Przekąski na majowy piknik

Kuchnię Dzień Dobry TVN odwiedził, nie po raz pierwszy, bloger Tomasz Woźniak, który przygotował letnie przekąski na majowy piknik. Skorzystajcie z jego przepisów na szparagi w panierce Panko z sosem Satay i trawą cytrynową, papier ryżowy z krewetkami i mango, bruschettę z pomidorami oraz... truskawki z bezami.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Szparagi w panierce Panko z sosem Satay z trawą cytrynową - Indonezja

Przepis na 4 porcje / czas przygotowania: 15 minut

Składniki: 2 litry oleju rzepakowego lub ryżowego, 1x500 g zielonych szparagów, 1x500g białe szparagi, 1 szklanka mąki, 2 jajka z wolnego chowu, 2 łyżki mleka, 1 szklanka panierki PANKO

Sos Satay: 2 ząbki czosnku, 1 cebula biała, 1 łyżeczka pasty tamaryndowej, 2 łyżki cukru palmowego, 1 papryczka chili, 1 trawa cytrynowa, 200 g solonych orzeszków ziemnych, 1 limonka.

1. Zacznij od przygotowania sosu Satay. Do rondla wlej 3 łyżki oliwy, wsyp posiekany czosnek oraz cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj pastę tamaryndową, cukier, posiekane chili, rozgniecioną trawę cytrynową, wlej 1/2 szklankę wody i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu, aż cukier się skarmelizuje.

2. Dodaj orzeszki ziemne i duś całość jeszcze przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Następnie zmiksuj wszystkie składniki na gęstą papkę, dolewając stopniowo wody. Na koniec wciśnij sok z 1 limonki i wymieszaj.

3. W garnku rozgrzej olej. Szparagi dokładnie umyj, odetnij twarde końcówki i ewentualnie obierz jeśli skórka będzie łykowata.

4. Na talerz wysyp mąkę. Do szerokiej miseczki wbij jajka, roztrzep i wymieszaj z mlekiem. Na drugi płaski talerz wysyp panierkę Panko.

5. Podobnie, jak w przypadku robienia panierowanych kotletów, najpier szparagi obtaczamy mąką, zanurzamy w jajkach, ponownie i w panierce Panko. Na bieżąco smażymy szparagi w gorącym oleju, aż będą złociste i chrupiące. Szparagi odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy z sosem Satay po tuningu!

Papier ryżowy z krewetkami i mango

Przepis na 3 porcji / czas przygotowania: 40 minut

Składniki: 9 papierów ryżowych (ok 20cm średnicy), 27 krewetek, ½ mango, mały ogórek, 1 marchew, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, mały pęczek mięty

1. Krewetki oczyść z pancerzyków, ogonków i z blanszuj we wrzącej wodzie przez ok 5 min - w przypadku krewetek świeżych nie parzonych (o szarym kolorze)

2. Pokrój mango, ogórka, marchew oraz papryki na cienkie słupki o długości 4 cm.

3. Marchew oraz papryki z blanszuj w wodzie przez 2-3 min, aby stały się bardziej delikatne i kruche.

4. Na talerz wylej wodę i następnie wkładaj papiery ryżowe na 1 minutę, by zmiękczyć.

5. Na miękki papier ryżowy na środek ułóż po kilka kawałków mango, ogórka, papryki, oraz marchwi, 3 krewetki oraz kilka listków mięty. Zawiń papier ryżowy w formie sajgonki zawijając boki dośrodkowa, a następnie całość zwijając w rulon.

Sugestie:

Do zawiniątek możesz dodać również kawałki ananasa, tuńczyka, przegrzebków, kolendrę, cukinię... tutaj wybór należy do Ciebie! To, na co masz ochotę! Pamiętaj, że papier ryżowy jest bardzo delikatny, dlatego składniki również powinny być delikatne, by nie zabić całego smaku.

Włoski klasyk! Bruschetta z pomidorami

Przepis na: 2-3 porcje | Czas przygotowania: 15 minut

Ta prosta potrawa króluje wśród przekąsek – antipasti! Występuje w tysiącach wersji, ale zawsze najlepiej smakuje ta najprostsza – pomidorowa, bo to od niej wszystko się zaczęło...

Składniki: 2 pomidory (malinowe lub podłużne), 0,5 czerwonej cebuli, mały pęczek mięty, mały pęczek mięty, 5-6 łyżek oliwy, sól i pieprz, 1 bagietka (najlepiej na zakwasie)

1. Obierz pomidory ze skórki, usuń miąższ i pokrój pozostałe skórki na drobną kostkę.

2. Pokrój cebulę na drobną kostkę i wymieszaj z pomidorami.


3. Dodaj posiekane zioła, oliwę, dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz


4. Pokrój kromki bagietki o grubości 1 cm i połóż na grill, patelnię grillową lub zrób z nich tosty na suchej patelni (bądź tosterze).

5. Na każdą chrupiącą kromkę pieczywa połóż obfitą porcję pomidorów. Możesz dodać jeszcze kilka liści rukoli.

Sugestie:

Spróbuj z pastą z zielonego groszku i mozarelli. Skrop jak najlepszą oliwą z pierwszego tłoczenia. Polecam oliwę z Toskanii. Bruschetta oryginalnie jest podawana na pieczywie na zakwasie. Oczywiście możesz spróbować z ciabattą, a na pewno też będzie smaczna.

Truskawki z bezami

Przepis na: 2 porcje | Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: 150 ml śmietany kremówki, duża garść truskawek, 2 garści bezy (może być bez gotowa – kształt nie ma znaczenia), kilka listków mięty, garść płatków migdałowych

1. Śmietanę ubij na sztywno.

2. Truskawki umyj, następnie usuń szypułki (nie usuwaj szypułek przed myciem, bo wtedy do truskawek dostanie się woda i stracą swój smak) i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.

3. Pokrusz bezy, wymieszaj z bitą śmietaną i dodaj truskawki pokrojone na ćwiartki.

4. Na suchej patelni prażymy pestki migdałów aż będą złociste i aromatyczne.

5. Deser podawaj koniecznie schłodzony. Możesz go nawet lekko zmrozić, w ten sposób powstanie swoiste semi-fredo. Na koniec posyp pestkami migdałowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości