Proste i pyszne, letnie śniadania

Jaglanka z owocami, grzanki z wątróbką i agrestem, ciasto z owocami czy polenta z letnimi warzywami? Która śniadaniowa propozycje Piotra Kucharskiego najbardziej odpowiada waszym gustom? Skorzystajcie z jego przepisów!

Jaglanka z owocami

Składniki:

200 g kaszy jaglanej

mleko

3 łyżki masła

2 brzoskwinie

2 morele

garść czereśni

1 łyżeczka posiekanych igieł rozmarynu

Sposób przygotowania: Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie wyprażyć ją w garnku, aż będzie sucha. Dodać mleko i gotować do miękkości. Jeśli mleko odparuje to należy go dolać. Ważne, żeby kasza miała konsystencję bardzo gęstej zupy. W tym czasie rozpuścić masło. Brzoskwinie i morele pokroić na cząstki i podsmażyć na maśle. Dodać wypestkowane czereśnie i przesmażyć jeszcze chwile. Pod koniec dodać rozmaryn. Owoce podawać z jaglanką.

Grzanki z wątróbką i agrestem

Składniki:

100 ml czerwonego wina

5-7 łyżek octu balsamicznego

3 łyżki miodu

300 g wątróbki drobiowej

olej do smażenia

300 g agrestu

sól i pieprz

100 ml śmietany kremówki

kilka kromek wiejskiego chleba

Przygotowanie: Wino, ocet balsamiczny i miód podgrzać razem w małym garnku, aż całość zacznie lekko gęstnieć. Wątróbkę oczyścić i bardzo dokładnie osuszyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, usmażyć wątróbkę z obu stron aby była chrupiąca. Dodać agrest, przesmażyć jeszcze przez chwilę, przyprawić solą i pieprzem. Dodać sos winny, kremówkę i dusić całość kilka minut. Podawać na podpieczonych kromkach wiejskiego chleba.

Śniadaniowe ciasto z owocami

Składniki:

3 duże jajka

150 g cukru

120 ml oleju

1 cukier waniliowy

300 g mąki pszennej

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 ml kwaśnej śmietany 12%

200 g miękkich owoców: borówek amerykańskich, czerwonej porzeczki, jeżyny

Krem:

1 opakowanie mascarpone

2 łyżki mleka

owoce do dekoracji

Sposób przygotowania: Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Keksówkę o długości około 24 centymetrów. W dużej misce ubić jajka dosypując co jakiś czas cukier. Ciągle ubijając powoli dolać olej. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodać kwaśną śmietanę i delikatnie wymieszać, następnie wmieszać w nią mąkę. Owoce posypać 2 łyżkami mąki i je dokładnie obtoczyć. Dodać do ciasta. Ciasto przelać do foremki. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Mascarpone wymieszać z mlekiem i nałożyć na ostudzone ciasto. Udekorować owocami.

Polenta z letnimi warzywami

Składniki:

1 solidna szczypta soli

0,5 szklanka kaszki kukurydzianej

Warzywa:

oliwa z oliwek

mała czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1 zielona papryka

1 cukinia

200 g pomidorków koktajlowych

świeże listki oregano lub bazylii

sól i pieprz

Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotować z solą dwie szklanki wody. Na gotującą się wodę dodawać powoli kaszkę kukurydzianą, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu około 20, regularnie mieszając, aby kaszka się nie przypaliła. Blachę do pieczenia o wymiarach (około 20x20 cm) wysmarować oliwą, przelać do niej ciepłą polentę, wyrównać wierzch i odstawić do ostygnięcia. Gdy wystygnie, pokroić na kwadraty i smażyć lub grillować z obu stron na rumiany kolor. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć warzywa pokrojone w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pomidorki i przesmażyć przez chwilę. Doprawić świeżymi ziołami, solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości