skarmelizowania się cukru. Kaszankę kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Na rozłożony naleśnik układamy karmelizowane jabłka a następnie podsmażoną kaszankę.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"