Materiał promocyjny

Proste przepisy na letnie desery: panna cotta, lody z mango i chałka z jogurtem greckim!

Panna cotta z palonym masłem i owocami, maślane ciasteczka z truskawkami i bitą śmietaną, lody z mango i mięty, chałka z jogurtem greckim i salsą z mango i mięty - oto prawdziwe letnie przepisy, które możesz sam zrobić w domu. Zobacz, jakie to proste i zrób je sam!

Panna cotta z palonym masłem i owocami

Składniki:

Panna cotta:

  • 200 ml mleka
    • 400 ml śmietany kremówki
      • 3 łyżki żelatyny
        • Owoce
          • 200 g rabarbaru
            • 200 g truskawek
              • 1 łyżka cukru
                • drobne listki bazylii do dekoracji

                  Sposób przygotowania:

                  Mleko, śmietanę i cukier podgrzać aż rozpuści się cukier. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na kilka minut. Następnie dodać do ciepłej śmietany z mlekiem i wymieszać aż się rozpuści. W tym czasie dodać też palone masło. Przelać do kilku małych szklaneczek, odstawić do ostygnięcia a następnie schłodzić w lodówce przez 1-2 godzin.

                  Rabarbar pokroić na 1 cm kawałki, truskawki przekroić na połowę razem z cukrem poddusić przez kilka minut w rondelku. Odstawić do schłodzenia.

                  Owoce podawać na panna cocie.

                  Maślane ciasteczka z truskawkami i bitą śmietaną

                  Składniki:

                  • 300 g mąki pszennej tortowej
                    • 200 g masła
                      • 150 g cukru
                        • szczypta soli
                          • 2 żółtka
                            • 400 m śmietany kremówki 30%
                              • 3 łyżki cukru pudru
                                • truskawki

                                  Sposób przygotowania:

                                  Mąkę wymieszać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i wszystko dokładnie połączyć (masa będzie kleista, nie dosypywać mąki). Ciasto podzielić na dwie części. Każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut żeby się schłodziło. Następnie rozwałkować między papierami do pieczenia na grubość 2 mm. Każde z ciast przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez około 7 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i przy pomocy wykrawaczki wykroić pożądany kształt. Wstawić ponownie do pieca i piec 5-6 minut.

                                  W tym czasie ubić bitą śmietanę.

                                  Na jednym ciasteczku ułożyć truskawki, dodać bitą śmietanę, przykryć drugim ciastkiem. Posypać cukrem pudrem.

                                  Lody z mango i mięty

                                  Składniki:

                                  • 2 dojrzałe mango
                                    • 200 ml mleka kokosowego
                                      • 50 g cukru pudru
                                        • sok z połówki cytryny
                                          • 3 łyżki posiekanych listków mięty

                                            Sposób przygotowania:

                                            Mango zmiksować z mlekiem kokosowym, sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Dodać posiekane listki mięty i wymieszać. Wlać mieszankę do maszyny do lodów lub przelać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażania. Wówczas co jakiś czas przemieszać widelcem.

                                            Chałka z jogurtem greckim i salsą z mango i mięty

                                            Składniki:

                                            • 1 chałka
                                              • masło
                                                • 400 g jogurtu greckiego
                                                  • 1 dojrzałe mango
                                                    • kilka listków mięty
                                                      • sok z limonki

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Chałkę pokroić na kromki. Posmarować masłem i podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku. Mango obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z posiekaną mięta i sokiem z limonki. Chałkę podawać z łyżką jogurtu i salsą z mango i mięty.

                                                        Zobacz też:

                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                        Źródło zdjęcia głównego: Sahil Miyani/Getty Images

                                                        Materiał promocyjny
                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości