Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników

x-news
Sposoby przechowywania żywności są różnorodne. Do wyboru mamy pojemniki plastikowe, ceramiczne, słoiki czy pojemniki hermetyczne na żywność. Dzięki nim produkty zachowują świeżość i wartości odżywcze. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy sposób przechowywania jedzenia jest tak samo skuteczny.

Przechowywanie żywności dawniej było pracochłonne. Nasi przodkowie nie korzystali z takich ułatwień jak pojemniki hermetyczne – zamożniejsze rodziny posiadały spiżarnie, ale większość ludzi gromadziło swoje zapasy w ziemiankach . Niektóre produkty wymagały większej uwagi, dlatego mięso musiało być uprzednio konserwowane solą bądź roślinami tj. pokrzywą. Żywność umieszczano w potokach i stawach, ale mogła być rozkradziona przez zwierzęta i nieprzyjaznych mieszkańców.

Zobacz także: Mieszkania w wielkiej płycie hitem na rynku. Jakie są ich wady i zalety?

Pudełka na żywność

Dziś można korzystać z wielu różnych pudełek, które pomagają przedłużyć świeżość produktów. Najczęściej spotykane są w sklepach pojemniki plastikowe na żywność sypką tzn. ciastka, makarony i płatki do mleka. Pojemniki na żywność do lodówki zazwyczaj zrobione są z innego tworzywa, ponieważ nie mogą zawierać m.in. bisfenolu A. Popularne są też pudełka typu lunch box zawierające przegrody , mające czasem w zestawie małe sztućce.

Na jakie cechy pudełka na żywność warto zwrócić uwagę? Pojemnik na żywność z przegródkami powinien być szczelny i uniemożliwiać przenikanie zapachów. Ważna jest też lekkość oraz bezpieczeństwo przechowywanych produktów. Ciekawym wyborem jest podgrzewany pojemnik na żywność , który może być też świetnym izolatorem ciepła dzięki możliwości podłączania do zasilania. Można w nim ogrzać żywność do ok. 50℃ i utrzymać ciepło przez długi czas. Niektóre pojemniki plastikowe do żywności możemy wsadzać do zamrażalki, myć w zmywarce oraz używać w kuchenkach mikrofalowych.

Jak układać żywność w lodówce?

Próżniowe przechowywanie żywności daje możliwość zachowania świeżości wędlin, mięsa i innych produktów, ale należy wiedzieć, że przechowywanie żywności w lodówce wymaga zachowania podstawowych zasad. Górna półka lodówki ma najwyższą temperaturę , dlatego w tym miejscu warto przechowywać produkty mleczne, których kultury bakterii nie wytrzymują zimna. Dolna półka jest najkorzystniejsza dla warzyw i owoców, a środkowa dla pozostałego jedzenia . Bok lodówki jest przeznaczony dla oliwy i oleju, przetworów i ketchupu.

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Oprócz zasady umieszczania żywności na odpowiednich półkach należy pamiętać o zachowaniu prawidłowego czasu i temperatury przechowywania żywności w lodówce. Surowe mięso należy przechowywać w temperaturze 0–2℃, natomiast tłuszcze (olej i oliwa) wymagają od 6–7℃. Mięso powinno się przetrzymywać w lodówce maksymalnie dwa tygodnie, natomiast ryby i owoce morza kilka dni. Zamrażanie żywności przedłuża ten czas do kilku miesięcy i w przypadku mięsa wynosi ok. 3 miesiące, ryb do 8 miesięcy, a owoców cały rok. Warto pamiętać, że duży pojemnik na żywność może być przeznaczony na zamrażanie chleba i bułek, a nawet pierogów i klusek, natomiast małe pojemniki na żywność są doskonałe do mrożenia koperku, szczypiorku i wielu innych ziół.

Zobacz także: Nic nie wykańcza ludzi bardziej niż… remont własnego mieszkania

Mrożenie a zmiany zachodzące w żywności

Zamrażanie żywności ma wpływ na strukturę produktów i zmianę konsystencji. Niektóre warzywa np. pomidory mogą stracić jędrność i wydzielić dużo soku. Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość wody w tych warzywach i małą twardość. Zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania w zamrażarce to przede wszystkim różnice w wyglądzie fizycznym produktów. Inaczej wygląda kwestia zawartości witamin i składników mineralnych, ponieważ żywność podczas mrożenia nie traci cennych wartości odżywczych . Zdarzają się wręcz produkty, które po zamrożeniu mają ich więcej.

Szklane pojemniki do przechowywania żywności

Do przechowywania jedzenia doskonale sprawdzi się również pojemnik szklany na żywność , który dodatkowo pełni rolę miski na sałatkę lub przekąski. Najczęściej kupujemy zestaw pojemników na żywność w różnych rozmiarach, który dzięki swoim pokrywom jest szczelny i przystosowany do mrożenia i podgrzewania w mikrofali.

Pojemniki próżniowe na żywność mogą być wykonane z plastiku i szkła. Jedzenie przechowywane w próżni jest jeszcze świeższe i smaczniejsze niż w przypadku tego przechowywanego w inny sposób.

Inne pojemniki na żywność

Ceramiczne pojemniki do przechowywania żywności najczęściej służą do przechowywania produktów suchych i w naszym domu pełnią funkcję ozdoby. Dostępne są również aluminiowe i metalowe pojemniki na żywność , które przede wszystkim pełnią funkcje ozdobne.

Innym rozwiązaniem są wiaderka plastikowe do żywności, powinny być one oznaczone atestem dopuszczającym do kontaktu z jedzeniem. Dodatkowo możemy w nich przeprowadzać procesy fermentacji.

Zasady przechowywania żywności w gastronomii

Przechowywanie żywności w gastronomii wymaga zastosowania podstawowych zasad. Nie wolno mrozić produktów w reklamówkach, a pojemniki powinny mieć atest na kontakt z jedzeniem. Najbardziej sprawdzają się szklane pudełka na żywność i mniej powszechne porcelanowe. Jedzenie może być przechowywane od 3 do 12 miesięcy w odpowiedniej temperaturze. Nie wolno ponownie zamrażać rozmrożonej żywności, ponieważ taki zabieg skutkuje zatruciem pokarmowych.

Zobacz także:

Prasowanie koszuli. Dzięki tym trikom zaoszczędzisz czas i nerwy

Porządek, że mucha nie siada, czyli o miłości do sprzątania

Domowa skrzynka naprawcza. Co powinno się w niej znaleźć?

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości