Zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować do wieczornego seansu filmowego? Samar Khanafer Ci w tym pomoże. Zobacz przepisy na: wytrawne gofry kukurydziane z chili con carne, burgery z boczniakami i sałatką Coleslaw, popcorn ze słonym karmelem i karmelizowane udka z kurczaka w miodzie.Wytrawne gofry kukurydziane z chili con carne
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukrydzianej
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki oregano
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ½ - 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
- 1 op. pomidorów w puszce
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 3 kostki czekolady gorzkiej
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 200 g sera żółtego np. cheddar
- do podania kwaśna śmietana, guacamole
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania chili con carne. Na oliwie z oliwek podsmażamy mięso, następnie dodajemy czosnek i cebulę oraz przyprawy. Całość mieszamy i smażymy 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory w puszce, czekoladę i gotujemy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na sam koniec dodajemy posiekaną kolendrę. W międzyczasie bierzemy się za przygotowanie gofrów. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki prócz białek jaj, które ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na sam koniec. Kiedy wszystko już mamy gotowe, ścieramy ser na grubych oczkach i nagrzewamy gofrownicę. Do nagrzanej gofrownicy wylewamy łyżkę ciasta, niewielką ilość chili con carne, sera i kolejną warstwę ciasta. Zapiekamy jak klasyczne gofry. Podawać opcjonalnie z kwaśną śmietaną i guacamole.
Burgery z boczniakami i surówką Coleslaw
Składniki:
- ½-1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 2 szklanka mąki pszennej
- ½- ¾ szklanki wody
- olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
- 1 op. boczniaków
- 3-4 bułki na burgery
- 1 biała kapusta
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1 pęczek natki z pietruszki
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- sos do burgerów: bbq i majonez
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania surówki Coleslaw: na szatkownicy kroimy kapustę oraz cebulę. Następnie dodajemy tartą na grubych oczkach marchewkę oraz posiekaną drobno natkę z pietruszki. Całość ugniatamy z solą i mieszamy z dressingiem z majonezu, jogurtu, octu jabłkowego oraz musztardy. Następnie przygotowujemy boczniaki. Mieszamy przyprawy: cayenne, słodką i wędzoną paprykę, sól oraz mąkę wraz z mąką pszenną. ½ mieszanki rozrabiamy z wodą, zaś drugą część pozostawiamy sypką. Boczniaki najpierw panierujemy w płynnej panierce, następnie w suchej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się zbyt dużej ilości tłuszczu.
Na sam koniec składamy burgery: bułkę przekrajany i podpiekamy w piekarniku, delikatnie smarujemy sosami, układamy surówkę Coleslaw i smażone boczniaki.
Popcorn ze słonym karmelem
Składniki:
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- ½ szklanki popcornu
- 2 łyżki masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli (może być gruboziarnista)
Zaczynamy od przygotowania popcornu: rozgrzewamy mocno olej, wsypujemy ziarna kukurydzy i prażymy na małym ogniu. Kiedy popcorn jest już gotowy posypujemy go do miski, zaś do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy go powoli, pod żadnym pozorem nie mieszając, czekamy aż się skarmelizuje. Kiedy cukier ma postać płynną dodajemy masło, sól oraz sodę. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Następnie mieszamy z gotowym popcornem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do całkowitego wystygnięcia.
Karmelizowane udka z kurczaka w miodzie
Składniki:
- 1 kg udek (najlepiej pałeczek) z kurczaka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju
- sól do smaku
- szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Mieszamy miód z musztardą dijon oraz francuską, octem, olejem i solą. Następnie udka mieszamy w marynacie i pieczemy 35-40 min na 180 stopniach w termoobiegu. Po tym czasie, przekładamy je na kratkę i pieczemy 10 minut w 220 stopniach. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ulubionymi dodatkami.
>>> Zobacz też:
Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?
Ziemniaki, pyry, kartofle. Smażone, pieczone, w sałatce i zupie - zobacz przepisy Piotra Kucharskiego
Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada w tym roku? Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!
Autor: Jola Marat
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"