Proste przepisy na kluski śląskie i roladę z modro kapustą

W kuchni Dzień Dobry TVN przepisy na dania kuchni śląskiej przedstawiła zwyciężczyni piątej edycji programu "Masterchef" - Magda Nowaczewska. Jak i ile czasu gotować kluski śląskie?

Zobacz też: Kluski śląskie według przepisu Polana >>>

"Śląski Stół" to ciekawy projekt Ewy Krawiec - studentka wzornictwa stworzyła zastawę stołową idealną do serwowania śląskiej kuchni. Zobaczcie!

Zobacz też: Andrzej Polan - przepis na "pączki mojej mamy" >>> Kluski śląskie Składniki:

  • Ziemniaki 1,2 kg
    • Skrobia ziemniaczana 350 g
      • Masło 50 g
        • Jaja 2 szt

          Przygotowanie:

          Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę oraz jaja i masło, zagnieść na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki. W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać kluski na osolony wrzątek partiami. Wrzucone kluski zamieszać, aby nie przykleiły się do dna garnka. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu.

          Zobacz też: Kotlety mielone według przepisu Polana >>>

          Rolada śląska i modro kapusta Składniki:

          • Wołowina, zrazowa górna, 200 g
            • Boczek wędzony 50 g
              • Kiełbasa swojska wędzona 40 g
                • Główka czerwonej kapusty
                  • Ogórki kiszone 35 g
                    • Cebula 180 g
                      • Musztarda sarepska 30 g
                        • sól ,pieprz, grzyby suszone 5 g
                          • Smalec 150 g
                            • Ocet 200 ml
                              • Rosół 1 l.

                                Przygotowanie:

                                Mięso umyć, pokroić w plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem w plastry. Boczek, kiełbasę, ogórki oraz cebulę pokroić w grubsze „słupki”, wymieszać i doprawić do smaku musztardą, solą i pieprzem. Przygotowany farsz porcjować na płaty wołowiny z wbitą, wcześniej pokrojoną, słoniną wędzoną. Mięso zawinąć ciasno, zwinąć sznurkiem do mięsa i oprószyć mąką. Rolady obsmażyć na rozgrzanym smalcu, następnie podlać rosołem, dorzucić suszonych grzybów i cebulę, dusić do miękkości.

                                Kapustę umyć i poszatkować, wrzucić na wrzącą wodę, dodać sól, a także liść laurowy i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości dodając pod koniec gotowania ocet. Odcedzić, dodać surową cebulę (150 g) pokrojoną w kostkę oraz pokrojony i podsmażony boczek z cebulą, wymieszać, doprawić pieprzem, solą i cukrem.

                                Zobacz też: Musaka grecka – oryginalny przepis na zapiekankę warzywną >>>

                                Kluski śląskie z grzybami leśnymi i bryndzą Składniki:

                                • Kluski śląskie 10 szt
                                  • 30 g bryndzy
                                    • grzyby leśne 0,5 kg
                                      • orzechy włoskie 100 g
                                        • 2 szalotki
                                          • 2 ząbki czosnku
                                            • Jarmuż 100 g
                                              • kwaśna śmietana 150 g
                                                • sól, pieprz
                                                  • masło klarowane
                                                    • świeże zioła (szczawik, pietruszka)
                                                      • oliwa, olej
                                                        • sól, pieprz

                                                          Przygotowanie:

                                                          Kluski śląskie

                                                          Grzyby

                                                          Oliwa pietruszkowa

                                                          Chipsy z jarmużu

                                                          Na duszonych grzybach układamy złociste kluski śląskie, posypujemy pokruszoną bryndzą i chipsami z jarmużu. Na koniec dekorujemy kroplami oliwy, kwaśną śmietaną, prażonymi orzechami i świeżymi ziołami.

                                                          Zobacz też: Ciasteczka owsiane na drugie śniadanie >>>

                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                          podziel się:

                                                          Pozostałe wiadomości