Materiał promocyjny

Proste ciasta na Wielkanoc. Przepisy Ani Starmach, które sprawdzą się w każdej kuchni

Wielkanocne wypieki. Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc zabrać się za desery, które uprzyjemnią nam święta i zachwycą nasze podniebienie. W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach i aktorka Magdalena Wójcik przygotowały propozycje przepysznych ciast wielkanocnych. Oto one: mazurek śliwkowo-czekoladowy, małe babeczki drożdżowe z lukrem, biszkopt z makiem i serniczki bakaliowe. Palce lizać! Jakie jest Wasze ulubione ciasto?

Mazurek śliwkowo-czekoladowy

Składniki:

Ciasto do mazurka

  • 150 g mąki krupczatki
    • 100 g mąki tortowej
      • 50 g mielonych orzechów włoskich
        • 120 g masła
          • 1 jajko
            • 2 łyżki kwaśnej śmietany

              Nadzienie do mazurka

              Składniki:

              • 300 ml powideł śliwkowych
                • 10 suszonych śliwek
                  • 100 g gorzkiej czekolady
                    • 70 ml śmietanki kremówki
                      • duża szczypta cynamonu

                        Przygotowanie:

                        Składniki ciasta mieszamy, formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto cienko wałkujemy, przekładamy do formy o dowolnie wybranym kształcie i pieczemy ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po tym czasie ciasto studzimy. Śmietankę podgrzewamy, mieszamy ją z posiekaną czekoladą i cynamonem. Na podpieczony spód wykładamy powidła, polewamy je czekoladą, dekorujemy suszonymi śliwkami.

                        Małe babeczki drożdżowe z lukrem

                        Składniki:

                        • 500 g mąki pszennej luksusowej
                          • 100 g drobnego cukru do wypieków
                            • 200 g masła
                              • 70 ml ciepłego mleka
                                • 30 g świeżych drożdży
                                  • 5 jajek
                                    • 4 żółtka
                                      • 2 łyżeczki cukru waniliowego
                                        • garść rodzynków

                                          Lukier

                                          • 50 g cukru pudru
                                            • 1 łyżeczka soku z cytryny

                                              Przygotowanie:

                                              Drożdże mieszamy z mlekiem, dwoma łyżkami cukru i mąki, zaczyn odstawiamy na 20-30 min. aż podwoi swą objętość. Po tym czasie łączymy go z pozostałymi składnikami, dodajemy je stopniowo: odrobina mąki, jajko, masło i cukier. Ciasto wyrabiamy aż będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do ręki, dodajemy rodzynki i przekładamy do małych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych wcześniej mąką. Odstawiamy na 40 min., aby ciasto wyrosło. Po tym czasie wstawiamy babeczki do piekarnika o temperaturze 190 st. C na ok. 30 min. (w zależności od wielkości foremek czas pieczenia może się zwiększyć lub zmniejszyć o ok. 5 min.). Po upieczeniu polewamy je lukrem przygotowanym z cukru i soku z cytryny.

                                              Biszkopt z makiem

                                              Składniki:

                                              • 100 g mąki tortowej
                                                • 60 g mąki ziemniaczanej
                                                  • 60 g cukru
                                                    • 6 jajek
                                                      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                        • 1 łyżka cukru waniliowego
                                                          • 200 g zmielonego maku
                                                            • 100 ml śmietanki kremówki
                                                              • 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
                                                                • 2 łyżki konfitury różanej
                                                                  • 3 łyżki miodu

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, żółta, mąkę tortową i ziemniaczaną, mieszamy delikatnie tak, aby masa nie opadła. Ciasto przekładamy na blachę z papierem do pieczenia, pieczemy ok. 12 min. w 180 st. C. Po tym czasie delikatnie odrywamy ciasto od papieru do pieczenia, zwijamy je w rulon, owijamy w ściereczkę i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Mak gotujemy ze śmietanką, na małym ogniu przez ok. 30 min. Po tym czasie mieszamy go z orzechami, różą, miodem. Biszkoptowe ciasto rozwijamy ze ściereczki, smarujemy makiem i zawijamy z powrotem. Ciasto z wierzchu możemy posypać cukrem pudrem, makiem lub polać lukrem.

                                                                    Serniczki bakaliowe

                                                                    Składniki:

                                                                    • 600 g mielonego białego sera
                                                                      • 100 g mascarpone
                                                                        • 20 g mąki tortowej
                                                                          • 3 jajka
                                                                            • 100 g cukru pudru
                                                                              • garść rodzynków
                                                                                • garść płatków migdałowych
                                                                                  • garść posiekanej skórki pomarańczowej

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Ser mieszamy z mascarpone, jajkami, mąką, cukrem i bakaliami. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.

                                                                                    Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                    Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości