Kuchnię Dzień Dobry TVN odwiedził, nie po raz pierwszy, bloger Tomasz Woźniak, który przygotował letnie przekąski na majowy piknik. Skorzystajcie z jego przepisów na szparagi w panierce Panko z sosem Satay i trawą cytrynową, papier ryżowy z krewetkami i mango, bruschettę z pomidorami oraz... truskawki z bezami. Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Szparagi w panierce Panko z sosem Satay z trawą cytrynową - Indonezja
Przepis na 4 porcje / czas przygotowania: 15 minut
Składniki: 2 litry oleju rzepakowego lub ryżowego, 1x500 g zielonych szparagów, 1x500g białe szparagi, 1 szklanka mąki, 2 jajka z wolnego chowu, 2 łyżki mleka, 1 szklanka panierki PANKO
Sos Satay: 2 ząbki czosnku, 1 cebula biała, 1 łyżeczka pasty tamaryndowej, 2 łyżki cukru palmowego, 1 papryczka chili, 1 trawa cytrynowa, 200 g solonych orzeszków ziemnych, 1 limonka.
1. Zacznij od przygotowania sosu Satay. Do rondla wlej 3 łyżki oliwy, wsyp posiekany czosnek oraz cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj pastę tamaryndową, cukier, posiekane chili, rozgniecioną trawę cytrynową, wlej 1/2 szklankę wody i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu, aż cukier się skarmelizuje.
2. Dodaj orzeszki ziemne i duś całość jeszcze przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Następnie zmiksuj wszystkie składniki na gęstą papkę, dolewając stopniowo wody. Na koniec wciśnij sok z 1 limonki i wymieszaj.
3. W garnku rozgrzej olej. Szparagi dokładnie umyj, odetnij twarde końcówki i ewentualnie obierz jeśli skórka będzie łykowata.
4. Na talerz wysyp mąkę. Do szerokiej miseczki wbij jajka, roztrzep i wymieszaj z mlekiem. Na drugi płaski talerz wysyp panierkę Panko.
5. Podobnie, jak w przypadku robienia panierowanych kotletów, najpier szparagi obtaczamy mąką, zanurzamy w jajkach, ponownie i w panierce Panko. Na bieżąco smażymy szparagi w gorącym oleju, aż będą złociste i chrupiące. Szparagi odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i od razu podajemy z sosem Satay po tuningu!
Papier ryżowy z krewetkami i mango
Przepis na 3 porcji / czas przygotowania: 40 minut
Składniki: 9 papierów ryżowych (ok 20cm średnicy), 27 krewetek, ½ mango, mały ogórek, 1 marchew, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, mały pęczek mięty
1. Krewetki oczyść z pancerzyków, ogonków i z blanszuj we wrzącej wodzie przez ok 5 min - w przypadku krewetek świeżych nie parzonych (o szarym kolorze)
2. Pokrój mango, ogórka, marchew oraz papryki na cienkie słupki o długości 4 cm.
3. Marchew oraz papryki z blanszuj w wodzie przez 2-3 min, aby stały się bardziej delikatne i kruche.
4. Na talerz wylej wodę i następnie wkładaj papiery ryżowe na 1 minutę, by zmiękczyć.
5. Na miękki papier ryżowy na środek ułóż po kilka kawałków mango, ogórka, papryki, oraz marchwi, 3 krewetki oraz kilka listków mięty. Zawiń papier ryżowy w formie sajgonki zawijając boki dośrodkowa, a następnie całość zwijając w rulon.
Sugestie:
Do zawiniątek możesz dodać również kawałki ananasa, tuńczyka, przegrzebków, kolendrę, cukinię... tutaj wybór należy do Ciebie! To, na co masz ochotę! Pamiętaj, że papier ryżowy jest bardzo delikatny, dlatego składniki również powinny być delikatne, by nie zabić całego smaku.
Włoski klasyk! Bruschetta z pomidorami
Przepis na: 2-3 porcje | Czas przygotowania: 15 minut
Ta prosta potrawa króluje wśród przekąsek – antipasti! Występuje w tysiącach wersji, ale zawsze najlepiej smakuje ta najprostsza – pomidorowa, bo to od niej wszystko się zaczęło...
Składniki: 2 pomidory (malinowe lub podłużne), 0,5 czerwonej cebuli, mały pęczek mięty, mały pęczek mięty, 5-6 łyżek oliwy, sól i pieprz, 1 bagietka (najlepiej na zakwasie)
1. Obierz pomidory ze skórki, usuń miąższ i pokrój pozostałe skórki na drobną kostkę.
2. Pokrój cebulę na drobną kostkę i wymieszaj z pomidorami.
3. Dodaj posiekane zioła, oliwę, dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz
4. Pokrój kromki bagietki o grubości 1 cm i połóż na grill, patelnię grillową lub zrób z nich tosty na suchej patelni (bądź tosterze).
5. Na każdą chrupiącą kromkę pieczywa połóż obfitą porcję pomidorów. Możesz dodać jeszcze kilka liści rukoli.
Sugestie:
Spróbuj z pastą z zielonego groszku i mozarelli. Skrop jak najlepszą oliwą z pierwszego tłoczenia. Polecam oliwę z Toskanii. Bruschetta oryginalnie jest podawana na pieczywie na zakwasie. Oczywiście możesz spróbować z ciabattą, a na pewno też będzie smaczna.
Truskawki z bezami
Przepis na: 2 porcje | Czas przygotowania: 15 minut
Składniki: 150 ml śmietany kremówki, duża garść truskawek, 2 garści bezy (może być bez gotowa – kształt nie ma znaczenia), kilka listków mięty, garść płatków migdałowych
1. Śmietanę ubij na sztywno.
2. Truskawki umyj, następnie usuń szypułki (nie usuwaj szypułek przed myciem, bo wtedy do truskawek dostanie się woda i stracą swój smak) i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.
3. Pokrusz bezy, wymieszaj z bitą śmietaną i dodaj truskawki pokrojone na ćwiartki.
4. Na suchej patelni prażymy pestki migdałów aż będą złociste i aromatyczne.
5. Deser podawaj koniecznie schłodzony. Możesz go nawet lekko zmrozić, w ten sposób powstanie swoiste semi-fredo. Na koniec posyp pestkami migdałowymi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"