Przekąski na imprezę sylwestrową według przepisu Kręglickich

Sylwestrowa kuchnia zwycięzcy Masterchefa
Agnieszka Kręglicka i Olga Kręglicka szykują sylwestrowe przekąski. Z tymi przepisami Twoja domowa impreza będzie prawdziwym hitem. Zaserwuj tater lub ceviche z łososia i oczaruj swoich gości.

Sylwester w otoczeniu rodziny i przyjaciół? Jeśli planujesz przywitać Nowy Rok w domu, to polecamy Ci przepisy Agnieszki i Olgi Kręglickich. Przygotuj szybki, proste i smaczne przekąski.

Tatar z łososia i awokado

Składniki:

  • 200 g surowego łososia
    • 2 dojrzałe, miękkie awokado
      • 1 łyżka kaparów
        • 1 czerwona cebula
          • 1 cytryna
            • 2 łyżki oliwy extra vergine
              • świeżo mielony pieprz
                • świeży koper, kolendra, natka pietruszki

                  Przygotowanie

                  Łososia posiekaj drobniutko, wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą, cebulą pokrojoną w kostkę, kaparami i przyprawami. Awokado obierz, usuń pestkę, pokrój w kosteczkę, wymieszaj z sokiem z cytryny, lekko osól. Awokado ułóż na dnie metalowego ringa (pierścienia), na nim ciasno ułóż doprawione mięso łososia, zdejmij ring, udekoruj, podawaj.

                  Ceviche z łososia

                  Składniki:

                  • 200 g świeżego łososia
                    • sok z jednej limonki i jednej cytryny
                      • sól i pieprz do smaku
                        • oliwa z oliwek
                          • 2 dojrzałe awokado
                            • 1 czerwona cebula
                              • 1 zielona papryczka chilli / jalapeno
                                • 1 łyżka oleju sezamowego
                                  • garść świeżej kolendry

                                    Przygotowanie:

                                    Rybę pokrój w paseczki, zamarynuj w soku z limonki i cytryny z dodatkiem jalapeno na dwie godziny. Pokrój awokado w kostkę, cebulę w piórka, posiekaj kolendrę. Wymieszaj z rybą, dopraw do smaku.

                                    Creme brulee

                                    Składniki:

                                    • 2 szklanki śmietany kremówki (500ml)
                                      • 1/2 laski wanilii
                                        • 6 żółtek
                                          • 1/4 szklanki cukru
                                            • szczypta soli
                                              • cukier do przypalenia

                                                Przygotowanie:

                                                Rozgrzej piekarnik do 150 st. C. Śmietankę podgrzej wraz z rozciętą wzdłuż laską wanilii. Żółtka dokładnie zmiksuj z cukrem. Gorącą śmietankę powoli wlewaj do jajek, dodaj szczyptę soli, zamieszaj. Przelej masę do foremek. Piecz ok. 30 minut, wyjmij ostudź, wstaw do lodówki. Przed podaniem posypuj cukrem i opalaj palnikiem, aż cukier się skarmelizuje.

                                                Sos karmelowy

                                                Składniki:

                                                • 1/2 szklanki cukru
                                                  • 2 łyżki wody
                                                    • 2 łyżki masła
                                                      • brandy lub whisky do smaku
                                                        • śmietanka

                                                          Przygotowanie:

                                                          W garnku o grubym dnie rozmieszaj cukier z wodą i masłem. Podgrzewaj, aż się skarmelizuje. Jeżeli cukier się krystalizuje, nie mieszaj, dodaj odrobinę wody i poruszaj garnkiem, by się rozpuścił. Gdy karmel nabierze koloru, dodaj śmietankę, zagotuj. Uzupełnij alkoholem do smaku. Gorącym sosem karmelowym polewaj lody, jogurt z granolą, ciasto czekoladowe itd.

                                                          Suflet ziemniaczany

                                                          Składniki:

                                                          • 1 kg ziemniaków
                                                            • 150 g miękkiego masła
                                                              • 3 żółtka
                                                                • 3 jaja
                                                                  • tarty parmezan do wysypania foremek
                                                                    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Foremki wysmarować masłem i wysypać tartym parmezanem. Ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować dobrze, by były suche. W malakserze zmiksować ziemniaki z masłem, jajami i przyprawami. Rozłożyć masę ziemniaczaną do foremek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok.30-40 minut, aż puree urośnie i się zrumieni. Podawać gorące, natychmiast po upieczeniu, prosto z pieca.

                                                                      Ziemniaki pieczone z różnymi majonezami smakowymi

                                                                      Składniki:

                                                                      • kilka ziemniaków
                                                                        • oliwa
                                                                          • sól
                                                                            • pieprz
                                                                              • Sosy majonezowe:
                                                                                • Majonez
                                                                                  • Mango
                                                                                    • Kolendra
                                                                                      • Wasabi
                                                                                        • Chili chipotle

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Ziemniaki pokroić w 8, posolić, skropić oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*c i piec aż będą miękkie i rumiane. Podawać z zimnymi sosami majonezowymi. Majonez zmieszać z dowolnym dodatkiem.

                                                                                          SMACZNEGO!

                                                                                          Zobacz film: Kuchnia sylwestrowa. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Sylwestrowe przekąski dla każdego.

                                                                                          Idealne przekąski na sylwestra.

                                                                                          Przekąski na sylwestra. Na słodko i wytrawnie.

                                                                                          Włoska kuchnia sylwestrowa.

                                                                                          Kotlety mielone Polana.

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości