Proste i smaczne przepisy na zdrowe słodkie ziemniaki – bataty w różnych odsłonach

bataty
Guido Mieth/Getty Images
Słodkie ziemniaki, czyli bataty, to bardzo uniwersalne warzywo. Może być podawane zarówno jako przekąska, jak i główne danie obiadowe. Ich słodki posmak sprawia, że znajdą uznanie nawet u wybrednych smakoszy.

Co to są bataty? Bataty, czyli słodkie ziemniaki, do niedawna mało znane w Polsce, obecnie zdobywają sporą popularność. Wilec ziemniaczany, bo tak brzmi prawdziwa nazwa rośliny, to gatunek byliny, chociaż podobny do znanych i lubianych ziemniaków, należy do innej rodziny roślin. Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, dlatego tak chętnie włącza się je do codziennej diety. Są źródłem witaminy A, C, a także witamin z grupy B, przede wszystkim B₁, B2 i B6, zawierają również niezbyt duże ilości wapnia i żelaza. Są raczej niskokaloryczne (100 gramów dostarcza ok. 80 kcal), bataty mają również niski indeks glikemiczny (IG = 50). Mogą być przygotowywane na wiele ciekawych sposobów. Poniżej przedstawiamy niektóre z nich.

Najpopularniejszą formą podawania batatów jest ich pieczenie. Bataty pieczone bez dodatku tłuszczu są fit posiłkiem i sprawdzą się również jako przekąska dla osób na diecie. Słodkie ziemniaki często się również smaży i grilluje.

Przepis na smażone bataty

Bataty z patelni to smaczne danie, które nie wymaga wielu składników. Warto je przygotować, kiedy chce się zjeść na obiad bataty.

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 plastry boczku,
    • 1 obrany batat,
      • pół pęczka szczypiorku,
        • przyprawy do smaku: pieprz i sól,
          • olej do smażenia.

            Przygotowanie:

            1. Pokrój batat na dwu- lub trzycentymetrowe kawałki.

            2. Na patelni rozgrzej olej i smaż na niej boczek, aż będzie chrupiący.

            3. Zdejmij boczek i odlej z patelni połowę tłuszczu.

            4. Postaw patelnię ponownie na ogniu i usmaż bataty. Powinny stać się miękkie i zarumienić się ze wszystkich stron.

            5. Zdejmij bataty z ognia, wymieszaj z boczkiem i szczypiorkiem, dopraw pieprzem i solą według uznania.

            Przepis na frytki z batatów

            Frytki z batatów to wyjątkowo smaczny pomysł na słodkie ziemniaki. Jak piec bataty, aby uzyskać wyjątkowe frytki? Poznaj przepis!

            Składniki (na 2 porcje):

            • 2 obrane bataty,
              • 4 ząbki czosnku,
                • 75 ml oliwy z oliwek,
                  • 15 g rozmarynu,
                    • 30 ml soku z cytryny,
                      • sól do smaku.

                        Przygotowanie:

                        1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

                        2. Bataty pokrój w słupki wielkości tradycyjnych frytek i przełóż do miski.

                        3. Do miski wsyp sól i rozmaryn oraz dodaj oliwę i sok z cytryny.

                        4. Przełóż bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, umieść na niej również rozgniecione ząbki czosnku.

                        5. Jak długo piec bataty? Ok. 25–30 minut, aż staną się miękkie i brązowe. Przed wyjęciem najlepiej upewnij się, że są już gotowe.

                        Bataty na grill

                        Przepis na bataty z grilla idealnie sprawdzi się podczas letnich spotkań ze znajomymi. Receptura jest podobna do tej na batatowe frytki. Grillowane bataty mogą być jedynie dodatkiem do innej potrawy lub stanowić samodzielną przekąskę.

                        Składniki (na 2 porcje):

                        • 2 bataty,
                          • 2 ząbki czosnku,
                            • 60 ml oliwy z oliwek,
                              • 10 g rozmarynu,
                                • 2,5 g przyprawy vegeta.

                                  Przygotowanie:

                                  1. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w plasterki (pozostaw je w skórce).

                                  2. Czosnek drobno posiekaj i umieść w misce razem z rozmarynem, oliwą i vegetą, a następnie dokładnie wymieszaj.

                                  3. Pokrojone bataty mocz w marynacie ok. 10 minut, następnie grilluj, aż zarumienią się z obu stron. Podczas grillowania możesz polewać bataty pozostałą marynatą.

                                  Bataty gotowane

                                  Wśród wielu możliwości podania batatów gotowanie jest najmniej efektowne. Ile i jak gotować bataty? Umyte, nieobrane bataty należy wkładać do gorącej wody, tak aby w całości się w niej zanurzyły. Powinno się je gotować ok. 15 minut, sprawdzając nożem lub widelcem, czy są już miękkie. Gotowe bataty można pokroić na kawałki i podawać je jako dodatek do obiadu. Możesz również przygotować z nich purée.

                                  Bataty zapiekane

                                  Zapiekane bataty to smaczne i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się jako główne danie obiadowe.

                                  Składniki (na 2 porcje):

                                  • 2 bataty,
                                    • 125 g sera mozzarella,
                                      • 8 plasterków szynki prosciutto,
                                        • 10 g rozmarynu,
                                          • przyprawy do smaku: papryka wędzona, sól, pieprz,
                                            • oliwa z oliwek.

                                              Przygotowanie:

                                              1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.

                                              2. Batatów nie obieraj, a jedynie dokładnie je umyj i natrzyj oliwą z solą i pieprzem.

                                              3. Przygotowane w ten sposób bataty umieść w piekarniku na 60–75 minut. Sprawdzaj co jakiś czas, czy za bardzo się nie przypiekają i czy są już gotowe.

                                              4. Miękkie słodkie ziemniaki wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut. W tym czasie bataty przestygną, dzięki czemu będzie można je zjeść bez problemu.

                                              5. Przekrój bataty wzdłuż, na połówki i ułóż na nich szynkę. Następnie ułóż na niej pokrojoną w plasterki mozzarellę i posyp rozmarynem, papryką i pieprzem.

                                              6. Tak przygotowane bataty ponownie wstaw do piekarnika na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści.

                                              Zobacz także:

                                              Jak zrobić sos serowy do nachos?

                                              Karkówka z grilla - jak zamarynować, przyprawić i przygotować karkówkę na grilla

                                              Dania jednogarnkowe idealne na biwak. Sprawdź przepisy Oli Nguyen

                                              Autor: Adrianna Kowalczyk

                                              podziel się:
                                              Tagi:

                                              Pozostałe wiadomości