Przepisy kulinarne

Przekąski, które zwiększą odporność

To dzięki dobremu jedzeniu jesteśmy w stanie zachować zdrowie i dobre samopoczucie. To ono dostarczyć może wiele przyjemności... Kucharze Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski zaproponowali w kuchni Dzień Dobry TVN zdrowe, podnoszące odporność przekąski.

Sorbet z zielonej herbaty

Składniki:


mała garść dobrej zielonej herbaty - najlepiej fair trade


4 spore łyżki miodu


sok z jednej limonki


kilka suszonych jagód lub malin


4 łyżki jogurtu



Przygotowanie:


Zielona herbata dobrze robi. Nie tylko na ciepło. Pyszna i zdrowa idealnie nadaje się na sorbety, szczególnie, jeśli jemy je między posiłkami. Niezbyt słodkie, odświeżające i oczyszczające. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Herbatę zalewamy wodą - najlepiej zimną - wtedy herbata będzie mniej gorzka - odstawiamy na noc do lodówki. Ewentualnie możemy klasycznie zaparzyć herbatę, poczekać, aż płyn wystygnie, a następnie doprawić ją sokiem z cytryny i miodem. Gotową miksturę przelewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do zamrożenia. Sorbet powinniśmy mieszać co pół godziny by uzyskał właściwą konsystencję śniegu. Suszone owoce mielę lub ucieram tak by powstał proszek o słodkim owocowym smaku. Sorbet podaje na łezce/keksie jogurtu oprószonej pyłem owocowym i sorbetem herbacianym.



Sałatka ze śledzi i batatów

Składniki:


2 cm imbiru


1 strąk chili


1 łyżka musztardy angielskiej


op. matiasów śledziowych odsolonych


łyżeczka siekanej kolendry


małe opakowanie jogurtu


1 batat pokrojony w kostkę i upieczony z oliwą


1 łyżeczka kminu rzymskiego


szczypta kurkumy



Przygotowanie:


Bakteriobójczy imbir i zdrowe chili, do tego kurkuma niczym antybiotyk i batat pełen przeciw rakowych antyoksydantów. Śledzia kroimy w kawałki, imbir trzemy, chili siekamy, kolendą również. Kmin ucieramy w moździerzu. Łączymy razem wszystkie składniki i odstawiamy na min 30 min do lodówki. Podajemy z razowym pieczywem.



Kwasota ale pychota!!!

Składniki:


1 łyżeczka siemię lnianego


1 łyżeczka pestek dyni


1 łyżeczka pestek słonecznika


szklanka soku z kiszonych ogórków lub kapusty


1 ząbek czosnku


kawałek świeżej dyni


sól / pieprz



Przygotowanie:


Zacznij od prażenia dyni, siemienia i słonecznika. Utrzyj wszystko w moździerzu lub młynku do kawy. Przerzuć do miksera i dodaj sok, czosnek oraz dynię i zmiksuj na jednolity płyn. Dopraw solą i pieprzem. NIE DOSŁADZAJ!!!! WYKRZYW SIĘ I SZYBKO ŁYKAJ. CUKIER OBNIŻA ODPORNOŚĆ.



Mikroelementarny rosół cielęcy

Składniki:


0,5 kg łopatki cielęcej lub młodej wołowiny


3 piersi z kurczaka


2-3 włoszczyzny (musi być dużo warzyw)


1 główka czosnku polskiego


4 cebule


duży pęk natki pietruszki lub kilka małych


kilka żółtek właściwie to pół żółtka na porcje rosołu


sól / pieprz


kawałek korzenia imbiru


6-7 l wody



Zasada numer 1:


ROSÓŁ GOTUJ MINIMUM 8 GODZIN NA WOLNYM OGNIU I STARAJ SIĘ GO NIE MIESZAC!!!! Ale od początku… warzywa starannie umyj i nie obierając włóż do garnka i chwilę przesmaż na łyżce oliwy (warzywa możesz pokroić). Czosnek upiecz w piecu, a cebulę na ogniu. Dodaj do rosołu, a wrzuć mięsiwo i zalej wodą. Dodaj kilka listków, trochę ziela i gotuj. Pod koniec gotowania dodaj imbir, który również możesz dodać przed podaniem na talerz, by wdychać jego opary podczas podgrzania. Na talerzu rozetrzyj żółtko i mieszając powoli dodawaj odcedzonego rosołu. Wszystko posyp dużą ilością natki pietruszki.



A kochana babcia rację miała…

Składniki:


3 duże cytryny


2 główki polskiego czosnku (ważne aby polski ponieważ chiński ma mniej wartości odżywczych i olejków eterycznych)


8 łyżek dobrego najlepiej domowego miodu


szklanka zimnej wody z butelki lub przegotowanej


sok z cytryny, starty lub przeciśnięty czosnek wymieszaj z miodem i wodą. Odstaw na 24 godz. Można również dodać trochę startego imbiru (dobry na odporność dróg oddechowych).



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
69
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0