Materiał promocyjny

Przekąski na książęce wesele

W kuchni Dzień Dobry TVN z Andrzejem Polanem przekąski na książęcy ślub przygotowali Marcin Poboży i jego żona Aleksandra.

Plastry wędzonego łososia na blinach ziemniaczanych

Składniki:

Wędzony łosoś 200g

Śmietana kwaśna 100g

Ziemniaki 5szt

Cebula 2szt

Drożdże 50g

Mąka pszenna ok.1szkl.

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Czarny pieprz

Koperek

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzamy w jednej szklance ciepłej wody z odrobiną cukru i mąki. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Ziemniaki ścieramy na tarce, cebulę kroimy bardzo drobno. Rozczyn podrośnięty łączymy z pozostałą mąką, startymi ziemniakami, cebulą, przyprawą uniwersalną Kucharek, pieprzem czarnym oraz pokrojonym koperkiem. Ciasto o dosyć gęstej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na oleju słonecznikowym na złoty kolor. Na usmażone bliny układamy plaster łososia, dekorujemy świeżym koperkiem, obok kładziemy łyżkę gęstej śmietany.

Jaja przepiórcze z serem kozim i karmelizowanymi orzechami włoskimi

Składniki:

Ser kozi kremowy 500g

Śmietana 18% 250ml

Ser biały typu fromage 100g

Żelatyna 30g

Jaja przepiórcze 1op.

Ser parmesan

Orzechy włoskie 100g

Cukier 200g

Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata

Pieprz kolorowy

Przygotowanie:

Żelatynę namaczamy w małej ilości śmietany i podgrzewamy do jej rozpuszczenia. Ser kozi mieszamy z pozostałą śmietaną, serkiem fromage. Doprawiamy delikatnie pieprzem kolorowym i przyprawą uniwersalną Kucharek smak lata. Masę dodajemy do żelatyny i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ją następnie na folię spożywczą, zwijamy w roladki i wstawiamy do lodówki. Cukier rozpuszczamy na patelni, powstaje karmel, wrzucamy orzechy, wszystko mieszamy, aby orzechy ładnie się pokryły karmelem. Wylewamy orzechy na pergamin i schładzamy. Nastepnie za pomocą ostrego noża bardzo dokładnie siekamy lub jeszcze prościej w lnianej sciereczce zbijamy wałkiem do ciasta.W powstałym krokancie orzechowym obtaczamy ruloniki z sera koziego. Kroimy w plastry grubosci około 1.5 cm. Na każdy układamy przekrojone jajko przepiórcze. Wierzch posypujemy lekko startym parmesanem.

Wędzona kaczka z gruszkowym sosem korzennym

Składniki:

Mąka 200g

Masło 100g

Żółtka 2szt

Łyżka śmietany

Przyprawa uniwersalna Kucharek

Świeży tymianek

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, odstawiamy do lodówki na godzinę, aby odpoczęło. Następnie wyklejamy małe babeczki. Wypiekamy w temp. 180 stopni około 15 minut.

Gruszki 5szt

Masło 100g

Cukier 2 łyżki

Pieprz kolorowy, cynamon

Gruszki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle z dodatkiem cukru. Doprawiamy pieprzem kolorowym oraz cynamonem. Na upieczone babeczki wykładamy przesmażone gruszki, na wierzch kładziemy plastry wędzonej kaczki. Przed podaniem wstawiamy na moment do piekarnika lub podajemy na zimno.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości